Terugblik Korfbal League: Speelronde 1

Terugblik Korfbal League: Speelronde 1

Korfbal League

Meteen een leuke eerste speelronde van het seizoen. Ondanks dat sommige uitslagen misschien anders doen vermoeden, waren de onderlinge verschillen miniem. PKC mazzelde in Koog aan de Zaan, KZ en Blauw-Wit zullen mentaal gesterkt zijn ondanks hun nederlaag en KCC pakte meteen twee cruciale punten. Tijd voor de terugblik op speelronde één!

TOP/SolarCompleet – Blauw-Wit
Na de nodige rood-witte confetti en een eerste pass die meteen over de zijlijn ging, maakten de twee finalisten van vorig seizoen er een ware achtbaan van. Met Peter Scheek, Jessica Jansen en Tess ten Pas in de basis – geen van AW.DTV overgekomen Susila de Klein dus – overigens een flink gewijzigd Blauw-Wit, terwijl bij TOP dezelfde acht namen in de basis stonden als vorig seizoen. Tot 3-3 ging het gelijk op, daarna nam Blauw-Wit het heft in handen en demarreerden zij naar 3-6. Aan de hand van de Sassemse dames, die in de eerste helft een hoofdrol opeisten, kwam TOP via 4-8 op 6-8, maar meteen was daar Blauw-Wit om het gat weer op vier te brengen. Vervolgens stokte de Amsterdamse doelpuntenproductie, die vooral over de mannen verliep in de eerste helft. TOP kwam weer op 10-10, en met een 13-13 ruststand kon het weer alle kanten op. De chaos en miscommunicaties die de eerste helft tekenden, verdwenen in de tweede helft niet. Enige verschil was dat het ditmaal TOP was wat het initiatief naam, in plaats van Blauw-Wit. TOP kwam op 18-16, en twee goals van Mick Snel leken vervolgens de wedstrijd te beslissen. Blauw-Wit richtte zich nog één keer op, kwam op 20-19, maar de gelijkmaker viel nooit meer. Ondanks de chaos en de vele (plaats)fouten een aantrekkelijk duel voor de neutrale toeschouwer. TOP kan de eerste punten van het seizoen bijschrijven, voor Blauw-Wit had er wellicht meer ingezeten. (Uitslag: 28-25)

KZ/Hiltex – PKC/SWKGroep
Met Anita de Ridder en Arjen van Houwelingen in de basis en Johannis Schot (hele week ziek geweest) op de bank begon PKC, waar Mabel Havelaar het hele seizoen niet in actie komt omdat zij in verwachting is en Olav van Wijngaarden nog herstelt van zijn kaakoperatie, het minst slecht in Koog aan de Zaan. Beide teams hadden na tien minuten gezamenlijk pas negen goals gemaakt, waarbij het tot aan 5-6 steeds PKC was wat de leiding nam. Vijf goals van vijf verschillende spelers binnen vijf minuten brachten KZ voor het eerst aan de leiding, en dankzij een strafworp van Jordi Pasma – zijn vijfde voor rust al – en een fenomenale buzzerbeater van Joost Hofman had KZ het gat bij rust op zes gebracht; 14-8. Beide teams hadden moeite met de aanvallende rebound, maar doordat KZ productiever was – het afrondingspercentage van PKC lag bij rust onder de 10% – kon het afstand nemen van de gasten. Tien minuten na rust was dat gat echter alweer teruggebracht tot één, en met een kleine twaalf minuten op de klok kwam PKC weer langszij. Onder aanvoering van een ontketende Richard Kunst kwam PKC beter in de wedstrijd, terwijl bij KZ de kansen aanbleven maar de goals niet. Liefst 14(!) minuten stond de ploeg uit Koog aan de Zaan droog. Het was invaller Stijn Hoekstra die die periode doorbrak en de 17-18 liet aantekenen. Nadat Jordi Pasma op een stand van 18-19 een strafworp miste, hoopte het KZ-publiek dat de 19-19 van Alwin Out met nog 25 seconden op de klok een punt zou veiligstellen. Het was echter Richard Kunst die zijn goede tweede helft bekroonde met de winnende treffer. Twee seconden voor tijd zorgde hij voor een Papendrechtse ontspanning in Koog aan de Zaan, die zomaar heel anders had kunnen aflopen als KZ in de tweede helft gewoon was blijven scoren. (Uitslag: 19-20)

