Korfbal League voorbeschouwing #4

Korfbal League1

De vierde speelronde van de Cashback World Korfbal League staat in het teken van concurrentiestrijd. TOP/SolarCompleet en Fortuna/Delta Logistiek draaien beiden bovenin mee, terwijl KZ/Thermo4U en DVO/Accountor de aansluiting juist zoeken. Onderin een interessant duel tussen promovendi Tempo en GG/IJskoud de Beste, terwijl de Noordelijke derby tussen LDODK/Rinsma Modeplein en DOS’46 zeker het benoemen waard is.

Blauw-Wit – PKC/SWKGroep
Het weekend begint overigens met het treffen tussen de nummer acht (Blauw-Wit) en de runner-up (PKC), waar Brett Zuijdwegt lange tijd uit de roulatie is. Voor de laatste zege van Blauw-Wit op PKC in de reguliere competitie moeten we terug naar februari 2012. Daarna volgden drie gelijke spelen en negen Papendrechtse zeges, waarbij Blauw-Wit liever terug denkt aan de gewonnen play-offs van 2016/2017. Maar tijden veranderen: de hoogtijdagen van Blauw-Wit liggen achter ons. Sinds lange tijd kan het all-time doelsaldo van Blauw-Wit negatief worden (nu 6510 om 6506). Bij PKC zijn ze verder. De ploeg van Daniël Hulzebosch kan als eerste de grens van 7500 doelpunten bereiken. Daarvoor heeft het zeventien doelpunten nodig.

TOP/SolarCompleet – Fortuna/Delta Logistiek
“Het is revanche. Het was pijnlijk vorig jaar. Dat versterkt het, maar ik wil van iedere ploeg winnen. We kunnen alleen beide wedstrijden niet met elkaar vergelijken. Toen waren het de play-offs en nu zitten we vroeg in het seizoen. Daar moeten we realistisch over zijn. Op dit moment spelen andere belangen”, was de vooruitblik van Celeste Split waarmee de speelster van TOP terugblikte op de verloren kruisfinales van afgelopen seizoen. Fortuna was twee keer te sterk voor vijfvoudig landskampioen. In het huidige seizoen behaalden beide ploegen vijf punten uit drie wedstrijden. Split is er zelf niet mee bezig, maar bij zeven doelpunten heeft de Hagenees het record van vrouwelijk topscoorder aller tijden van de Cashback World Korfbal League in handen.

Tempo – GG/IJskoud de Beste
Het duel der promovendi op het hoogste podium. Beide ploegen hebben het lastig en staan dan ook met nul punten onderaan met een soortgelijk doelsaldo: Groen-Geel -26 en Tempo -29. De promovendi zullen elkaar aanschouwen als grootste concurrent voor het ontlopen van een direct retourtje naar de Hoofdklasse, waar beide ploegen elkaar vorig jaar drie keer troffen. In de reguliere competitie winst voor Tempo en een gelijkspel. In de Hoofdklassefinale trok Groen-Geel met 23-18 aan het langste eind. Het wordt een interessante wedstrijd tussen ervaring (Tempo) en talent (Groen-Geel). De ploegen zijn gemiddeld het oudste (27,9 jaar) en jongste (22,3 jaar) van de Korfbal League.

KZ/Thermo4U – DVO/Accountor
KZ en DVO vinden we na drie wedstrijden terug in de lage middenmoot: zesde en zevende, terwijl beiden de doelstelling uitspreken hoger te willen staan. Wedstrijden tussen KZ en DVO eindigden de laatste acht editie altijd in een Koogse overwinning, waarbij de zeges in Koog aan de Zaan met groot verschil eindigden. De laatste editie – in Bennekom – was spannend. Daarbij trok KZ met 27-28 wel aan het langste eind. Bondscoach Wim Scholtmeijer zal de wedstrijd met aandacht bekijken. Naast de vaste KZ-internationals Esther Cordus, Marjolijn Schenk en Alwin Out maakt ook Anouk Haars haar opwachting in TeamNL Korfbal tijdens de Korfbal Challenge. Tijdens dit vierdaagse evenement zijn ook DVO’ers Gertjan Meerkerk en Robbe de Wit in het Oranje te bewonderen.

LDODK/Rinsma Modeplein – DOS’46
We sluiten de zaterdagavond af met negende editie van dé Noordelijke derby. De acht voorgaande eindigden in vijf Friese zege en drie Drentse overwinningen. Het moet gezegd worden dat de enige finale (veld) naar de ploeg van Pascal Zegwaard ging. Daar kan DOS’46 vertrouwen uit putten, maar in een uitzending van Sport Noord koos aanvoerder Jelmer Jonker – zittend naast LDODK’er Marjolijn Kroon – voor de underdogpositie. De thuisploeg is nog ongeslagen na winst op onder anderen KZ en DVO, terwijl DOS’46 punten verspeelde tegen TOP en Blauw-Wit. Het gezin Frieswijk zal ook met plezier vooruitkijken naar het treffen. Na wat wisselingen spelen Marloes en Julian bij LDODK en broer Pascal maakte de overstap naar DOS’46.

Datum: 29 november 2019 - 17:00 uur