Terugblik Korfbal League: Speelronde 1

Korfbal League

Meteen een leuke eerste speelronde van het seizoen. Ondanks dat sommige uitslagen misschien anders doen vermoeden, waren de onderlinge verschillen miniem. PKC mazzelde in Koog aan de Zaan, KZ en Blauw-Wit zullen mentaal gesterkt zijn ondanks hun nederlaag en KCC pakte meteen twee cruciale punten. Tijd voor de terugblik op speelronde één!

TOP/SolarCompleet – Blauw-Wit
Na de nodige rood-witte confetti en een eerste pass die meteen over de zijlijn ging, maakten de twee finalisten van vorig seizoen er een ware achtbaan van. Met Peter Scheek, Jessica Jansen en Tess ten Pas in de basis – geen van AW.DTV overgekomen Susila de Klein dus – overigens een flink gewijzigd Blauw-Wit, terwijl bij TOP dezelfde acht namen in de basis stonden als vorig seizoen. Tot 3-3 ging het gelijk op, daarna nam Blauw-Wit het heft in handen en demarreerden zij naar 3-6. Aan de hand van de Sassemse dames, die in de eerste helft een hoofdrol opeisten, kwam TOP via 4-8 op 6-8, maar meteen was daar Blauw-Wit om het gat weer op vier te brengen. Vervolgens stokte de Amsterdamse doelpuntenproductie, die vooral over de mannen verliep in de eerste helft. TOP kwam weer op 10-10, en met een 13-13 ruststand kon het weer alle kanten op. De chaos en miscommunicaties die de eerste helft tekenden, verdwenen in de tweede helft niet. Enige verschil was dat het ditmaal TOP was wat het initiatief naam, in plaats van Blauw-Wit. TOP kwam op 18-16, en twee goals van Mick Snel leken vervolgens de wedstrijd te beslissen. Blauw-Wit richtte zich nog één keer op, kwam op 20-19, maar de gelijkmaker viel nooit meer. Ondanks de chaos en de vele (plaats)fouten een aantrekkelijk duel voor de neutrale toeschouwer. TOP kan de eerste punten van het seizoen bijschrijven, voor Blauw-Wit had er wellicht meer ingezeten. (Uitslag: 28-25)

KZ/Hiltex – PKC/SWKGroep
Met Anita de Ridder en Arjen van Houwelingen in de basis en Johannis Schot (hele week ziek geweest) op de bank begon PKC, waar Mabel Havelaar het hele seizoen niet in actie komt omdat zij in verwachting is en Olav van Wijngaarden nog herstelt van zijn kaakoperatie, het minst slecht in Koog aan de Zaan. Beide teams hadden na tien minuten gezamenlijk pas negen goals gemaakt, waarbij het tot aan 5-6 steeds PKC was wat de leiding nam. Vijf goals van vijf verschillende spelers binnen vijf minuten brachten KZ voor het eerst aan de leiding, en dankzij een strafworp van Jordi Pasma – zijn vijfde voor rust al – en een fenomenale buzzerbeater van Joost Hofman had KZ het gat bij rust op zes gebracht; 14-8. Beide teams hadden moeite met de aanvallende rebound, maar doordat KZ productiever was – het afrondingspercentage van PKC lag bij rust onder de 10% – kon het afstand nemen van de gasten. Tien minuten na rust was dat gat echter alweer teruggebracht tot één, en met een kleine twaalf minuten op de klok kwam PKC weer langszij. Onder aanvoering van een ontketende Richard Kunst kwam PKC beter in de wedstrijd, terwijl bij KZ de kansen aanbleven maar de goals niet. Liefst 14(!) minuten stond de ploeg uit Koog aan de Zaan droog. Het was invaller Stijn Hoekstra die die periode doorbrak en de 17-18 liet aantekenen. Nadat Jordi Pasma op een stand van 18-19 een strafworp miste, hoopte het KZ-publiek dat de 19-19 van Alwin Out met nog 25 seconden op de klok een punt zou veiligstellen. Het was echter Richard Kunst die zijn goede tweede helft bekroonde met de winnende treffer. Twee seconden voor tijd zorgde hij voor een Papendrechtse ontspanning in Koog aan de Zaan, die zomaar heel anders had kunnen aflopen als KZ in de tweede helft gewoon was blijven scoren. (Uitslag: 19-20)