TOP wil kampioen van Nederland worden (#8)

Korfbal League1

Zowel in de zaal als op het veld draaide TOP/SolarCompleet vorig jaar een goed seizoen. Echter, de Sassenheimers werden in beide competities in de play-offs uitgeschakeld. “We waren op het einde van het seizoen niet in ons beste doen”, aldus Jan Niebeek. Wat gaat de ploeg dit jaar anders doen om dit te voorkomen? Deel acht van Korfbal League Uitgelicht: TOP.

Vorig seizoen
TOP werd vorig seizoen de nummer één van de Cashback World Korfbal League. Met 31 punten stond de ploeg van Niebeek alleen aan kop. Er werd alleen een keer van PKC/SWKGroep en Fortuna/DeltaLogistiek verloren en er werd gelijk gespeeld tegen LDODK/RinsmaModeplein. Na een goed seizoen, zal het toch niet tevreden zijn geweest over de afloop.

Fortuna, de nummer vier van de competitie met maar liefst negen punten minder dan TOP, rekende tijdens de play-offs in twee wedstrijden met TOP af waardoor het de finale misliep. Op het veld was het eenzelfde verhaal. Daar was het LDODK dat de finale haalde ten koste van TOP. Wat gaan de Sassemers dit jaar anders doen om wel op het juiste moment te pieken?

Verbeterpunten
Niebeek geeft aan dat zijn team vorig jaar op het einde van de competitie niet in beste doen was. “Dat kwam mede door het drukke schema met de Korfbal Challenge en Europa Cup tussendoor.” Dit jaar zal dat anders zijn, waardoor TOP het seizoen gelijkmatiger op kan bouwen.

Daarnaast voegt Niebeek er nog aan toe: “Normaal gesproken is onze kwaliteit om rustig te blijven als het even minder gaat, maar ook dat deden we op het einde van het seizoen minder goed.” Dit is dan ook voornamelijk het punt dat beter kan.

Wisselingen
Ten opzichte van vorig jaar is de selectie alleen maar sterker geworden. Alle spelers die vorig jaar in het eerste team van TOP speelden, zijn gebleven. Bij de mannen is er meer concurrentie met de komst van Tim Flokstra. Op het veld werd er vooral afgewisseld tussen de heren Mick Snel, Nick Pikaar, Paul Anholts, Frank Mostard en Tim Flokstra.

Niebeek heeft bovendien aangegeven dat hij in de zaal met deze vijf heren gaat spelen. Redenen hiervoor zijn dat hij nog geen keuze heeft kunnen maken tussen de vijf heren, omdat zij het allemaal goed doen en omdat hij eerst wil gaan kijken hoe de nieuwe regel met de groene kaart zich gaat ontwikkelen. De keuze om met vijf heren te spelen zijn we niet gewend van Niebeek, omdat hij normaal gesproken altijd met een vaste basisacht werkt.

Bij de dames is Julia Schuiling overgekomen uit de junioren en hebben Roos Verheugt en Demi Postma in de voorbereiding ook hun minuten in het eerste team gemaakt. Kunnen zij de concurrentiestrijd aan met Jet Hendriks, Sanne Jousma, Barbara Brouwer en Celeste Split?

Veldcompetitie
Niebeek kijkt prima terug op de eerste veldhelft: “We hebben goed kunnen doen wat we wilden doen. Echter, er zijn wel een paar wedstrijden die we in de eindfase verspeeld hebben. Dit zijn leerpunten richting de zaal voor ons.”

TOP heeft het eerste deel afgesloten op een derde plaats. Twee punten achter KZ/Thermo4U en vier punten achter op DOS’46.

Voorbereiding zaal
Ter voorbereiding op de start van de competitie heeft de ploeg geoefend tegen LDODK en GG/IJskoud de Beste en heeft het het Theo Korporaal Korfbal Spektakel winnend afgesloten door Blauw-Wit (34-25) en DVO (26-25) te verslaan.

Niebeek is positief gestemd over de voorbereiding: “We zijn goed bezig om met elkaar beter te worden.”

Doelstelling
De ploeg van Niebeek heeft een duidelijke doelstelling voor ogen: “De eerste stap is de play-offs halen, de tweede stap is de finale halen en de derde stap is kampioen van Nederland worden. Echter, dit gaat in stapjes en dus lig de focus eerst op het halen van de play-offs.”

In de eerste wedstrijd treft het meteen een belangrijke tegenstander in de strijd om deze play-offs: KZ. Op het veld werd er nog nipt van deze ploeg verloren. Kan TOP revanche nemen?

Website en socials
De verrichtingen van TOP volg je via de website van de vereniging of via de Facebook-pagina, Twitter en Instagram.

Datum: 5 november 2019 uur