Kraaijeveld stopt als trainer van DeetosSnel: ‘Goed als ze een ander gezicht zien’

Korfbal League

Gert-Jan Kraaijeveld neemt na vijf jaar afscheid van het hoofdtrainerschap bij DeetosSnel. Hij gaat vanaf volgend seizoen aan de slag in de technische commissie en blijft dus behouden voor de club. Na vijf jaar komt er een einde aan een succesvolle periode. De club promoveerde naar de Korfbal League en hoopt zich dit jaar te handhaven.

Kraaijeveld kreeg langzaam het gevoel dat het wel ‘af’ was. “Ik ben nu vijf jaar bij de groep. Natuurlijk is de groep wat veranderd in de afgelopen jaren. Maar de kern was de afgelopen drie jaar wel hetzelfde. Het is voor de groep goed om een ander gezicht te zien volgend seizoen. Daarnaast speelde mijn werk ook mee. Vanuit mij rol binnen het KNKV worden er dingen van mij verwacht en dat kon nu niet altijd. Overigens ga ik niet op zoek naar een nieuwe club. Ik ben een clubman en dat is prima in mijn rol, maar naar een andere club gaan, zou niet goed aanvoelen.”

Kraaijeveld heeft veel mooie dingen meegemaakt. “We zijn vijf jaar geleden het proces met elkaar ingegaan. En ik denk dat we in ons plan goed geslaagd zijn. Dat is wat me heel erg trots maakt. We hadden het de eerste twee jaar best lastig, maar daar zijn we goed uitgekomen. De grootste winst die we hebben geboekt is dat spelers nu zelf oplossingen kunnen vinden in wedstrijden en zelf kunnen schakelen. Dat is fantastisch om te zien.”

Hoofdklassefinale
“Het hoogtepunt was natuurlijk de Hoofdklassefinale. Dat was het examen en daar zijn ze voor geslaagd. Maar nu worden we in de Korfbal League elke week getoetst. Ik zie dat we steeds meer voldoendes scoren. Maar we zullen er nu nog harder voor moeten werken om elke week een voldoende te halen. Omdat we een jonge groep zijn, ga ik er ook vanuit dat we nog beter kunnen en nog veel kunnen leren. Wat dat betreft zitten we dus nog niet aan ons plafond.”

“We hebben tot nu toe vaak dichtbij een resultaat gezeten. Dat is aan de ene kant heel positief, omdat we eerst niet wisten of we mee konden met het geweld in de Korfbal League. Aan de andere kant is het frustrerend dat je niet één van die wedstrijden wint. Omdat we nu weten dat we het niveau aankunnen, hoeven we ons in ieder geval daar niet meer druk om te maken. We moeten nu de laatste stapjes zetten om punten te gaan pakken.”

Nieuwe trainer, nieuwe spelers
Na dit seizoen treedt Kraaijeveld dus toe tot de technische commissie van de club. De eerste speler voor het volgende seizoen is al binnen. Belgisch internationaal Jarre De Ley (20) gaat in Dordrecht korfballen. “We kenden hem al vanuit het Belgisch nationaal team. We vonden hem een interessante speler omdat hij kwaliteiten bezit die wij er goed bij kunnen hebben. Daar komt bij dat hij nog erg jong is (20) en dat we dus in lengte der jaren met hem door kunnen gaan. We zijn daarom een gesprek aangegaan en hij was ook meteen enthousiast.”

“Hij wist dat hij het in België erg leuk deed, maar wilde zien wat hij nog meer kan. En dan wil je in de beste competitie spelen van de wereld: de Korfbal League. Daarnaast kent hij Jordan De Vogelaere goed via het Belgisch team en voelde hij zich prettig bij de club. We zijn heel blij met hem en in principe zijn we qua heren nu rond voor volgend jaar. Als we een topspeler kunnen binnenhalen, zullen we dat niet nalaten natuurlijk. Maar we willen onze eigen talenten wel de kans geven om zich te blijven ontwikkelen.”

Opzoek naar eigen opvolger
Kraaijeveld zoekt nu naar zijn eigen opvolger. “Ik ben nu met wat andere mensen binnen de club bezig om een trainer te zoeken voor volgend jaar. Met Patrick Muurling gaan we in ieder geval door. We zoeken nog wel naar een trainer die met hem zal samenwerken.”

Handhaven
DeetosSnel kan volgens Kraaijeveld écht stappen gaan maken, als het dit seizoen in de Korfbal League blijft. “Het is ons als club alles waard dat we in de Korfbal League actief blijven. Er zijn met spelers al wat gesprekken geweest, maar die willen natuurlijk ook weten of we in de Korfbal League spelen of niet. Daarnaast kunnen we onze huidige spelers dan ook makkelijker behouden. Dus ja, het is heel veel waard.”

“Tot nu toe ziet het er ook goed uit. Wij kwamen vaak goed mee in de wedstrijden tegen betere ploegen. Maar daar win je niet altijd wat mee. Wij gaan straks in de situatie komen dat we zelf het spel moeten maken. Als we dat gaan leren, denk ik dat we ver kunnen komen. Maar dat is iets wat we nog niet veel hebben meegemaakt dit seizoen. Ja, tegen KCC/SO natural. En die wonnen we ook, maar toen hebben we niet ons beste spel laten zien.”

Datum: 12 januari 2019 - 15:00 uur
Door: Redactie Korfbal.