Marjolijn Schenk: van vierde klasse naar TeamNL Korfbal

Marjolijn Schenk: van vierde klasse naar TeamNL Korfbal

Korfbal League

Toen Marjolijn Schenk op haar dertiende debuteerde bij het eerste van DTS wist men in Enkhuizen al wel dat ze geen doorsnee korfbalster was. Negen jaar later, op haar 22e, kreeg ze onverwachts een telefoontje van Wim Scholtmeijer; of ze tijdens de Challenge voor TeamNL Korfbal wilde spelen. Schenk vertelt over haar ontwikkeling en de grootse plannen van KZ/Thermo4U.

Die grootse plannen van KZ krijgen langzaam maar zeker meer gestalte. Met de overwinning op Blauw-Wit afgelopen weekend vergrootte de ploeg uit Koog aan de Zaan opnieuw haar kansen op het spelen van play-offs. “Dat waren belangrijke punten”, zegt ook Schenk. “Tijdens de wedstrijd voelde ik meer spanning dan normaal. Ik heb de hele wedstrijd het gevoel gehad dat ze een eindspurt zouden kunnen maken. Vooraf had Wim (Bakker, red.) erop gehamerd dat we met zes verschil wilden winnen in verband met het onderling resultaat. Uiteindelijk werd het 26-22 en is dat niet gelukt, maar ik denk eigenlijk dat het niet heel veel uit hoeft te maken, omdat Blauw-Wit enorm moet verrassen als ze nog stappen omhoog willen maken nu.”

KZ naar de play-offs?
“Als team vind ik dat we een groei hebben doorgemaakt het afgelopen seizoen. We zijn hechter en positiever. Je merkt het ook op trainingen. We spreken het uit wanneer er sprake is van vermoeidheid door het zware trainingsschema en er is tijd voor mentale en krachttraining en een lolletje.” KZ traint minimaal zes uur per week, maar of dat uiteindelijk ook de doorslag gaat geven, durft Schenk niet te zeggen: “We staan drie punten achter op LDODK/Rinsma Modeplein en één op Fortuna/Delta Logistiek. Dat is natuurlijk te overzien, maar het zijn goede ploegen, dus het zal zwaar en vooral spannend worden. Er liggen wel kansen, natuurlijk. Ik vind het wel mooi dat eerder dit seizoen al werd gezegd dat KZ nergens meer voor speelde, maar dat we nu toch nog laten zien volop in de race te zijn.”

KZ kampioen?
Dat ze in Koog aan de Zaan flirten met de play-offs is inmiddels duidelijk, maar trainer Wim Bakker heeft in het verleden ook niet nagelaten om grotere verwachtingen te scheppen. Al eerder sprak hij uit in 2020 weer landskampioen te worden met ‘zijn’ KZ. Schenk lacht erom, maar denkt zeker dat het mogelijk is om met de huidige groep om deze prijs te gaan strijden. “Het is een ambitieuze groep die meer en meer ervaring opdoet. Je ziet ook dat we in het seizoen groeien. De combinatie werkt ook goed. Wim (Bakker, red.) is kneiterfanatiek en tactisch heel sterk. Hij wordt aangevuld door Patrick Blauw en Linda Reijling, die mentaal heel sterk zijn. Je kunt ook goed met ze praten.”

Van de vierde klasse naar TeamNL Korfbal
Schenk maakt dus onderdeel uit van een team met potentie. Zelf is ze daar ook het toonbeeld van. Slechts vier jaar geleden werkte ze wekelijks haar minuten af in de vierde klasse bij DTS in Enkhuizen. Een bijzonder gegeven, zeker als je bedenkt dat Wim Scholtmeijer in december bij haar aan haar oor hing met de vraag of ze voor TeamNL Korfbal wilde uitkomen tijdens de Challenge. “Dat was zo gaaf! Het was voor mij echt een verrassing dat Wim (Scholtmeijer, red.) me belde. Nu mochten we met vijf KZ’ers spelen namens TeamNL.” Zelf ziet Schenk ook progressie in haar spel. “Ik kan natuurlijk nog veel beter, maar ik merk dat ik – nu ik wat meer ervaring in de League heb – meer vertrouwen krijg en beter ga spelen. Ik scoor meer, dat is de voornaamste en opvallendste vooruitgang, maar ik maak ook minder passfouten en ben gegroeid in mijn spelinzicht. In dat laatste is Wim (Bakker, red.) heel belangrijk geweest.”

Bij DTS zijn ze trots op hun telg, weet Schenk. “Je hoort wel eens dat clubs balen van keuzes van hun spelers, maar DTS is een klein clubje en ze beseften wel dat ik wel eens een overstap zou kunnen gaan maken. Ze moedigden het eigenlijk alleen maar aan, gunden het me en zijn nu juist hartstikke trots.”

De crux in haar gekatapulteerde carrière ligt in haar trainer van KZ 2, denkt ze zelf: Michael Hendriks. “Met hem voerde ik de eerste gesprekken vanuit DTS en hij is heel erg goed in het geven van vertrouwen. Ik heb twee jaar onder hem gespeeld en hij was absoluut belangrijk in die periode.” Maar nu staat de toekomst voor de deur. Wat brengt die voor Marjolijn Schenk? “Ik wil de korfbalfinale halen met KZ. Als het niet dit jaar wordt, dan volgend jaar of het jaar erop. Mocht op de lange termijn blijken dat het met KZ niet mogelijk is, dan sluit ik niet uit dat ik misschien ooit nog wel eens naar een andere club kan gaan. De korfbalfinale wil je gewoon meemaken. Op dit moment is vertrekken echter totaal niet aan de orde. KZ heeft de zaakjes goed voor elkaar en de sfeer is heel positief. Ik zit hier voorlopig prima.”

Datum: 9 februari 2019 - 10:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl