Meerkerk: 'Als je bovenaan staat, dan wil je daar blijven'

Meerkerk: 'Als je bovenaan staat, dan wil je daar blijven'

Korfbal League1

Gertjan Meerkerk is de onbetwiste nummer één als het om doelpunten maken gaat. Met maar liefst 134 doelpunten is hij de huidige topscorer van de Cashback World Korfbal League. Korfbal.nl sprak met hem over deze prestatie en over zijn seizoen bij DVO/Accountor.

Hoewel het bij de start van de Korfbal League nog geen persoonlijk doel was om topscorer te worden, is Meerkerk wel blij met de voorlopige nummer één positie. “Het ging ineens heel hard. Een aantal wedstrijden op rij met veel doelpunten zorgden ervoor dat ik bovenaan kwam te staan. En als je dan bovenaan komt te staan, dan wil je daar natuurlijk wel blijven”, aldus Meerkerk. “Zeker ook als je merkt dat het op een gegeven moment moeilijk wordt om met DVO de play-offs te halen, dan ga je jezelf persoonlijke doelen stellen.”

Vakgenoten belangrijk
Meerkerk geeft aan dat het mee heeft gespeeld dat spelers en speelsters voortaan hun eigen strafworpen moeten nemen. “Vorig jaar namen de specialisten deze, maar nu niet meer. En over het algemeen krijg ik best wel wat strafworpen mee.” Zijn topscorerspositie heeft hij natuurlijk ook aan zijn vak te danken. Zowel de rebounds als de assists zijn heel belangrijk. “Zeker als je even in moet komen, dan is het fijn als die ballen gerebound worden. Daarnaast kan je niks zonder een goede assist.” Meerkerk was dan ook erg blij met de komst van Adriënne van Ofwegen. “Zij speelt mij goed aan en zij wil ook in die ondersteunende rol spelen. Dat wil niet iedere dame.”

Zijn doel is om er elke wedstrijd meer te scoren dan er tegen te krijgen. Dat lukte niet elke keer: “In de wedstrijd tegen LDODK/Rinsma Modeplein maakte Erwin Zwart er twaalf en ik negen. Maar mijn vakgenoten scoorden ook mee, waardoor we er uiteindelijk als vak toch meer maakten.” En dat is ook waar het volgens Meerkerk om gaat. Als vak moet iedereen mee kunnen scoren om écht het verschil te kunnen maken.

Goed seizoen
Mocht de wedstrijd tegen GG/IJskoud de Beste nog ingehaald worden en DVO weet deze te winnen, dan kunnen de Bennekommers het hoogste puntenaantal ooit voor DVO behalen. Meerkerk is dan ook tevreden over het seizoen dat ze als team hebben gedraaid. “Zeker het tweede deel van de zaalcompetitie hebben we het echt goed gedaan. We zijn toen stabieler gaan spelen en ook beter gaan verdedigen.”

Daar zal de focus voor volgend seizoen dan ook weer op liggen. “Aanvallend kunnen we onze doelpunten meestal wel maken, maar het zal vooral gaan om het finetunen van de verdediging.” Echte doelstellingen voor volgend seizoen zijn er nog niet. “We zullen dan weer bekijken hoe de voorbereiding is gegaan, zodat we dan een realistisch doel kunnen stellen.”

Datum: 15 maart 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.nl