Korfbal League voorbeschouwing #1

Korfbal League1

We gaan weer beginnen! 209 dagen moesten we erop wachten, maar vanavond begint de vijftiende Cashback World Korfbal League. Vorig seizoen ging de titel naar Fortuna/Delta Logistiek, dat met 21-19 de finale won van PKC/SWKGroep. Aan de onderkant namen we afscheid van KCC en DeetosSnel, terwijl we GG/IJskoud de Beste en Tempo verwelkomen op het hoogste niveau.

Fortuna/Delta Logistiek – PKC/SWKGroep
De traditie houdt stand. We starten het zaalseizoen met de herhaling van de finale, want 209 dagen geleden pakten de Delftenaren de titel ten koste van de Papendrechters. Voor PKC wordt het een wedstrijd van revanche, maar met winst wordt het verlies in april niet rechtgezet. Daar doet de nederlaag te zeer voor. De 13-26 veldoverwinning van PKC was overtuigend, maar in die wedstrijd kampte Fortuna met vele blessures.

Het wordt sowieso een andere wedstrijd dan vorig seizoen. Beide ploegen leverden in. Fortuna raakte met Marcel Segaar en Tim Heemskerk twee belangrijke heren kwijt. Het verlies bij PKC zit aan de vrouwenkant: Suzanne Struik stopte, terwijl Mabel Havelaar en Nadhie den Dunnen naar HKC (Hardinxveld-Giessendam) trokken. Twee andere teams, die in de voorbereiding met meerdere blessures kampten. Wie staat er vanavond het beste voor? (Livestream Fortuna - PKC)

Tempo – LDODK/Rinsma Modeplein
De nieuwste deelnemer van de Korfbal League is Tempo na de winst in de play-downs op KCC. Voor LDODK is het alweer zeven jaar geleden dat het de promotie vierde. Na een tweede plaats in de Hoofdklasse was het in de play-offs te sterk voor Tempo om vervolgens van OVVO te winnen. Sindsdien kwamen beide ploegen elkaar niet meer tegen in de zaal. Tijdens het vorige veldseizoen wel. Toen boekte LDODK nog twee ruime overwinningen.

Van de Friezen wordt dit jaar een plaats in de top vier verwacht, terwijl Tempo rekening moet houden met een eenmalig avontuur wetende dat debutanten de grootste moeite hebben zich te handhaven. Kan Tempo het vooroordeel doorbreken startende met een stunt? (Livestream Tempo - LDODK)

KZ/Thermo4U – TOP/SolarCompleet
Zowel KZ als TOP kon niet wachten op het huidige seizoen, want beide ploegen zullen met weemoed terugdenken aan het vorige. KZ miste op één punt de play-offs, terwijl favoriet TOP daarin twee keer onderuit ging tegen Fortuna. Beide ploegen gaan opnieuw voor de vier hoogste plaatsen. In de eerste speelronde kunnen ze elkaar dus direct punten afhandig maken, terwijl KZ volgende week in LDODK opnieuw een concurrent treft.

KZ kende eind september een goede generale tegen TOP met een minimale 15-14 veldoverwinning, terwijl TOP met de winst van Theo Korporaal Korfbal Spektakel een mooie prijs in de kast bijzette. Zaterdagavond zal de NOS in Koog aan de Zaan aanwezig zijn, in de late uitzending van Studio Sport (23.45 uur, NPO1) zal een samenvatting van dit uel te zien zijn. (Livestream KZ - TOP)

DVO/Accountor – Blauw-Wit
Het treffen tussen DVO en Blauw-Wit wordt interessant. DVO, dat vorig jaar achtste werd, wil dit seizoen één á twee posities hoger eindigen. Dat zou weleens ten koste van de Amsterdammers kunnen gaan. Blauw-Wit, in 2017 nog finalist, deed deze zomer een behoorlijk jasje uit met de vele vertrekken. Loraine Vissers en Mandy Koelman bleven wel.

De dames blonken bij de vorige editie in Bennekom nog uit in de 19-28 overwinning voor Blauw-Wit, dat bij de eerste acht wil eindigen. DVO denkt liever terug aan de zege die het haalde in Amsterdam: 22-25. DVO wil sowieso sinds jaren het seizoen een keer goed beginnen, want in 2014 (tegen OVVO) was het de laatste keer dat het begon met een overwinning. (Livestream DVO - Blauw-Wit)

DOS’46 – GG/IJskoud de Beste
Beide teams krijgen al jaren het stempel ‘talentvol’. DOS’46 stapte over naar het stempel ‘prijzenpakkers’ met het winnen van de veldtitel. Ook dit seizoen zijn de Nijeveners in vorm met tien punten uit vijf wedstrijden, bovendien werd de Supercup toegevoegd aan de erelijst.

De talentvolle gasten uit Wormer kloppen aan de deur. Groen-Geel mag het dit jaar laten zien tegen de absolute wereldtop. “Twee jaar geleden hebben we de stap gezet om volwassener te spelen. Nu zal het ook belangrijk worden zakelijker te gaan spelen”, reageerde Dico Dik. Dan is DOS’46 – dat naar de top vier wil - direct een mooie testcase voor de Noord-Hollanders. (Livestream DOS'46 - Groen-Geel)

Alle livestreams en livescores zijn ook te volgen op korfballeague.nl en via de Korfbal.nl app (voor Android of iOS).

Datum: 8 november 2019 - 17:00 uur