Korfbal League Vooraf: Speelronde 13

Korfbal League

De kaarten voor de play-offs lijken voorlopig geschud, en ook aan de onderkant lijkt er weinig te gaan verschuiven. Maar dit seizoen zijn er al genoeg gekke dingen gebeurd, dus ook in speelronde 13 zou het zomaar weer anders kunnen zijn dan vooraf gedacht werd. Dat Mick Snel over de 1000 goals heen gaat is het enige wat vooraf met zekerheid kan worden gezegd, wat staat er verder op het programma dit weekend?

Nog zes finales staan er voor DVO/Accountor op het programma, de eerste zaterdagavond in Bennekom tegen Blauw-Wit waarvan slechts twee van de zeven duels in eigen huis werden gewonnen. De Amsterdammers wonnen hun laatste vier wedstrijden en staan er daardoor heel aardig op; hun 18 punten zijn er maar drie minder dan ze vorig jaar in totaal behaalden. Achtereenvolgens Fortuna, KZ, TOP, KCC en DOS’46 werden op een nederlaag getrakteerd, waardoor de ploeg van Barry Schep – ook volgend jaar weer aan het roer bij Blauw-Wit – op een comfortabele derde plek staat met liefst zes punten voorsprong op de nummers vijf Fortuna en DOS’46. Het lijkt dus raar te moeten lopen, wil Blauw-Wit de play-offs mislopen. Datzelfde geldt voor DVO, maar dan met de play-downs. Waar de groen-witten zich vorig jaar na een bedenkelijke seizoenstart nog naar de zevende plek knokten met 13 punten, staat de teller voorlopig pas op vier; twee overwinningen op Avanti. Het gat met KCC is vier punten, niet onoverkomelijk dus, maar met nog de top-3 op het programma en wedstrijden tegen KZ en Fortuna is het de vraag waar de Bennekommers gaan stunten. Komend weekend tegen Blauw-Wit? Het zou het begin van iets moois kunnen zijn.

Het wordt de wedstrijd waarin Mick Snel zijn 1000e goal gaat maken, zoveel is zeker. En het lijkt op voorhand ook zeker dat TOP/SolarCompleet thuis gaat winnen van KZ/Hiltex; de laatste keer dat de Noord-Hollanders wonnen in Sassenheim dateert van 2012. KZ staat met 10 punten op een sobere zevende plek, zes punten boven de degradatiestreep maar ook al vijf punten achter nummer vier LDODK. Zo blijkt het uiteindelijk toch een overgangsjaar te zijn voor de ploeg van Wim Bakker, waarin de ploeg met name in thuiswedstrijden heeft aangetoond echt wel wat te kunnen. Acht van de 10 punten werden in eigen huis behaald, en daarmee is meteen ook het probleem van KZ blootgelegd. Problemen zijn er bij TOP een stuk minder. De regerend landskampioen verloor bij Blauw-Wit, maar maakte dat meteen goed met een zege op PKC en door de altijd lastige uitwedstrijd bij Fortuna te winnen. Kan TOP die lijn in Sassenheim doortrekken?

Twee ploegen die er even wat minder lekker in lijken te zitten zijn KCC/SO natural en Fortuna/Delta Logistiek. Beide ploegen wonnen slechts twee van hun laatste zes wedstrijden en verloren de afgelopen twee duels. Het gevoel wat beide teams aan die duels hebben over gehouden zal echter anders zijn; KCC legde zowel Blauw-Wit als PKC het vuur aan de schenen, terwijl Fortuna verloor van KZ en TOP. De Delftenaren staan daardoor nu drie punten achter op LDODK, maar hebben een relatief gunstig programma; van de topploegen staan alleen PKC en Blauw-Wit nog op het programma, terwijl LDODK ook nog TOP treft. Tegen de middenmoters kan Fortuna dus bewijzen dat het beter is dan dat, en in de play-offs thuis hoort. KCC streeft hele andere doelen na. De ploeg uit Capelle aan den IJssel staat al bijna het hele seizoen op de veilige achtste plek, en daar wil het ook blijven. Het gat met DVO is vier punten, en wetende dat DOS’46 én DVO nog op het programma staan hebben ze in Capelle goede hoop dat de achtste plaats in hun bezit blijft. Twee punten tegen Fortuna erbij en dan zou het eigenlijk niet meer mis kunnen gaan.

Na zoveel wedstrijden is de reeks van PKC/SWKGroep dan toch een halt toegeroepen. Maakt dat ze heel veel uit in Papendrecht? Nee, waarschijnlijk niet, zolang die titel maar weer eens wordt binnengehaald. In dat opzicht zal PKC ook geleerd hebben van de vorige jaren, waarin het naast de landstitel greep. Pieken op het juiste moment, wat TOP als geen ander kan en ook bij LDODK erin lijkt te zitten, daar draait het om. En dan is het wel fijn als Detlef Elewaut een volledig fitte selectie tot zijn beschikking heeft. Kunnen Suzanne Struik en Nadhie den Dunnen weer spelen? En is Laurens Leeuwenhoek er weer bij? In De Eendracht zal het geen overbodige luxe zijn dat soort spelers erbij te hebben. DOS’46 is namelijk gewoon nog in de race voor de play-offs, en met vier overwinningen uit de laatste wedstrijden laten zij er geen twijfel over bestaan. Nu staat DOS’46 echter drie punten achter de play-off plekken, dus zijn er punten nodig. En aangezien LDODK normaliter geen punten gaat verspelen bij Avanti, lijkt het erop dat er een stunt tegen PKC nodig is om DOS’46 in de race te houden.

Na de nederlaag tegen DVO was het besef daar bij Avanti/Flexcom, zoals Sophie Donkervoort al aangaf op het eigen YouTube kanaal van de ploeg uit Pijnacker; waarschijnlijk zit het avontuur in de Korfbal League erop. Maar een scenario à la AKC of KVS, daar zitten ze bij Avanti bepaald niet op te wachten. De ploeg wil dolgraag van de nul af, maar treft dit weekend niet de tegenstander bij uitstek om ‘even’ van te winnen. In de heenronde zette LDODK/Rinsma Fashion namelijk een record brekende 44-20 overwinning neer. Na een gelijkspel en twee nederlagen op rij wist de formatie van Erik Wolsink haar laatste twee duels weer te winnen, waardoor de Friezen gewoon weer vierde staan. Doordat de concurrentie overal punten laat liggen tegen elkaar staat LDODK drie punten los, en wetende dat de gebroeders Zwart steeds beter in vorm komen heeft LDODK gewoon een heel gevaarlijke ploeg staan. Wat Avanti daar tegen kan uitrichten moet blijken, maar feit is wel dat er geen enkele ploeg een simpele wedstrijd heeft gehad in De Viergang.

Datum: 9 februari 2018 - 17:00 uur
Door: Redactie Korfbal.