Korfbal League voorbeschouwing #12

Korfbal League

Met iedere week die de competitie vordert, wordt de druk op de onderste ploegen groter en komen de play-offs voor de top-vier dichterbij. TOP en PKC liggen goed op koers, de strijd om de plaatsen drie en vier is nog lang niet beslist. En ook de directe handhaving van DVO is nog geen uitgemaakte zaak. De twaalfde speelronde van de Cashback World Korfbal League staat voor de deur, wat gaat er gebeuren?

DVO/Accountor – TOP/SolarCompleet
De landskampioen lijkt in een prima vorm te steken, al ging het niet helemaal van een leien dakje tegen DOS’46 vorige week. Toch viel het dubbeltje wederom de goede kant op voor de Sassemers en de ploeg van Jan Niebeek is nog altijd koploper – zij het op slechts één punt van PKC – na alweer de vijfde zege op rij. De afgelopen twee jaar haalde TOP geen fantastische resultaten in de DVO-hal, en de Bennekommers zitten in een positieve flow. Na twee zeges werd verloren in Friesland, maar het was een nederlaag met perspectief. Immers, men kon het LDODK lang lastig maken en werd zeker niet van de mat gespeeld. Of de ploeg van Richard van Vloten ook TOP een lastige avond kan bezorgen valt echter nog te bezien. De heenwedstrijd eindigde in een ruime overwinning voor TOP.

DOS’46 – PKC/SWKGroep
Het geluk ontbreekt DOS’46 een beetje dit seizoen en dat maakt dat de ploeg van Pascal Zegwaard zich toch weer in de enigszins kleurloze middenmoot bevindt na elf speelronden. Zeker niet zoals men gehoopt had in Nijeveen: te goed voor degradatiezorgen, niet goed genoeg om het de top-4 moeilijk te maken. Bij PKC is dit zeker niet het geval, de ploeg had afgelopen weekend opvallend weinig moeite met Fortuna en staat ‘gewoon’ tweede op één punt van TOP. De Papendrechters liggen op koers voor de play-offs. Na de mijlpaal van Laurens Leeuwenhoek is deze week de beurt aan Richard Kunst. Hij heeft nog vier goals nodig voor zijn 950e doelpunt en is dus ook hard op weg naar de ‘Club van 1000’.

DeetosSnel – LDODK/Rinsma Modeplein
Voor DeetosSnel is het de vraag hoe men zich herpakt na de keiharde nederlaag tegen concurrent KCC. De Dordtenaren werden afgetroefd door KCC, met name in de rebound, en de verslagenheid droop van de gezichten van de spelers na afloop. Komende zaterdag krijgt de ploeg van Gert Jan Kraaijeveld LDODK op bezoek in eigen hal en iedere week wordt de druk om punten te halen groter voor DeetosSnel. In de heenwedstrijd was DeetosSnel heel dicht bij een stunt maar kroop LDODK door het oog van de naald. Maar na het verlies van PKC zette de ploeg van Henk Jan Mulder een prima reeks neer en nu staat men op de derde plaats. Friso Boode is dichtbij zijn 750e Korfbal Leaguedoelpunt, hij moet er nog twee. Wint LDODK zaterdag, dan blijft de druk op de top-2 onverminderd groot en raakt DeetosSnel verder in de problemen.

KZ/Thermo4U – KCC/SO natural
Na de winst op DeetosSnel heeft KCC een beetje lucht gekregen, maar er moeten in ieder geval nog drie punten gehaald worden om rechtstreekse handhaving veilig te stellen. Dat wordt geen gemakkelijke opgave tegen KZ, dat enigszins verrassend afgelopen weekend Blauw-Wit op een nederlaag trakteerde. De Koogers jagen op plek vier en zijn zeker nog niet kansloos voor de play-offs, wat de ploeg van Wim Bakker misschien wel vleugels geeft. KCC daarentegen zal ook vertrouwen hebben getankt uit de ruime zege op de directe concurrent en het goede spel van afgelopen weekend, dus wellicht zit er een stunt in voor de ploeg van Erik Wolsink. Dan zal het wel – net als tegen DeetosSnel – het tactische plan en de gemaakte afspraken goed moeten uitvoeren.

Fortuna/Delta Logistiek – Blauw-Wit
Weer een nederlaag voor de ploeg van Barry Schep, dat zal pijn hebben gedaan in Amsterdam. Aan de andere kant heeft Fortuna ook genoeg om over na te denken, na de oorwassing van PKC. Ard Korporaal was erg duidelijk na afloop van die wedstrijd over waar het aan schortte en daar zal ongetwijfeld over gesproken zijn binnen de selectie. Er moet uit een ander vaatje getapt worden wil de ploeg niet alle goede prestaties van het begin van het seizoen teniet doen en de play-offs vergooien. Die zelfde play-offs kan Blauw-Wit in ieder geval voorlopig uit het hoofd zetten, de achterstand op KZ is door de nederlaag van vorige week opgelopen naar drie punten. Het is in ieder geval erg lastig te voorspellen welke van de twee ploegen komende zondag het beste voor de dag komt en zichzelf uit het dal helpt.

Datum: 8 februari 2019 - 17:00 uur
Door: Redactie Korfbal.