Momo Stavenuiter en Blauw-Wit gaan voor landskampioenschap

Korfbal League

Lange tijd zag het er niet naar uit dat Blauw-Wit zaterdag twee punten uit Nijeveen (tegen DOS'46) mee zou nemen. De Amsterdammers stonden lange tijd achter en konden geen vuist maken. In de slotfase trokken Momo Stavenuiter en zijn teamgenoten toch nog de wedstrijd over de streep. Reden tot opluchting in kamp Blauw-Wit.

De hoofdstedelingen waren gewaarschuwd, voorafgaand aan de wedstrijd tegen DOS’46. “Vorig jaar verloren we twee keer van ze, dus we wisten dat het nu ook een lastig potje zou gaan worden”, stelt Stavenuiter. Dat het lastig werd, dat heeft hij geweten. “In het begin van de wedstrijd vielen de doelpunten niet makkelijk, dat frustreerde ons. Uiteindelijk sloten we de eerste helft met een 15-11 achterstand af.”

Ommekeer
De tweede helft was ook niet van hoog niveau, maar op een gegeven moment rook Blauw-Wit wel bloed, omdat DOS’46 verzuimde de boel in het slot te gooien. “Het werd een echte knokwedstrijd”, zegt Stavenuiter. “Geen mooi spel, maar ouderwets vechten voor elke bal en hoop houden. Op houten klompen de wedstrijd binnen slepen. Het is mooi dat dat uiteindelijk nog lukte ook, dat gaf ons een hoop energie.”

Met in totaal drie tegendoelpunten in de gehele tweede helft onderscheidde Blauw-Wit zich met name verdedigend en dat is opvallend, want in de eerste twee wedstrijden van het seizoen incasseerde de ploeg van Barry Schep maar liefst 58 voltreffers. “Ze hadden moeite met de druk die wij gaven. Daarbij hadden ze ook wat pech in de afronding, moet ik zeggen. Het zal wel door de spanning komen. Ik ben blij met de manier waarop we ons de tweede helft hebben laten zien, verdedigend. Aanvallend was het niet best en dat is waar normaal juist wél onze kracht ligt.” Over die haperende aanval maakt Stavenuiter zich geen zorgen: “Blijkbaar kunnen we het bij gebrek aan aanvalskracht ook verdedigend oplossen. We hebben clean gespeeld de tweede helft. Waar we tegen KCC/SO natural en TOP/SolarCompleet nog veel fouten maakten, waren we nu geconcentreerd.”

Nieuw team
Mandy Koelman, een grote naam binnen het Amsterdamse korfbalwereldje, speelt dit jaar niet in het eerste. Ze was vorig jaar een vaste kracht voor Blauw-Wit. Vanaf januari gaat ze echter op wereldreis met Mark van der Laan (de trainer van Blauw-Wit 2) en dat kost haar haar plekje. Toch is ze af en toe nog naast Stavenuiter en de zijnen in het veld te vinden. “Ze gaat pas in januari weg. Haar kwaliteiten zijn onbesproken en het is voor ons fijn dat ze, zo lang ze er nog is, haar steentje bij kan dragen”, verklaart de 29-jarige Utrechter.

Met Peter Scheek, Tess ten Pas en Jessica Jansen heeft Blauw-Wit drie nieuwe basisspelers binnen de lijnen, die het volgens Stavenuiter allemaal goed doen. “Vooraf stelde de buitenwacht dat we kwaliteit ingeleverd hebben en individueel gezien is dat misschien ook wel zo, maar ik ben ook blij dat er nu een nieuw team staat. Met deze selectie kunnen we echt bouwen. De spelers in het tweede zijn erg goed en kunnen van grote waarde zijn voor het eerste. Dat zag je zaterdag ook bij de invalbeurten van Mike van de Reep en Randell van der Steen.” Over zijn nieuwe vakgenoot Peter Scheek is Stavenuiter eveneens lovend: “Vorig jaar stond er met Otto Fabius een pure rebounder naast me, met Peter wissel ik wat meer af. Hij scoort makkelijk en ik kan ook mijn doelpuntjes meepakken, het is een hele fijne samenwerking. Tevens is het lastig te verdedigen voor de tegenstander. KCC bijvoorbeeld, heeft in beide vakken een rebounder en een kleinere aanvaller staan. Gertjan Meerkerk verdedigde mij, dus ging ik wat meer in de korfzone spelen. Peter vervulde zijn rol aanvallend toen met verve.” Stavenuiter lijkt zich thuis te voelen in de dubbelrol. In de afgelopen drie wedstrijden maakte hij niet alleen de meeste goals van zijn team (20), hij pakte ook de meeste rebounds (29).

Voorspelling
Zaterdag speelt Stavenuiter met Blauw-Wit in eigen huis tegen DVO/Accountor, zijn oude club. Volgens de allrounder heeft zijn ploeg die wedstrijd nog niet zomaar gewonnen. “We kunnen het iedereen lastig maken, maar het ook tegen iedereen lastig hebben. We zullen op het scherpst van de snede moeten spelen. Lukt dat, dan durf ik wel een gokje te doen: 28-22!” Dat hij bekend is met de spelers en supporters van DVO verandert voor Stavenuiter niet zo veel. Het is leuk om al die mensen weer tegen te komen. Er komen ook wat vrienden van me kijken, maar ik zal de wedstrijd er niet anders door beleven.”

De winstprognose is niet de enige voorspelling waar Stavenuiter zich aan waagt. “Ons doel voor dit seizoen is om de play-offs te halen en – simpel gezegd – daarna willen we ook kampioen worden”, zegt hij.

Pascal Frieswijk
Tot slot nog even de nieuwste aanwinst: Pascal Frieswijk. De reus uit Friesland vertrok met veel tumult bij SCO, nadat hij daar gepasseerd werd. Blauw-Wit pikte hem op en gaf hem een plekje in de selectie. “Zaterdag heeft hij al gespeeld,” weet Stavenuiter. “Dat ging hartstikke goed. Hij maakte nog een mooie goal ook. Het is een grote jongen, dat is altijd handig. Of hij kans maakt op het eerste, dat weet ik nog niet. Daar ken ik hem nog niet goed genoeg voor, de tijd zal het leren.”

Momo Stavenuiter vertelde dit maandagavond in gesprek met Korfbal. Dinsdag kwam Frieswijk tijdens een training ongelukkig terecht. Hij brak hierbij zijn voet en werd in het ziekenhuis onderzocht. Zeker is dus dat boomlange rebounder voorlopig niet in actie zal kunnen komen voor zijn nieuwe club. Trainer Barry Schep liet weten met hem mee te leven. “Het is ontzettend balen. In de eerste plaats natuurlijk voor Pascal (Frieswijk, red.), maar wij konden hem er in de selectie ook goed bij hebben. Deze valse start verdient hij natuurlijk niet.”

Datum: 30 november 2017 - 10:00 uur