Matchwinner Kunst: ‘Dit is een kracht van ons’

Korfbal League

Dat PKC/SWKGroep direct weer twee punten pakt in de Korfbal League, is niet per se een verrasing. Maar de manier waarop de overwinning tot stand kwam was dat wel. Na een moeizame eerste helft tegen KZ/Hiltex was het uiteindelijk Richard Kunst die met nog twee seconden op de klok de winnende binnenschoot: 19-20.

Het waren twee hectische, laatste minuten in Koog aan de Zaan. Nadat KZ een overtuigende eerste helft neerzette (14-8 bij rust), vocht de ploeg van Detlef Elewaut zich knap terug. De beslissing moest dan ook wel in de laatste fase van het duel vallen. Matchwinner Richard Kunst beschrijft die laatste twee minuten, bij een stand van 18-19: “KZ was in de aanval en ik stond onder de korf met Jordi Pasma. Er werd geschoten, maar ik schatte die bal verkeerd in. Ik wilde de bal namelijk wegtikken, maar de bal viel sneller naar beneden dan verwacht. Jordi ving hem goed, terwijl ik verkeerd stond opgesteld en ik Jordi van achter aantikte. Daardoor kreeg ik terecht de stip tegen. Wij doken direct de time-out in, waarna Jordi de stip miste. Voor ons was dat natuurlijk mooi meegenomen. Later - met nog zo’n dertig seconden op de klok - scoorde Alwin Out toch de gelijkmaker, 19-19.”

Vervolgens mocht PKC nog één keer aanvallen, ze konden de klok uitspelen. De afspraken waren duidelijk, Kunst zou het laatste schot nemen. “En Johannis (Schot, red.) zou de rebound verzorgen. Hij stond daar al de hele tweede helft als een beer te rebounden tegenover Joost (Hofman, red.). De bal mocht ook absoluut niet weg deze laatste aanval. Ik schoot op elf seconden de bal rechts en ruim naast de korf, omdat ik zag dat Johannis weer goed positie had gekozen. Dit was dus zeker geen ‘mispeer’. Als ik deze bal had geschoten en had gemist, dan waren we de bal kwijt geweest en kon KZ het nog eens proberen. Nee, ik zou het juiste schot in de laatste seconden nemen. Op twee seconden valt-ie dan ook, dat is dan een heerlijk gevoel”, vertelt de matchwinner passievol.

En eigenlijk kon dat laatste schot ook niet mis. Iedereen die in de zaal zat, voelde dit stiekem wel aankomen. “Het zat onze kant op te komen inderdaad. Wij zaten op dat moment beter in de wedstrijd, persoonlijk ging het ook prima. Ik had ook al het gevoel dat dit wel eens zo’n dag zou kunnen worden dat we de wedstrijd net pakten.”

Verdedigend ijzersterk
Uiteindelijk was er euforie bij PKC, maar de eerste helft was zeker niet best. De Papendrechters wisten wel hoe Koog Zaandijk zich zou wapenen, maar toch vielen ze in de valkuil van Wim Bakker. Het leidde tot een 14-8 ruststand. “Ik denk dat Bakker de juiste persoon is bij KZ”, spreekt Kunst bewonderenswaardig. “Ze hadden een goede tactiek. Ze verdedigden achter. Dit wisten we ook van tevoren, maar de afspraken werden niet nagekomen.”

In de rust zijn harde woorden gevallen, maar de kritiek is goed opgepakt. “Verdedigend hebben we ons sterk opgericht.” KZ zou in de tweede helft dan ook nog maar vier keer scoren. De verdienste van PKC, denkt Kunst. “Verdedigend kunnen we zo veel druk geven, dat hebben we de voorgaande seizoenen ook laten zien. Als we dan geen fouten maken, moet de tegenstander wel een heel hoog percentage schieten, willen ze van ons kunnen winnen. Dat is Blauw-Wit vorig jaar in de play-offs bijvoorbeeld wel gelukt, helaas.”

Onderling waren het ook heerlijke duels tussen Jordi Pasma en Kunst. Pasma werd topscorer met zeven goals aan de kant van KZ, maar Kunst strijkt toch de eer op met acht doelpunten, waaronder de beslissende treffer. “Jordi speelde goed, ik liet hem de eerste helft soms ook iets te makkelijk vrij. Op het einde moest hij echter aanvallend en verdedigend veel geven, volgens mij was hij wel op. Het ging allemaal wat moeizamer, maar hij kan zeker tevreden zijn over zijn pot.”

De kracht van PKC
Ook de 24-jarige speler van PKC is natuurlijk tevreden met zijn winnende. "Een heerlijk gevoel", maar aan de andere kant blijft hij nuchter. “We proberen hier veel op te oefenen. Ook bij DOS’46 op het veld hadden we het goed uitgespeeld. Dit is inmiddels een kracht van ons geworden. Iedereen heeft een taak, en als je de goede afspraken maakt, dan kun je het zo uitspelen. Maar goed, als we deze wedstrijd hadden gelijkgespeeld of hadden verloren, dat had het niet veel uitgemaakt. We weten dat we goed genoeg zijn om over achttien speelrondes de play-offs te halen.”

Tot slot komt Kunst nog even terug op zijn persoonlijke favorietenstatus. Het publiek verwacht veel van hem; uit een enquête bleek dat veel mensen denken dat hij - wederom - de prijs gaat pakken als beste speler uit de Korfbal League. Deze status lijkt hij nu al waar te maken. “Haha, ik kan wel zeggen dat het me ‘weinig doet’ wat de buitenwacht van mij vindt, maar ik vind het leuk als ze positief over me praten. Het is mooi om met zulke vrienden (Mick Snel en Laurens Leeuwenhoek) ook in zo’n rijtje te staan. Dat is de waardering die je krijgt.”

Datum: 13 november 2017 - 09:05 uur