Steenbergen stopt: knieblessure maakt einde aan twijfels

Steenbergen stopt: knieblessure maakt einde aan twijfels

Ereklasse Korfbal League1

Maaike Steenbergen (27) stopt met topkorfbal. De speelster van PKC/SWKGroep zou na het vorige seizoen al stoppen. Toen bracht Daniël Hulzebosch haar op andere gedachten, maar na opnieuw twijfels gaf een knieblessure haar het laatste zetje. “Het besef dat het definitief klaar was, deed meer pijn dan mijn knie.”

“De donderdag voor KZ-uit had ik bij het bestuur mijn twijfels geuit over een nieuw seizoen bij PKC, nadat ik eigenlijk vorig seizoen al wilde stoppen. De combinatie met mijn baan in Utrecht was pittig te combineren en uit het spelen in het tweede kreeg ik destijds niet genoeg voldoening. Daarom wilde ik toen stoppen, maar Daniël haalde mij over toch door te gaan”, blikt Steenbergen terug op haar keuze in aanloop naar het huidige seizoen. Mabel Havelaar, Nadhie den Dunnen en Suzanne Struik vertrokken om verschillende redenen bij PKC. “Het voelde misschien dat ik opeens weer nodig was, maar de voorkeur van Daniël lag echt bij mij.”

Blessureleed
Zodoende keerde Steenbergen ook terug in de basis van PKC, die ze een jaar eerder verliet vanwege een kuitspierblessure en bij haar herstel te kampen had met de moordende concurrentie. “Dit seizoen speelde ik alles. Tot en met de wedstrijd tegen KZ. Ik heb het moment vaak teruggekeken. Richard (Kunst, red.) stond in de aangeef. Ik had zijn plek moeten overnemen, maar ik koos voor een harde actie naar binnen. Mijn rechtervoet kwam keihard op de grond. In mijn knie voelde ik dat het niet goed zat. Het leek alsof hij uit de kom was. Ik kon er niet op lopen. Het besef dat mijn topsportcarrière klaar was, deed daardoor extra pijn.”

Aan de twijfels wel of niet door te gaan, kwam een einde. Het lot besloot voor Steenbergen. “Het mentale was het zwaarste. Ik wilde afsluiten met de play-offs en een finale in Ahoy. Dat was altijd mijn droom. Vorig jaar maakte ik het van dichtbij mee, maar toen was ik wisselspeler. Nu was de kans groot dat ik wel zou spelen.” Met de kennis van nu kwam de Korfbal Leaguefinale er voor helemaal niemand.

Steenbergen, die op 29 februari haar blessure opliep, kwam in de medische molen. “Eerst moest het vocht uit mijn knie. Uit de MRI-scan kwam naar voren dat mijn voorste kruisband een behoorlijk optater had gekregen, maar ze konden niet goed zien hoe groot de schade was. Ze zagen ook vormen van botkneuzing, omdat mijn bovenste en onderste knieschijf tegen elkaar kwamen.” Het advies: de knie sterker maken. Daarna is het vraag of ze het laat opereren. “Het is allemaal een beetje vaag.” Het blijft de komende periode tijden van onzeker- en onduidelijkheid.

Mooie carrière
Met een ongewenst afscheid sluit de oud-international een lange periode vol korfbal af. De Drentse begon bij KV Roreko uit De Wijk, waarna ze de overstap maakte naar DOS’46. “Daar heb ik wel mijn hoogtepunt beleefd. Dat was de promotie naar de Korfbal League in 2015, nadat we in 2012 waren gedegradeerd. Dat we uiteindelijk terugkeerden, was echt fantastisch.” Bij PKC, waar ze in 2016 naar vertrok, pakte ze geen zaalprijs. “Dat is wel jammer. Daarvan baal ik echt enorm. Ik ben echt wel trots op mijn carrière. Ik kijk er met opgeheven hoofd op terug.”

De huidig inwoonster van Papendrecht wil betrokken blijven bij PKC. “Ik heb nog geen idee hoe, maar ik wil iets doen binnen PKC. Misschien spelen in een vriendenteam, maar eerst wil ik mij focussen op het herstel van mijn knie.” Er komt in ieder geval tijd vrij voor haar maatschappelijke carrière, die op dit moment bestaat uit thuiswerken in het washok. “Dat bevalt prima, maar ik mis mijn collega’s wel. Het belangrijkste is dat ik en mijn naasten gezond en wel zijn.”

Datum: 12 mei 2020 uur
Door: Redactie Korfbal.nl