Korfbal League Vooraf: Speelronde 9

Korfbal League

Vanwege de Europa Cup slechts vier wedstrijden deze speelronde. TOP/SolarCompleet probeert zich in Catalonië tot Europees Clubkampioen te kronen, terwijl Avanti/Flexcom mag genieten van een vrij weekend. Welke wedstrijden er dan wél gespeeld worden? Dat valt natuurlijk hier te lezen!

Allereerst de enige zondagswedstrijd van deze ronde. Waar vorige week nog werd gesproken over een tweedeling in de stand, heeft de overwinning van Blauw-Wit op Fortuna de spanning in de stand weer wat teruggebracht. En als KZ/Hiltex van de hoofdstedelingen weet te winnen, schuift het weer helemaal in elkaar. KZ bekleedt momenteel de zesde plaats met acht punten, twee minder dan de nummer vier Blauw-Wit. De Amsterdammers deden erg goede zaken door de Delftenaren te verslaan, met Marloes Frieswijk als absolute uitblinker. Sowieso scoren bij zowel Blauw-Wit als KZ de dames bovengemiddeld veel; bij Blauw-Wit twee procent boven het Korfbal League-gemiddelde, bij KZ zelfs zes procent. Wat opvalt bij Blauw-Wit is hun percentage benutte vrije ballen, by far het laagste in de Korfbal League (14%).

In Papendrecht wacht Fortuna/Delta Logistiek een interessante test. De Delftenaren worden alom geroemd voor de druk die zij aan de buitenkant geven, en dat betaalt zich uit; Fortuna krijgt gemiddeld maar iets meer dan 20 goals tegen per wedstrijd. Het probleem zit dan ook vooral bij de afronding. De formatie van Ard Korporaal en Damien Folkerts heeft na Avanti en DVO de minst productie aanval, en ondanks dat alleen LDODK en PKC meer kansen hebben genomen heeft alleen Avanti een lager schotpercentage. Claire van Oosten, Nik van der Steen en Marcel Segaar zijn in dat opzicht de positieve uitschieters. PKC, aan de andere kant, creëert gemiddeld zo’n 120 kansen per wedstrijd en waar de formatie uit Papendrecht eerst nog aan de onderkant bungelde qua schotpercentage, zijn zij inmiddels de best schietende ploeg na LDODK. Ondanks dat bijvoorbeeld Johannis Schot nog niet in topvorm verkeert en PKC met flink wat (kleine) blessures te maken heeft (gehad), boekt de formatie van Detlef Elewaut met de week vooruitgang. Het wordt dan ook heel interessant om te zien hoe zij omgaan met de pressie van Fortuna.

Voor de onderste regionen is het treffen tussen DVO/Accountor en KCC/SO natural van groot belang. KCC staat na acht wedstrijden op vier punten, DVO heeft er twee minder. De ploeg van Ben Crum móét dus winnen om niet (voorlopig) het zicht op de achtste plaats te verliezen. Daarbij zullen zij zich natuurlijk focussen op Gertjan Meerkerk en Christian Dekkers, samen goed voor meer dan de helft van de goals die de ploeg uit Capelle aan den IJssel maakt. Opvallend detail is echter dat Eliza Roest de man is met het hoogste schotpercentage bij KCC. Sowieso leunt KCC zwaar op de heren, alleen bij DOS’46 is de scorende bijdrage van de vrouwen nóg lager. DVO kent in José Álvarez Andrés haar scorende uitblinker dit jaar, terwijl bijvoorbeeld Romy Teunissen en Fleur Hoek nog niet de percentages halen die bij hun reputatie past. Gaan zij zaterdag tegen KCC wél het verschil maken?

Hoe gaat DOS’46 LDODK/Rinsma Modeplein uitschakelen? De Friezen zijn de meest zuivere ploeg van dit moment (23%), de ploeg met de meeste damesgoals (81) en hebben met Erwin Zwart en Friso Boode de twee meest zuivere schutters van dit moment in de gelederen. Daarnaast bewees het gelijkspel tegen PKC de ambitie van LDODK; het halen van de finale in de Ziggo Dome. DOS’46 is daarentegen blij dat het vorig weekend na vijf nederlagen op rij weer eens wist te winnen, al scheelde het maar weinig of ook tegen KCC had de ploeg niet de volle mep gepakt. Opvallend is dat de dames van DOS’46 procentueel gezien het minst bijdragen aan de goals, en dat liefst 43% van de damesgoals gemaakt wordt door Nienke Hintzbergen, terwijl het mannenkwartet zwaar leunt op Harjan Visscher en Jelmer Jonker; zij verzorgen 71%(!) van de goals die door de Nijeveense mannen gemaakt worden. Heeft dit trio het op de heupen, dan wacht LDODK een pittige uitdaging.

Datum: 12 januari 2018 uur
Door: Redactie Korfbal.