Korfbal League Vooraf: Speelronde 4

Korfbal League

Het gaat snel, inmiddels is speelronde 4 van de Korfbal League alweer aangebroken. Het meest interessante duel lijkt dat tussen KZ en TOP, maar ook de andere vier wedstrijden van speelronde 4 verdienen natuurlijk de volle aandacht!

In Friesland krijgt LDODK/Rinsma Fashion bezoek van Avanti. Voor de ploeg uit Pijnacker een belangrijk duel, want zij zijn de enige ploeg zonder punten tot dusver. Drie keer zal de formatie van Erwin van der Putten het gevoel hebben gehad dat er iets mogelijk was, maar drie keer bleven zij met lege handen achter. En om dan te stellen dat die eerste punten maar ‘even’ in Friesland moeten worden opgehaald, dat is wellicht wat ambitieus. Want ondanks de nederlaag tegen KZ van vorige week maakt LDODK voorlopig een heel aardige indruk. De Friezen krijgen André Zwart weer terug en ook Betty Jansma begint langzaamaan weer minuten te maken. Met een dusdanig brede selectie en de ambitie om finalist te zijn in de Ziggo Dome dit seizoen, is het heel knap als Avanti in Gorredijk een punt (of meer) weet mee te nemen.

Dan naar Fortuna/Delta Logistiek, wat bezoek krijgt van KCC/SO natural. Een wederzien met oude bekenden voor hoofdsponsor Delta Logistiek, Nik van der Steen en Demi van Oosten. Maar bovenal is het een ontmoeting waarvan de winnaar heel goede zaken doet. Voor Fortuna wacht hierna een interessante reeks duels (DOS’46, DVO, Avanti) die de Delftenaren moeten brengen waar ze willen, rondom de top-4. KCC is echter een lastig te nemen horde gebleken. Avanti verslikte zich erin, Blauw-Wit bijna en PKC had het een helft lastig met de ploeg van Richard van Vloten. Ondanks het veelvuldig zoeken naar Christian Dekkers en Gertjan Meerkerk scoren de dames elke wedstrijd wel een goal, en staan er met Mark Behrens en Eliza Roest twee rebounders die heel prima kunnen schieten. Kan KCC stunten in Delft? Of herstelt Fortuna zich na de zeperd van vorige week tegen TOP?

Door naar Papendrecht, voor het treffen tussen PKC/SWKGroep en DOS’46. De laatste keer dat DOS’46 in de PKC-hal wist te winnen dateert van 28 maart 2009, de vijf duels daarna verloor de ploeg uit Nijeveen. Vorig seizoen werd het bijvoorbeeld 34-23, het seizoen daarvoor 38-19. Dat biedt dus op voorhand niet heel veel perspectief voor DOS’46, zeker niet als je bedenkt dat de formatie van Gerald Aukes en Edward Jonkman pas in de slotseconden van Avanti won en in de tweede helft tegen Blauw-Wit maar drie goals maakte. Echter, het is allemaal niet zo erg als het lijkt. DOS’46 is namelijk ‘gewoon’ de nummer twee van de ranglijst en won ondanks drie goals in de tweede helft bijna van Blauw-Wit. De ploeg creëert genoeg kansen, alleen de afronding is nog niet messcherp. Datzelfde geldt voor PKC. De Papendrechters hebben na Avanti het laagste schotpercentage van de Korfbal League, terwijl zij wel de ploeg zijn met de meeste gecreëerde kansen. Weten beide kansen nu wel succesvol af te ronden, dan belooft dit een heel leuk duel te worden voor de (neutrale) toeschouwers.

In Amsterdam het duel tussen Blauw-Wit en DVO/Accountor. Nog nooit won DVO in Amsterdam, dus op voorhand is dat niet in Bennekoms voordeel. Echter heeft DVO inmiddels de eerste punten van het seizoen binnen, en wellicht is dat een stimulans voor de ploeg van Ben Crum en Jeroen van Brakel. Een extra stimulans kan de toevoeging van Fleur Hoek aan TeamNL Korfbal zijn, waardoor er bij DVO nu twee internationals rondlopen. Dat zijn er meer dan bij Blauw-Wit, wat geen enkele international in de gelederen heeft. Desondanks blijft Blauw-Wit altijd een ploeg om rekening mee te houden. De Amsterdammers zijn in opbouw, maar hebben ‘gewoon’ 4 punten na 2 duels. Gezien de cijfers uit het verleden zullen ze in Amsterdam verwachten na dit weekend op 6 uit 4 te staan.

Tenslotte de ontmoeting tussen KZ/Hiltex en TOP/SolarCompleet. Drie van de laatste vier bezoekjes aan Koog aan de Zaan leverden punten op voor TOP, wat op dit moment het meest zuivere dameskwartet van de Korfbal League heeft. Dat komt vooral dankzij Celeste Split, die over de eerste drie wedstrijden het bizarre schotpercentage van 40% kan overleggen. De vraag is wie haar gaat afstoppen bij KZ, de ploeg die gemiddeld het minste aantal kansen per wedstrijd creëert. Bij de ploeg van Wim Bakker is het vooral belangrijk dat de dames meescoren, omdat KZ een van de ploegen is waar de kansenverdeling tussen man-vrouw het meest gelijk ligt. Lukt dat, en is Jordi Pasma bijvoorbeeld net zo in vorm als vorige week, dan zou het zomaar kunnen dat TOP de derde (beoogde) topploeg is die een heel lastig avondje in Koog aan de Zaan tegemoet gaat.

Datum: 1 december 2017 - 17:00 uur