Korfbal League Vooraf: Speelronde 17

Korfbal League Vooraf: Speelronde 17

Korfbal League

De laatste beslissingen kunnen dit weekend vallen. LDODK moet winnen om de druk op Fortuna te houden, en zal de verliezer van het weekend worden als zij geen punten meenemen uit Papendrecht. In dat geval hoeft Fortuna alleen maar 'even' te winnen in Amsterdam, en dan is de top-4 bekend. Verder is een overwinning van DVO op TOP cruciaal om de strijd om de negende plaats open te gooien, en kan KCC zich veilig spelen als DVO niet weet te winnen. 

Het weekend begint meteen goed, met een kraker van jewelste; PKC/SWKGroep tegen LDODK/Rinsma Modeplein. Zonder Erik Wolsink, die zijn congé kreeg na een kritisch interview in de Leeuwarder Courant. Dat was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen, want problemen binnen de groep waren er al eerder en de chemie ontbrak al langer. En nu, met Henk-Jan Mulder aan het roer, moet LDODK op korte termijn resultaten gaan boeken. Een nederlaag tegen PKC kan namelijk zomaar het einde van de play-off droom betekenen. De vraag is wat het wegbonjouren van Wolsink voor effect gaat hebben. Mulder, die volgend jaar sowieso al voor de groep zou komen te staan als vervanger van de naar KCC vertrekkende Wolsink, was namelijk nota bene degene die Wolsink adviseerde een signaal af te geven naar de groep. Qua visie en spelidee zal er dus niet zoveel veranderen, maar kan Mulder de groep weer zover krijgen dat ze voor elkaar door het vuur gaan? Als dat lukt, wacht PKC een lastig potje. Ondanks dat de Papendrechters alle vijf de thuiswedstrijden tegen LDODK wisten te winnen, ging dat vorig seizoen maar heel moeizaam; na bijna de gehele wedstrijd achter te hebben gestaan schoot Danny den Dunnen de groen-witten in de slotminuut naar de overwinning. Zo ver zal LDODK het dit keer niet willen laten komen.

Directe handhaving wordt een heel lastig verhaal voor DVO/Accountor. De groen-witten uit Bennekom staan momenteel op de negende plaats met twee punten achterstand op KCC. Blijft de ploeg van Ben Crum dit weekend puntloos tegen TOP/SolarCompleet, dan moet er volgende week met 11(!) goals verschil gewonnen worden van KCC, ervan uitgaande dat KCC geen punten pakt dit weekend. Maar zie maar eens ‘even’ te winnen van TOP. De ploeg uit Sassenheim is op jacht naar een unieke prestatie, de derde titel op rij, en ligt voorlopig goed op koers; de laatste zeven wedstrijden werden gewonnen. Dat komt met name door de excellerende dames, Jet Hendriks en Celeste Split zijn dit seizoen loepzuiver en ook Sanne Jousma en Barbara Brouwer schieten heel aardig. De vraag is hoe DVO mee gaat scoren, aangezien geen enkele Bennekomse basisspeler een schotpercentage van boven de 20% heeft. Kiest Ben Crum voor de beste schutters, en ruimt hij wederom een basisplaats in voor Menno van der Neut (in drie wedstrijden goed voor vijf goals uit 16 schoten), of kiest hij voor reboundkracht met bijvoorbeeld Dennis Brunt of Chris van Haren?

Dit weekend kan KCC/SO natural zich definitief veilig spelen, als DVO geen punten pakt tegen TOP en KCC minimaal een punt meeneemt uit Nijeveen. En tegen DOS’46, wat hopeloos uit vorm oogt, moet dat mogelijk zijn. De ploeg uit Nijeveen verloor vijf van haar laatste zes wedstrijden, en in drie van die vijf verliespartijen kwam de ploeg niet boven de 20 goals uit. En met scherpschutters als Harjan Visscher, Jelmer Jonker en Nienke Hintzbergen in de ploeg is dat ondermaats. Echter is Jonker niet aan zijn beste seizoen bezig, en heeft Hintzbergen het lastig tegen verdedigers die haar niet toestaan op twee benen aan te leggen van afstand. Daardoor komt er veel druk te liggen op Visscher. De laatste twee wedstrijden gooide Aukes de opstelling om door Zwolle eerst naast Jonker en later naast Visscher te plaatsen, KCC zal ongetwijfeld met alle scenario’s rekening houden.  

De laatste thuiswedstrijd van Avanti/Flexcom in de Korfbal League is tegen KZ/Hiltex. Twee ploegen die nergens meer om spelen; Avanti omdat het al gedegradeerd is, KZ omdat het te goed is voor de degradatiestrijd maar tekort komt voor de play-offs. Desondanks kan met tevreden zijn in Koog aan de Zaan. Jongelingen Alwin Out, Anna Kriek en Marjolijn Schenk zijn volwaardige Korfbal Leaguespelers geworden, en Sanne Pasma en Emiel de Kruijff kloppen op de deur. Daarmee lijkt het met de opvolging van Rosemarie Roozenbeek-Schep en Stijn van der Vegt wel goed te zitten. Ook bij Avanti zijn ze bezig met de ontwikkeling van spelers en speelsters. Zo kregen Linde Pijper en Anneleen Kolenbrander (beiden 19) al regelmatig speelminuten dit seizoen, en is met Judith Goedendorp (21, afkomstig van Eersteklasser Valto) de eerste versterking voor volgend seizoen al binnengehaald. De ervaringen die Avanti dit seizoen heeft opgedaan zijn allemaal punten die de ploeg volgend seizoen verder kunnen helpen, en wellicht dat zij dan weer in de kruisfinales terug te vinden zijn. Maar eerst het seizoen op een mooie manier afsluiten, en wellicht nog het eerste puntje pakken.

Op zondag ook nog een kraker, tussen Blauw-Wit en Fortuna/Delta Logistiek. De Delftenaren kunnen vrijdag met de beentjes omhoog naar LDODK kijken. Verliezen de Friezen in Papendrecht, dan kan Fortuna zich bij een overwinning plaatsen voor de play-offs. Maar een overwinning in Amsterdam, dat is absoluut niet vanzelfsprekend. Van de 12 eerdere ontmoetingen in de hoofdstad wonnen beide teams er vijf, en twee keer werd het gelijk. Echter lijkt het lek boven bij Fortuna. De laatste vier wedstrijden won Fortuna, al moet daarbij aangetekend worden dat dat tegen de onderste vier ploegen was. In dat opzicht is de wedstrijd tegen Blauw-Wit al helemaal een goede test voor de Delftenaren, om te bewijzen dat zij in de play-offs horen. De Amsterdammers gaan wederom de play-offs halen, zoveel lijkt wel zeker. Het moet heel raar lopen (verliezen tegen Fortuna met meer dan drie goals verschil en verliezen van KZ, terwijl LDODK moet winnen tegen PKC en DOS’46) willen zij niet gaan strijden om een finaleplaats, en om weer net zo goed voor de dag als vorig seizoen zal Barry Schep de laatste twee wedstrijden in winst om willen zetten.

Datum: 9 maart 2018 - 17:00 uur
Door: Redactie Korfbal.