Marloes Frieswijk beslist wedstrijd om vierde plaats

Marloes Frieswijk beslist wedstrijd om vierde plaats

Korfbal League

Blauw-Wit heeft zondagmiddag uitstekende zaken gedaan in Delft. De Amsterdammers versloegen concurrent Fortuna/Delta Logistiek met 17-20 en heroverden daarmee de vierde plaats. Marloes Frieswijk maakte indruk in de slotfase en was persoonlijk verantwoordelijk voor de overwinning. Dat deed ze vlak nadat Marc Broere de gelijkmaker verzorgde, waarmee hij oud-ploeggenoot Jos Roseboom afloste als all-time topscorer van de Korfbal League.

Bij beide ploegen geen verrassingen. Peter Scheek begon in de basis bij Blauw-Wit, terwijl het roulerende Fortuna Nik van der Steen en Eva van der Zon aan de kant hield. In de beginfase domineerden de Delftse reboundheren, met een makkelijk scorende Marcel Segaar en een imponerende Thomas Reijgersberg, die twee van de eerste drie doelpunten voor zijn rekening nam en reboundduel na reboundduel in zijn voordeel beslechtte. Toch stonden de Amsterdammers bijna de gehele eerste helft aan de goede kant van de score en dat was voornamelijk te danken aan Marloes Frieswijk, die ook zondagmiddag weer loepzuiver van afstand was. Zij tekende op 4-6 ook voor het eerste gaatje van twee.

Dat gaatje werd door Segaar gepareerd, waarna de Delftse aanvoerder hetzelfde kunststukje op 6-8 nog eens herhaalde. Toch was het slotakkoord van de eerste helft voor Frieswijk. Eerst schoot ze de 8-9 op het scorebord, waarna Marc Broere een door de voormalig speelster van SCO geforceerde strafworp mocht benutten. Ruststand 8-10.

Fortuna, dat in eigen huis nog ongeslagen was en vaak in de tweede helft het verschil maakte, begon ook zondag direct na de rust furieus. Mirjam Maltha maakte met een onehander de 9-10, waarna ze met een onvervalste buzzerbeater de stand ook weer gelijk trok. Daan Preuninger, die dit seizoen moeizamer dan andere jaren tot scoren komt, zette Fortuna weer op voorsprong en een strafworp later mocht hij de eerste twee doelpuntenmarge voor de thuisploeg noteren. Jeffrey Huibers deed wat terug – Huibers verving al vroeg in de eerste helft Scheek, die vooral in de rebound te kort kwam tegen Reijgersberg – maar Fortuna leek haar uitstekende thuisvorm te hebben hervonden. Het vergrootte het verschil naar drie en Blauw-Wit leek rijp voor een afstraffing, maar een tactische omzetting zorgde voor een Amsterdamse ommekeer.

Jessica Lokhorst had in het eerste bedrijf veel moeite met het afstoppen van Frieswijk, maar leek in de tweede helft meer grip op de Friese te krijgen. Coach Barry Schep besloot daarom zijn topscorer van vak te wisselen en dat pakte uitmuntend uit. Ondertussen had Broere met zijn 14-12 geschiedenis geschreven. Hij scoorde zijn 1354e Korfbal Leaguedoelpunt en kwam daarmee op gelijke hoogte met Jos Roseboom. Tess ten Pas, die met Frieswijk van vak wisselde, zorgde niet veel later voor een nieuwe Amsterdamse voorsprong (14-15). Waarna Reijgersberg de stand weer gelijktrok. Het stuivertje wisselen was begonnen.

Michelle van Geffen en Nik van der Steen werden aanvallend in gezet bij de Delftenaren, ten faveure van Joren van Nieuwenhuijzen en Sanne Alsem. De spannende slotfase werd extra glans meegegeven door Marc Broere, die zijn vijfde treffer liet noteren op 17-17, waarmee hij Roseboom direct ook maar passeerde. Toch was het Frieswijk die uiteindelijk alle aandacht wist op te eisen. De voormalig jeugdinternational verkreeg met nog iets meer dan twee minuten te spelen, eerst een strafworp – benut door Momo Stavenuiter - waarna ze met een droog afstandsschot de wedstrijd op slot schoot. De 21-jarige inwoonster van Wolvega was zondagmiddag onmiskenbaar de beste op het veld, en liet dat met belangrijke doelpunten en acties zien dat zij van enorm toegevoegde waarde is voor de Amsterdamse ploeg. Ze gaf het record van Broere extra glans, die ongetwijfeld de overwinning belangrijker zou vinden dan het record.

Zowel Fortuna als Blauw-Wit staan na acht speelrondes nu op tien punten, waarbij de Amsterdammers volgende week die andere concurrent om plek vier, KZ/Hiltex, op bezoek krijgen. Fortuna mag zaterdagmiddag de eerste seizoenshelft afsluiten bij PKC/SWKGroep, dat zaterdagavond haar eerste competitiepunt verloor in meer dan twee seizoenen tijd.

Wedstrijdverslagen van duels in de Korfbal League worden geschreven door verslaggevers van de clubs. Korfbal. biedt slechts een podium voor deze artikelen.

Datum: 7 januari 2018 - 21:00 uur