Korfbal League voorbeschouwing #3

Korfbal League1

In de derde speelronde van de Cashback World Korfbal League vier wedstrijden op zaterdag en een zondagse afsluiter in Delft, waar Fortuna/Delta Logistiek het opneemt tegen Blauw-Wit (A). Verder reist koploper LDODK/Rinsma Modeplein af naar Bennekom, terwijl DOS’46 – TOP/SolarCompleet eveneens een interessant affiche is voor dit weekend.

PKC/SWKGroep – GG/IJskoud de Beste
Maar we beginnen de derde speelronde in de PKC-hal, waar Groen Geel zeer warme herinneringen aan heeft. De ploeg van Dico Dik pakte ten koste van Tempo de Hoofdklassefinale, maar op het hoogste niveau kunnen de Wormernezen nog niet imponeren. Ondanks het hoogste schotpercentage (31 procent) had Groen Geel de minste pogingen (84) tegen Fortuna/Delta Logistiek. Daar had PKC – zonder Richard Kunst - geen klagen over tegen Tempo. Mede door 121 pogingen en een foutloze Olav van Wijngaarden in de rebound kon PKC naar hartenlust herhalen, wat onder andere resulteerde in de goal van Randy Oosting (genomineerd voor Goal van de Week #2). Kan het duo Oosting/Van Wijngaarden ook swingen tegen de andere promovendus?

DVO/Accountor – LDODK/Rinsma Modeplein
LDODK – na twee speelronde de enige zonder puntverlies - kent nu twee seizoenen een positieve reeks bij DVO, maar de eerste vijf ontmoetingen eindigden altijd in een thuisoverwinning voor DVO. Daar zullen de Bennekommers vertrouwen uit putten. Net als de eerste 35 minuten (19-18) bij TOP ondanks de uiteindelijke 29-22 nederlaag, terwijl LDODK juist in het laatste kwartier gas gaf tegen KZ: van 18-17 naar 33-25. Daarnaast zal bondscoach Kees Vlietstra met genoegen het treffen aanschouwen: Roos Scherrenburg, Renée van Ginkel (beiden DVO), Eline Haan en Julian Frieswijk (beiden LDODK) konden in de eerste twee ronden rekenen op een basisplaats en behoren tot de selectie van Talent TeamNL Korfbal.

DOS’46 – TOP/SolarCompleet
Voor de laatste overwinning (uit en thuis) van DOS’46 op TOP moeten we terug naar 15 december 2010, toen de Nijeveners in eigen huis met 28-23 wonnen. Later dat seizoen zou TOP – met aanwinsten Mick Snel (overgekomen van AW.DTV) en Celeste Split (Die Haghe) in de gelederen - haar eerste titel pakken. Negen jaar later kan het voor Split een mooie avond worden. Daarvoor heeft ze wel tien doelpunten nodig, want zodoende evenaart ze Suzanne Struik als vrouwelijk topscorer aller tijden van de Korfbal League: 734 om 724. Daar zal TOP niet volledig mee bezig zijn. De ploeg van Jan Niebeek wil het goede resultaat op DVO een vervolg geven. DOS’46 is uit op revanche na het late gelijkspel bij Blauw-Wit.

KZ/Thermo4U – Tempo
“We nemen het positieve gevoel mee naar de volgende wedstrijden. Wij moeten het laten zien en Tempo overklassen”, blikt Marjolijn Schenk (KZ) vooruit op het treffen met de promovendus. Gezien de ranglijst (achtste en tiende) is KZ-Tempo een achterhoedegevecht, maar dat is na twee speelronden te kort door de bocht én beide ploegen namen het in de twee speelronden op tegen teams uit de top drie van vorig seizoen: TOP, PKC en LDODK. “Een goed KZ wordt vierde”, sprak de international hoopvol. Tempo werd overklast door PKC, maar hield in de eerste speelronde – net als KZ in de tweede – LDODK tot de rust in bedwang. Wie van de twee boekt een eerste overwinning of gaan beide ploegen met een punt huiswaarts?

Fortuna/Delta Logistiek – Blauw-Wit
De twee meest recente uitslagen spreken duidelijk in het voordeel van de Delftenaren. Vorig seizoen won Fortuna met 27-17 en na het afgelopen Theo Korporaal Korfbal Spektakel keerde Blauw-Wit met een ruime nederlaag (29-16) terug in de hoofdstad. De voortekenen zijn niet rooskleurig voor Blauw-Wit, maar het resultaat tegen DOS’46 (27-27) voelt goed bij de ploeg van Mandy Koelman. De aanvoerster was met negen doelpunten goed op dreef, terwijl ze in de openingsronde ook vijf keer korf trof. Fortuna zal in de verdedigende plannen extra focussen op Koelman. Aanvallend hoeft Fortuna zich met Nik van der Steen geen zorgen te maken. De schutter staat al op twintig goals.

Datum: 22 november 2019 - 17:00 uur