Split (TOP): ‘Het draait niet alleen om doelpunten’

Korfbal League1

Nog zeven doelpunten heeft Celeste Split (TOP/SolarCompleet) nodig om Suzanne Struik af te lossen als vrouwelijke topscorer aller tijden van de Cashback World Korfbal League. “Ik dacht altijd dat Suzanne ver boven iedereen uit torende. Zo’n record is superleuk, maar tegen Fortuna/Delta Logistiek ben ik niet bezig met die zeven.”

Mocht het lukken, dan heeft Split – Korfbalster van het jaar in 2017 en 2018 – voor de tweede week op rij een feestje. De wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen DOS’46 (16-22) was alweer haar tweehonderdste wedstrijd in de Korfbal League.

“Ik wist het helemaal niet. Het was echt een verrassing toen Jan Niebeek het zei. Hij had iets leuks geregeld. Het is mooi daarbij stil te staan”, meent de 29-jarige Split, die met haar aantal wedstrijden op een negende plaats staat. Het record (279) is op dit moment in handen van Mirjam Maltha. “Dat zijn nog minimaal vier seizoenen. Dat gaat niet lukken, denk ik. Ik bekijk per seizoen of ik doorga. Ik moet mij fit voelen en het nog leuk vinden.”

Topscorer
Een nieuw hoogtepunt, dat zeer waarschijnlijk wel gaat lukken, is de titel van vrouwelijke topscorer aller tijden van de Cashback World Korfbal League. 728 goals maakte ze al in de Korfbal League. In het seizoen 2007/2008 scoorde ze 21 keer voor Die Haghe, de overige 707 goals maakte ze vanaf het seizoen 2010/2011 in het shirt van TOP/SolarCompleet. Met 735 goals, voor PKC/SWKGroep, heeft Suzanne Struik normaal gesproken nog maar even het record in handen.

Split: “Ik weet dat het er aan zit te komen, maar ik ben er niet mee bezig. Het komt als het komt. Het zou ook geen juiste instelling zijn als ik mij alleen op de doelpunten focus. Ik wil winnen. Die statistieken maken mij niet uit”, vindt de vrouwelijke topscorer van de afgelopen twee seizoenen.

Tien tegen PKC/SWKGroep
Op de vraag welke het mooiste was, moet Split een antwoord schuldig blijven. “Jeetje. Dan ga ik voor doelpunten in belangrijke fasen. Ik kan er helaas niet eentje uitpikken. Dat ik er tien maakte tegen PKC/SWKGroep was leuk”, gaat de herinnering terug naar 2014. Die herinnering blijft levend omdat Lara Boonstoppel – haar huidige vriendin – een directe bewaker was. “Lara kreeg ze niet allemaal om d’r oren, maar we maken er nog altijd grapjes over.”

Ze vervolgt: “Het zijn allemaal leuke feitjes, maar ik vind wel dat de nadruk teveel op de doelpunten ligt. Korfballers worden snel afgerekend op het aantal doelpunten dat ze maken, terwijl er ook aandacht moet zijn voor andere dingen. De assist, verdediging of rebound wordt minder belicht.”

TOP - Fortuna
Aanstaande zaterdag zal Fortunees Jessica Lokhorst waarschijnlijk de rol van persoonlijk bewaker op zich nemen. “Ze is een goede verdedigster. Ze kan zich goed in een tegenstander vastbijten en het scoren lastig maken. Voor mij is het dan nog belangrijker ook te focussen op andere dingen en te kijken waar de kansen in ons vak liggen. Ik heb het tegen haar wel lastiger dan bij anderen. Het komt, omdat zij als verdediger linksvoor staat en rechts mijn voorkeursbeen is”, verklaart de vijfvoudig zaalkampioen.

De wedstrijd tegen Fortuna is ook een herhaling van de afgelopen play-offs, waarin TOP twee keer onderuit ging tegen de Delftenaren. “Het is revanche. Het was pijnlijk vorig jaar. Dat versterkt het, maar ik wil van iedere ploeg winnen. We kunnen alleen beide wedstrijden niet met elkaar vergelijken. Toen waren het de play-offs en nu zitten we vroeg in het seizoen. Daar moeten we realistisch over zijn. Op dit moment spelen andere belangen. Wij zijn bijvoorbeeld nog lang niet waar we willen zijn. Daar zijn we op dit moment mee bezig. Wij gaan niet panikeren als we zaterdag verliezen.”

Top 10 vrouwelijke topscorers Korfbal League

Speelster Goals KL Duels KL
Suzanne Struik 734 211
Celeste Split* 728 200
Marjolijn Kroon* 605 187
Ilona van den Berg 492 149
Mady Tims 450 181
Roxanna Detering 440 145
Mirjam Maltha* 430 279
Nadhie den Dunnen 430 184
Barbara Brouwer* 425 157
Rianne Echten 418 151

*Momenteel actief in de Cashback World Korfbal League.

Datum: 28 november 2019 - 20:00 uur