Tempo vecht zich naar de Korfbal League na droomcomeback

Hoofdklasse Korfbal League

Het was de laatste kans voor zowel KCC/SO natural als Tempo. Na een eerste play-down waarin KCC de betere was, wist Tempo de droom in Capelle aan den IJssel in leven te houden. De beslissing moest vallen in Alphen aan den Rijn, waar de thuisploeg een achterstand wist om te keren en promotie naar de Cashback World Korfbal League veilig wist te stellen.

Tempo had een lange route achter de rug om bij de beslissingswedstrijd te komen. Na de reguliere competitie begon de ploeg met play-offs tegen AW.DTV. Ook daar was al een derde wedstrijd nodig, maar uiteindelijk kwam Tempo als winnaar uit de bus. Vervolgens was het tijd voor de finale, maar daar was Groen Geel te sterk. In de play-downs wachtte KCC.

Voor de nummer negen van de Korfbal League was de weg naar de play-downs ook niet optimaal. KCC kwam net uit een slechte fase en sloot het seizoen af met goede wedstrijden tegen Fortuna/Delta Logistiek en DOS’46, maar de winst bleef uit. Dat veranderde echter in de play-downs. KCC versloeg Tempo, en handhaving was binnen handbereik. In de tweede wedstrijd was Tempo echter ineens beter, waardoor het voor beide teams neerkwam op de laatste wedstrijd van het seizoen: alles of niets.

Tempo pakte al snel een 2-0 voorsprong, maar het duurde niet lang voor KCC er weer bij was. De teams kwamen afwisselend aan voorsprong, maar bleven vlak bij elkaar in de buurt. Er viel even een gat toen een ingevallen Stephan Groeneweg iets meer dreiging bracht bij KCC, waarna Mandy Biesbroek twee keer kon afdrukken om de score op 7-9 te brengen. Tempo haakte meteen weer aan, maar wist de gelijkmaker niet meer te vinden in de eerste helft. Bij 10-11 zochten de ploegen de kleedkamers op.

Vervolgens begon KCC gebrand om het verschil te maken aan de tweede helft. Twee doelpunten later was het verschil voor het eerst drie. Martin Steenbeek wist al snel te profiteren van een doorloopbal van zijn broer Jelle, maar nu trok Stefan Dekkers het verschil weer verder open. Dankzij hem werd de stand 11-15, en moest Tempo hard in de achtervolging.

Daar leek de thuisploeg goed in te slagen. Via Jelle Steenbeek en Anne Otte vond Tempo-captain Edwin van der Weijde de aansluiting bij 14-15. KCC trok het gat echter nogmaals open. Bij 14-17 kwam het einde van de wedstrijd al een beetje in zicht.

Wat volgde was echter de ommekeer van de wedstrijd. Tempo vond een tweede adem, en begon bij vlagen te domineren. Van der Weijde maakte de 17-17, maar de ploeg uit Alphen aan den Rijn liet het niet bij de gelijkmaker. Jelle Steenbeek bracht zijn team namelijk weer op een voorsprong van 19-17, en dankzij Evelien Arnold tikte Tempo als eerste de 20 aan. Er stonden nog zeven minuten op de klok, en Tempo kon de overwinning ruiken.

Bij KCC wilde het aanvallend maar niet lukken, maar via een strafworp startte Stefan Dekkers de score weer op. Ook bij Tempo viel de aanval stil, al wist Jelle steenbeek de score nog net op 21 te krijgen. Met een stand van 21-18 tikten de minuten weg, en langzaam zag KCC/SO natural haar plek in de Korfbal League uit haar handen glippen. Met nog precies een minuut op de klok scoorde Demi van Oosten, maar dit was al te laat. Tempo speelde wijs een lange aanval. Twaalf seconden voor tijd mocht Dekkers nogmaals aanleggen vanaf de stip, maar het doelpunt bracht KCC niet meer op gelijke hoogte.

Het is einde verhaal voor KCC. Na twee seizoenen op het hoogste niveau gaat de ploeg uiteindelijk ten onder in Alphen aan den Rijn, maar aan de andere kant van de zaal was het feest. De geel-zwarten namen de langst mogelijke route, maar mag zich uiteindelijk toch echt een promovendus noemen. In 2019-2020 speelt KV Tempo uit Alphen aan de Rijn in de Cashback World Korfbal League.

Datum: 12 april 2019 - 09:00 uur