Korfbal League Voorbeschouwing #7

Korfbal League

De laatste speelronde van 2018, het jaar is voorbij gevlogen! Natuurlijk vindt ook dit jaar - traditiegetrouw tussen Kerst en Oud & Nieuw - de Korfbal Challenge plaats in Rotterdam, dus we zijn niet helemaal verstoken van topkorfbal in de kerstvakantie. Toch zal het kerstreces voor sommigen ook een welkome break zijn in een pittig seizoen, een mogelijkheid om even op te laden voor 2019. Voor het zover is, eerst nog even de laatste competitiewedstrijden van het jaar! Speelronde zeven van de Cashback World Korfbal League staat voor de deur, wat gaat er gebeuren?

Fortuna/Delta Logistiek – DeetosSnel
Fortuna sluit een heel succesvol kalenderjaar af met de wedstrijd tegen DeetosSnel. De Delftenaren zullen met een tevreden gevoel terugblikken op 2018, waarin men de Korfbal Leaguefinale haalde en het nieuwe zaalseizoen zo voortreffelijk begon. Er zullen weinig mensen zijn geweest die hadden gedacht dat Fortuna na zes speelronden samen met PKC de ranglijst zou aanvoeren, maar niets is minder waar. Bij DeetosSnel zal men vooral goed willen afsluiten, na de moeilijke start van het nieuwe zaalseizoen. De Dordtenaren hebben al bewezen het de topploegen stuk voor stuk moeilijk te kunnen maken. Ook Blauw-Wit moest de vorige speelronde alle zeilen bijzetten om niet te verliezen van de ploeg van Gert-Jan Kraaijeveld. Winst in Delft zou voor DeetosSnel een heel prettige afsluiter van het jaar 2018 zijn, Fortuna zal graag als lijstaanvoerder het nieuwe jaar in willen gaan.

PKC/SWKGroep – LDODK/Rinsma Modeplein
Bij PKC zal men met gemengde gevoelens terugkijken op 2018. Het mislopen van de Korfbal Leaguefinale in de Ziggo Dome zal toch overheersen, al haalden de Papendrechters de veldtitel wel binnen. Ook in dit zaalseizoen gaat het nog niet allemaal van een leien dakje bij PKC, al staat de ploeg ‘gewoon’ gedeeld eerste op de ranglijst. Het jaar zal worden afgesloten tegen LDODK, dat ook nog geen heel gelukkig seizoen draait. De uitwedstrijden wonnen de Friezen tot nog toe echter overtuigend. Dat zal hoopgevend zijn voor de ploeg van Henk Jan Mulder, na twee keer gelijk gespeeld te hebben in de laatste twee wedstrijden. Winst zou voor LDODK zeer welkom zijn dus, maar PKC zal zich willen revancheren voor de zeer matige wedstrijd van afgelopen weekend tegen KCC en zal zich niet gemakkelijk gewonnen geven.

TOP/SolarCompleet – KZ/Thermo4U
KZ gaat in de laatste speelronde van 2018 op bezoek bij TOP in Sassenheim. De ploeg van Jan Niebeek had in Friesland met nog vijf seconden op de klok de winst in handen, maar Nick Pikaar miste de strafworp, waardoor de ploeg op 24-24 bleef steken. Dezelfde uitslag als die KZ een week eerder in Friesland bereikte, toen Alwin Out dacht de winnende binnen te schieten maar Wim Bakker en consorten het deksel op de neus kregen van André Zwart. Het verschil op de ranglijst tussen TOP en KZ bedraagt slechts twee punten. Winst zou voor beide ploegen een fijne afsluiter zijn van 2018, al zit het er na deze speelronde voor de meeste spelers en speelsters nog niet helemaal op. TOP komt - net als Fortuna - nog in actie tijdens de Korfbal Challenge en bondscoach Wim Scholtmeijer heeft een heel aantal Koogers geselecteerd voor TeamNL Korfbal. Zover is het echter nog niet, eerst dit duel succesvol afsluiten.

Blauw-Wit – KCC/SO natural
Tot de laatste tien minuten leek het er niet op dat Blauw-Wit met de punten zou vertrekken uit Dordrecht. DeetosSnel maakte het de Amsterdammers bijzonder lastig maar uiteindelijk was het invaller Christian Dekkers die met zijn goals een belangrijk aandeel had in de winst. De opponent van dit weekend – KCC – is geen onbekende voor Dekkers. Hij speelde tot afgelopen seizoen in Capelle aan den IJssel en uitgerekend broer Stefan heeft zijn plek in het eerste ingenomen. KCC begon het zaalseizoen 2018 prima, maar zit na de vliegende start in moeilijkheden. Als er al kansen waren om te winnen, was het afgelopen weekend wel tegen PKC, maar het gebrek aan ervaring deed KCC uiteindelijk de das om. Zal de uitkomst van het duel van komende zaterdag de Kerstsfeer bij de gebroeders Dekkers beïnvloeden? Een interessante ontmoeting zal het in ieder geval worden.

DOS’46 – DVO/Accountor
Het wordt buigen of barsten voor beide ploegen dit weekend, wie van de twee sluit 2018 af met winst? Een belangrijk duel dus, in de strijd tegen degradatie. Beide ploegen hebben slechts twee punten na zes speelronden en staan samen met DeetosSnel en KCC op de laatste plaats in de competitie. DOS’46 kreeg de gehele top-zes al voor de kiezen en de Nijeveners waren vaak dichtbij de punten, maar konden het goede spel steeds net niet lang genoeg volhouden. De ploeg uit Bennekom aan de andere kant, verloor van topploegen LDODK en PKC maar maakte het hoogvlieger Fortuna afgelopen weekend heel lastig en boekte een heerlijke zege op Blauw-Wit. Kan de ploeg van Richard van Vloten dat kunststukje herhalen in de Eendracht en daarmee 2018 met een positieve manier afsluiten? En hoe gaat het met de enkel van DOS’46-topschutter Harjan Visscher?

Datum: 21 december 2018 - 17:00 uur
Door: Redactie Korfbal.