Korfbal League Vooraf: Speelronde 1

Korfbal League

De oefenpotjes zijn voorbij, het echte werk gaat beginnen. Met twee debutanten die elkaar treffen en een herhaling van de zaalfinale is de eerste speelronde er meteen een die op het eerste gezicht erg interessant is. Waar staan alle ploegen ten opzichte van hun tegenstander? En wat mag er verwacht worden van dit weekend? Hoog tijd om vooruit te blikken op speelronde 1!

Het seizoen 2017/2018 opent op vrijdag met een herhaling van de zaalfinale tussen TOP/SolarCompleet en Blauw-Wit, ruim een half jaar nadat TOP in de Ziggo Dome met 18-22 wist te winnen van de Amsterdammers. Ten opzichte van toen hebben er bij Blauw-Wit de nodige mutaties plaats gevonden, terwijl de selectie van TOP vrijwel intact bleef. Daarom is het interessant om te zien hoe de verhoudingen nu liggen. Hoe goed kan Blauw-Wit meekomen met de regerend landskampioen? Is Momo Stavenuiter weer net zo goed als vorig seizoen? Die vragen en nog vele anderen zullen na speelronde 1 enigszins beantwoord kunnen worden. Feit is wel dat Blauw-Wit het traditioneel lastig heeft in De Korf, aangezien TOP vijf van de negen voorgaande ontmoetingen in de eigen zaal wist te winnen.

Het duel der promovendi, tussen KCC/SO natural en Avanti. In de Hoofdklassefinale was het verschil groot, en dat kon KCC ook in de score uitdrukken. Sindsdien keerde Demi van Oosten terug na een uitstapje bij AW.DTV, en ontpopte Steven Verhoeff zich als de vervanger van de gestopte Sven Wierenga. Met de Korfbal League ervaring van Van Oosten heeft KCC wellicht een klein voordeel ten opzichte van Avanti, al zijn Rick van den Blink en coach Erwin van der Putten ook niet nieuw op dit niveau. Met name de impact van Van den Blink is groot, zijn goals zullen van cruciaal belang zijn voor Avanti. In Pijnacker zagen ze Thomas Reijgersberg vertrekken, en die is niet zomaar ‘even’ vervangen. De teruggekeerde David Post zorgt voor de nodige routine, maar ook hij speelde nog nooit op het hoogste niveau. Veel Korfnal Leaguedebutanten dus, aanstaande zaterdag in Capelle aan den IJssel. Wie kan zich op dit podium meteen onderscheiden?

Het ‘nieuwe’ KZ/Hiltex tegen het welbekende PKC/SWKGroep met hun flinke hoeveelheid internationals. Bij KZ is het verhaal bekend, het ervaren drietal wat stopte en Wim Bakker die met een verjongde groep in 2020 een gooi naar de landstitel wil doen. Hoe anders is het in Papendrecht, waar men na zes opeenvolgende finales afgelopen seizoen vanaf de zijkant moest toekijken hoe Blauw-Wit en TOP streden om de titel. Suzanne Struik zei het eerder deze week al, PKC gaat er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ieders kwaliteiten er dit seizoen wel uitkomen. In hoeverre dat gaat lukken zal blijken gedurende het seizoen, maar feit is dat KZ vaak een lastige tegenstander voor PKC is gebleken. De laatste twee duels in Koog aan de Zaan werden weliswaar met flink verschil (23-31 en 18-28) gewonnen, maar als er één team is dat weet dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie zijn voor de toekomst, dan is het PKC wel.

In Nijeveen opent DOS’46 het zaalseizoen tegen DVO/Accountor. Twee teams die het op het veld heel aardig deden, en leuk korfbal lieten zien. Nu is het tijd om te laten zien wat zij in de zaal kunnen bewerkstelligen. Vorig seizoen wonnen beide teams hun thuiswedstrijd, waarbij de thuiswedstrijd van DVO deel uitmaakte van hun heel sterke tweede seizoenshelft. Die tweede seizoenshelft werd ingezet met Ben Crum als vervanger van Gerald Aukes. Saillant detail: Ben Crum werkte bij PKC samen met Edward Jonkman, nu samenwerkend met Gerald Aukes bij DOS’46. Veel oude bekenden die elkaar tegenkomen dus. DOS’46 heeft uitgesproken wel eens te willen kijken of zij voor de top-4 mee kunnen doen, terwijl DVO zich eerst wil veilig spelen. Niet gek, kijkende naar hoe het vorige seizoen verliep, maar dat maakt het des te interessanter om te zien of de ploeg uit Bennkom wat punten kan wegsnoepen uit Nijeveen.

Op zondag dan ook nog een duel, in Friesland treffen LDODK/Rinsma Fashion en Fortuna/Delta Logistiek elkaar. Vijf keer kwam Fortuna al op bezoek in Friesland, en vier keer won het daar. Alleen vorig jaar niet, en toevallig was dat ook in de eerste speelronde van het seizoen. Ook in Delft, later dat seizoen, bleek LDODK te sterk voor de Delftenaren die zichzelf uiteindelijk op de achtste plaats terugvonden en zich pas laat definitief veilig speelden. Met de toevoeging van Thomas Reijgersberg en het overkomen van een aantal talentvolle junioren is het de vraag in hoeverre Fortuna nu wel mee kan met LDODK. Ook de Friezen zagen een aantal talentvolle spelers komen, waarbij het interessant is om te zien of Tim Flokstra en Lieneke Pries meteen al een basisplaats krijgen. De selectie van de Friezen lijkt er elk jaar weer op vooruit te gaan, en na vorig jaar al de play-offs te hebben behaald lijkt de na dit seizoen vertrekkende Erik Wolsink maar één doel voor ogen te hebben: de finale. Voor Fortuna draait het om het bereiken van de play-offs, en in dat opzicht is het duel met LDODK een goede test.

Datum: 10 november 2017 - 16:00 uur