Marloes Frieswijk: "Ik voelde het gewoon"

Korfbal League

Hoewel Marc Broere zondag tijdens Fortuna/Delta Logistiek – Blauw-Wit (17-20) de show stal met het verbreken van het doelpuntenrecord van de Korfbal League, was het Marloes Frieswijk die zichzelf tot ‘vrouw van de wedstrijd’ mocht kronen. Het was één van haar betere wedstrijden in het shirt van Blauw-Wit.

“Maar niet de beste,” vult ze direct aan. “De laatste wedstrijd in de play-offs vorig jaar tegen PKC/SWKGroep was denk is nog beter. Ik had verwacht dat het pittig zou worden zondag, want Jessica Lokhorst stond tegen mij en dat is één van de beste verdedigsters uit de Korfbal League. De eerste tien minuten ben ik ook niet eens tot schot gekomen. Gelukkig heb ik me er niet druk om gemaakt. Uiteindelijk schoot ik in de eerste helft maar vier keer, daarvan gingen er drie in. In de tweede helft kwam ik in het andere vak terecht en kreeg ik meer ruimte van Sanne Alsem. Momo (Stavenuiter, red.) moest nog wel even omschakelen toen ik bij hem in het vak kwam, maar dat ging later ook beter. We spraken af om de dames wat meer uit te spelen en dat pakte in de slotfase heel goed uit, gelukkig.”

Fortuna
Wat ook dit weekend weer opviel was dat Fortuna het de tegenstander vrijwel altijd moeilijk maakt om te scoren. “Ze hebben twee hele sterke rebounders, waardoor je als tegenstander moet selecteren in je kansen. Doe je dat niet, dan lijd je veel balverlies. Wij haalden al snel Peter Scheek eruit voor Jeffrey Huibers, die wat meer body meebrengt. Dit was een goede zet, vind ik.” Fortuna probeerde met wisselend voor- en achterverdedigen het spel van Blauw-Wit te ontregelen, maar slaagde daar volgens Frieswijk niet echt in: “We kwamen tot veel goede kansen. Momo had helaas zijn dag niet, want normaal gesproken had hij er natuurlijk meer gemaakt.” Stavenuiter, de topscorer van de hoofdstedelingen, kwam tegen Fortuna tot slechts drie goals, die allemaal gemaakt werden vanaf de strafworpstip.

Dominant
Dat Stavenuiter zijn dag niet had bleek uiteindelijk geen probleem, want zijn teamgenoten konden dit goed opvangen. Een opvallend moment was dat Frieswijk in de aangeef stond en haar mannelijke vakgenoot resoluut naar de aangeef toe dirigeerde, om vervolgens zelf uit een één-tegen-één actie tot schot te komen én te scoren. “Normaal ben ik zo eigenlijk helemaal niet,” lacht ze. “Barry Schep wil wel dat ik dit vaker doe. Ik had het gevoel dat mijn schoten steeds net niet vielen, maar wel dichtbij zaten. Ik dacht vanuit een statische actie wel te kunnen scoren, het was mooi dat dat nog lukte ook. Ik voelde gewoon dat ik er lekker in zat.” Een bijzondere aanval dus, waarin de onderlinge verhoudingen binnen het team van Blauw-Wit goed geïllustreerd werden. “Iedereen heeft eigenlijk de ruimte om dit te doen. Ook spelers als Marc (Broere, red.) en Momo (Stavenuiter, red.) die normaal gesproken wat meer kansen opeisen, draaien hun hand niet om voor wat ‘vuiler’ werk,” zegt de 21-jarige Wolvegase.

Toekomst
Het gaat de jonge speelster van Blauw-Wit dus voor de wind, ze maakt een goede ontwikkeling door dit seizoen. Wat betekent dit voor volgend jaar? “Laat ik voorop stellen dat Blauw-Wit een super leuke club is. Hoe ik het volgend jaar ga inrichten durf ik echter nog niet te zeggen. Ik moet drie keer per week op en neer reizen en dat valt me soms zwaar.” Frieswijk speelde voorheen bij Hoofdklasser SCO. “Dit jaar hadden ze een goede kans op het behalen van de kruisfinales, maar op dit moment staan ze er niet zo goed voor. Mochten ze op de één of andere manier nog promoveren naar de Korfbal League, dan kan ik erover nadenken om terug te keren, maar anders is dat geen optie.”

Datum: 11 januari 2018 uur