KCC/SO natural – Avanti
Een herhaling van de Hoofdklassefinale, ditmaal in Capelle aan den IJssel en zonder de geschorste Rick van den Blink. En in tegenstelling tot die finale in Papendrecht begon Avanti nu messcherp, onder aanvoering van Jordi van Zuidam die uiteindelijk 10 maal zou scoren. Na dat openingsoffensief werkte KCC rustig richting de ploeg uit Pijnacker toe, en ging het ‘erop en erover’. Belangrijk daarin waren de dames, die bij KCC wél scoorden voor de pauze en bij Avanti niet. Daarnaast was KCC simpelweg zuiverder, 26 om 18 procent. In de tweede helft leek er geen vuiltje aan de lucht voor KCC, wat de 14-9 ruststand uitbreidde naar een 17-10 voorsprong. Daarna stokte de productie echter, waarna het gat in de slotfase continu rond de vier goals schommelde. Van Zuidam en Manon Ballings hadden daar een flink aandeel in, Van Zuidam tekende zeven minuten voor tijd voor de 21-19 en een minuut later scoorde Ballings de 21-20. Gertjan Meerkerk antwoordde, maar meteen was daar weer Van Zuidam. De gelijkmaker bleek echter teveel van het goede, waarna het de spitsen Dekkers en Meerkerk (allebei goed voor vijf goals) waren die de wedstrijd in het slot gooiden. (Uitslag: 24-21)

DOS’46 – DVO/Accountor
Met Max Malestein in de basis, wetende dat Sven Jonker een stap terug heeft gedaan en Leander Zwolle geblesseerd is, begon DOS’46 alleraardigst tegen DVO. En daar had die Malestein, die 4 uit 6 schoot toen het scorebord 7-3 aangaf, een flink aandeel in. Niet alleen met zijn goals, maar ook met de energie die hij in zijn spel legde. DVO – waar Brent Struyf en Janine van Schie op de bank begonnen – maakte eigenlijk geen moment aanspraak op de zege. Via 7-3 en 9-7 kwam DVO wel nog op 10-9, maar toen zette DOS’46 weer aan en bij rust was het 13-10. DVO schoot simpelweg niet goed genoeg van afstand, al was de ploeg uit Bennekom rondom de korf behoorlijk zuiver. Zo ontketend als Malestein in de eerste helft was, zo goed was Menno Russchen in de tweede helft. Met twee van de eerste drie goals na rust en het veroorzaken van een strafworp had hij een aardig aandeel in de demarrage die DOS’46 op 17-11 bracht. Nog een keer kwam DVO terug, onder aanvoering van de ingevallen Brent Struyf, maar DOS’46 kwam nooit écht in gevaar. Mooi was de treffer van de 19-jarige Wiljan Snip, die zijn Korfbal Leaguedebuut maakte en vijf minuten voor tijd het verschil weer op zes bracht. Een zakelijke overwinning voor DOS’46 tegen een DVO wat nooit echt aanspraak maakte op de zege. Smetje op de wedstrijd was de gele kaart voor Ben Crum, die voor twee wedstrijden geschorst is. (Uitslag: 27-18)

LDODK/Rinsma Fashion – Fortuna/Delta Logistiek
Met het aantrekken van Lieneke Pries en Tim Flokstra was het de vraag met welk achttal LDODK zou starten. Het bekende, zo bleek. Flokstra naast Jurjen Bosma, Erwin Zwart naast Friso Boode en de dames Femke Faber, Marjolijn Kroon, Diana van der Vorst en Pries vormden het kwartet. André Zwart, geblesseerd aan zijn lies maar wel op de bank, en Betty Jansma, met een gebroken neus en een lichte hersenschudding niet present op de bank, waren er niet bij bij de thuisploeg maar dat deerde LDODK niet. Na de eerste vijf minuten was het continu de thuisploeg die op voorsprong kwam, en Fortuna wat in de achtervolging moest. Tweemaal knokte Fortuna, met Nik van der Steen op de bank en Claire van Oosten en Jessica Lokhorst gewoon in de basis, zich terug naar een gelijke stand (11-11 en 13-13), maar toch ging LDODK rusten met de voorsprong; 14-13. Opvallend waren de vele gemiste doorlopen, maar ook dat bij zowel Fortuna als LDODK voor rust al zeven van de acht basisspelers gescoord hadden. Na rust bleef Fortuna steeds op een puntje van LDODK hangen, maar naast de Friezen kwamen ze nooit meer. Op 20-19 waren het achtereenvolgens Flokstra, Boode (2x) en de ingevallen André Zwart die het duel op slot gooiden. In de laatste acht minuten viel er vervolgens niks meer in bij Fortuna, terwijl LDODK vrolijk door bleef scoren. Wellicht een ietwat geflatteerde uitslag met van beide kanten opzienbarend veel goals, want hoe beide ploegen grote delen van de wedstrijd stonden te verdedigen was indrukwekkend. (Uitslag: 32-22)

Datum: 12 november 2017 - 21:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl