Niebeek: ‘Het gaat maar door’

Niebeek: ‘Het gaat maar door’

Korfbal League

Een prestatie van formaat; TOP/SolarCompleet heeft als eerste ploeg in de geschiedenis van de Korfbal League drie titels op rij gewonnen. Voor de vierde keer in vijf jaar mocht Jan Niebeek een feestje vieren met zijn ploeg, en dat deed de winnende coach dan ook.

“Je moet soms even in je arm knijpen, het gaat maar door”, aldus een nog steeds nagenietende Niebeek, een dag na de derde opeenvolgende titel. “Gisteren hadden we het goed onder controle. Natuurlijk, het werd eventjes spannend maar qua controle was dit nóg beter dan vorig jaar.”

De Amsterdammer vond dat TOP aardig speelde. “Voor finalebegrippen was het wel okay. Het begin was natuurlijk mooi (0-5, red.) maar zo’n voorsprong kan binnen vijf minuten omslaan, ondanks dat Fortuna geen ploeg is die een heel hoog rendement haalt. Het kan zomaar dat bij hen dan opeens wél alles valt.”

“Ik vond dat we ons beste korfbal pas gingen spelen toen Fortuna op één kwam (12-13, red.) want toen pakten we het tempo op en begonnen we het achterveld weer te gebruiken. We hadden besproken dat de fase na rust wel eens belangrijk zou kunnen worden, omdat we toch een beetje het gevoel hadden dat we ze er aan lieten hangen. In die fase na rust ging dat door, maar toen het tandje erbij ging waren we simpelweg beter.”

Met name het vak van Daan Preuninger en Thomas Reijgersberg (3 uit 34 in de eerste helft) had het moeilijk tegen TOP. “De wet van de grote getallen”, noemt Niebeek de acht goals die Preuninger uiteindelijk produceerde. “Halverwege stond Daan op 1 uit 18 van afstand, en met twee vrije ballen erbij. Dat waren de enige goals in hun vak. En natuurlijk, als zij heel veel blijven schieten zal er links en rechts vast eentje invliegen. Maar ik vond dat we het in dat vak goed op orde hadden.”

Terug naar de fase dat Fortuna op 12-13 kwam, en TOP vervolgens aanzette. De Sassemers kwamen op 13-18, onder meer dankzij drie goals van Celeste Split binnen vier minuten. “De beste dame van Nederland, zeker op dit soort momenten. Dit was onze vierde finale in vijf jaar, de enige die we verloren deed Celeste niet mee vanwege een schorsing”, is de korte maar alleszeggende analyse van Niebeek. “Als Daniel dan vervolgens de 13-18 maakt met nog een kwartier te gaan, dan weet je dat het goed zit en dat het niet meer fout kan gaan als we zo door blijven gaan.”

Op zo’n moment begint het genieten voor Niebeek en zijn staf. “Dan komen de flashbacks naar wat je er dit seizoen voor hebt gedaan, de moeilijke momenten waar we uiteindelijk volwassen mee om zijn gegaan. En natuurlijk de trots. Het is surrealistisch soms, dat je zo domineert. Dat is super bijzonder en moeilijk om voor elkaar te krijgen, het bewustzijn dat we er weer naar toewerken en het uiteindelijke behalen voor zo’n doel. Drie Leaguetitels op rij, dat is niet voor niets nog nooit gebeurd.”

Knap is ook dat Niebeek steeds met vrijwel dezelfde ploeg zijn successen vierde. “Toen Friso (Boode, red.) en Rianne (Echten, red.) vertrokken, hebben we heel bewust nagedacht over wat dit team nodig zou hebben om duurzaam te presteren. Uiteindelijk hebben we toen niemand gehaald, en geïnvesteerd in de spelers die we hadden. De resultaten waren vervolgens niet zoals men die gewend was. Dat mensen dan kritiek leveren is prima, maar ik vind dat dat pas mag als het ook gegrond is. Mensen zien niet hoe complex het proces is, en hoeveel momenten er zijn waarop je dingen fout kan doen en prestaties kan beïnvloeden. Aan de voorkant zien mensen dat Jet (Hendriks, red.) beter is gaan schieten en zich heeft ontwikkeld van ‘een goede dame’ naar buitencategorie. Aan de achterkant weten alleen wij hoeveel energie we hebben gestopt in de ontwikkeling van Jet. Of het vertrouwen geven aan Sanne (Jousma, red.), of het verdedigen van Bar (Barbara Brouwer, red.). Daar investeren we in door keuzes te maken die op korte termijn misschien niet het gunstigste uitpakken en waardoor we het onszelf moeilijker maken dan nodig is, maar op lange termijn betaalt het zich uit. Bovendien toont het aan hoeveel vertrouwen deze groep in elkaar heeft, dat ze dat soort risico’s durven nemen. Dat tekent hoe speciaal het is om bij TOP bezig te zijn”, sluit Niebeek trots af.

Datum: 8 april 2018 - 16:00 uur
Door: Redactie Korfbal.