Richard Kunst: 'Wil nog winnen in de Ziggo Dome'

Korfbal League

Hij is pas 23 jaar, maar heeft bijna alles op het gebied van korfbal al gewonnen. Nadat het vorig jaar in de finale pijnlijk mis ging is hij erop gebrand het dit jaar wel te flikken, Richard Kunst wil nog altijd landskampioen worden in de Ziggo Dome. “Het liefst een keer of drie, vier.”

Afgelopen dinsdag was opnieuw een weerspiegeling van de absolute dominantie van PKC/SWKGroep, zoals die de ploeg van Detlef Elewaut al het hele seizoen kenmerkt. De Papendrechters waren in eigen huis met 39-24 simpelweg een paar maten te groot voor promovendus DSC. “De concentratie was nu beter dan in de uitwedstrijd, toen we nog 31 tegengoals incasseerden. Daar hadden we vooraf ook op gehamerd”, analyseert Kunst.

PKC is nu officieel geplaatst voor de play-offs. De trotste koploper is niet meer te achterhalen voor de nummer vijf, al leek dat al weken geen issue meer. “Uiteindelijk is het doel voor ons natuurlijk ook om weer die finale te halen en hem dit keer ook te winnen. Zeker na vorig jaar, zijn we dat gewoon aan onze stand verplicht. Eerst moeten we die finale maar eens halen. De play-offs zijn wedstrijden op zich, waar wij ook gewoon 100 procent moeten geven om ze te winnen en uiteindelijk de finale te bereiken. Mocht het dan zo ver zijn, dan zal de tegenstander waarschijnlijk TOP/Quoratio of LDODK/Rinsma Fashion worden. Mij maakt het niet zo veel uit wie het wordt. Het zou leuk zijn om tegen TOP revanche te kunnen nemen, maar voor het neutrale publiek is het ook mooi om eens niet PKC – TOP als finale te zien.”

“Het klikt”
Na een wat stroef begin van het seizoen draait de Kunst-motor inmiddels op volle toeren en ook dinsdag maakte hij weer tien goals. Verder valt op dat hij met oogstrelende acties en combinaties strooit als hij met Olav van Wijngaarden in één vak speelt. “Aan het begin van het seizoen hadden alle internationals een dipje, had ik het idee. We hadden een druk seizoen achter de rug en het was lastig om snel weer een ritme te vinden, ook voor mij. Nu gaat het bij hen weer beter, maar ook mijn dynamische percentages (veldgoals, red.) zijn inmiddels weer acceptabel en ik word natuurlijk goed in stelling gebracht door het team. Het is trouwens niet zo dat ik echt beter speel met Olav ernaast, want toen ik naast Johannis (Schot, red.) stond maakte hij er ook wel eens elf en speelde ik meer vanuit de functie. Olav pakt wel wat meer rebounds en dat biedt mij natuurlijk extra kansen, maar de klik is er eigenlijk met alle heren wel”, zegt de vijftien-voudig international.

Het publiek vermaken
Het komt regelmatig voor dat PKC na 30 minuten spelen al een ruime voorsprong heeft opgebouwd. De kunst is dan om niet te verslappen. “En dat doen we door onszelf uit te dagen. Als je een goede eerste helft speelt, maar een slechte tweede neem je toch een minder goed gevoel mee uit een wedstrijd. Bovendien wil het oog ook wat, dus we halen ook drive uit het vermaken van het publiek, als het kan met mooie goals. Tot slot vraagt Detlef (Elewaut, red.) ook van ons dat we scherp blijven, misschien nog wel meer dan dat Ben (Crum, red.) dat deed.”

Handig, tweehandig
PKC cruiset vanaf heden dus op de automatische piloot richting de play-offs en dat schept mogelijkheden om te letten op andere details, zoals de techniek van Kunst. Is het u wel eens opgevallen dat hij zijn doorloopballen vaak met één hand neemt en dat het hem niet uit maakt welke hand hij daarvoor moet gebruiken?  “Dat is het resultaat van heel veel trainen op doorloopballen. Ik ben rechtshandig, maar kom soms heel gek uit, dus dan is het handig als je ook met links kunt afronden”, zegt Kunst. “Het is misschien geen unieke kwaliteit, maar ik denk niet dat er veel mensen zijn die net zoveel gevoel hebben in hun rechter- als hun linkerhand, inderdaad. Ik miste er dinsdag nog één met links in de laatste minuut, heb je die gezien? Baalde ik van.” Het typeert de gedrevenheid achter een nog jonge, maar letterlijk en figuurlijk grote korfballer.

Datum: 16 februari 2017 - 18:00 uur