Toppers van de toekomst: Sanne Alsem

Korfbal League

De Korfbal League kent veel toppers, zoals Mick Snel, Richard Kunst en Celeste Split, om maar een paar te noemen. Maar wie zijn de opvolgers? Wie zijn de toppers van de toekomst? Deze week spreekt Korfbal.nl met Sanne Alsem.

De oud-speelster van Achilles gaat alweer haar tweede jaar in als senior bij Fortuna/Delta Logistiek. Voor haar voelt dat toch een beetje onwerkelijk. Drie jaar geleden maakte ze de overstap van de club uit Den Haag naar Fortuna. Haar verwachtingen toen? “Ik wilde mezelf eerst goed verder ontwikkelen in de A1 en natuurlijk droomde ik ervan om in het eerste te komen. Dat het zo snel zou gaan, had ik niet gedacht. Dit is en blijft bizar. Hoe het zou lopen, dáár had ik geen verwachtingen van.”

Blessure en concurrentie
Het lijkt vaak een sprookje en misschien is het dat ook wel. Toch leeft Alsem niet alleen maar op een roze wolk. “Het is niet altijd even makkelijk geweest en ik heb dingen moeten accepteren die moeilijk zijn, maar dat hoort wel bij topsport.” Een voorbeeld daarvan is haar opgelopen blessure, vorig seizoen. “In de belangrijkste fase van de zaal raakte ik geblesseerd. Ze vonden me niet fit genoeg om te spelen, waardoor ik bijna alle belangrijke wedstrijden miste. Dat is een tegenslag die je moet verwerken.”

Wel is de jeugdinternational strijdlustig. “Ik kom sterker terug. Nu ga ik bijna iedere dag naar de sportschool. Ik ben hard aan het trainen om het dit jaar nog beter te doen.” Dat zal ook wel moeten, gezien de sterke concurrentie bij de Fortuna-dames. Vorig seizoen werd al flink gerouleerd binnen het team, met de komst van Fleur Hoek zal het een nog moeilijkere puzzel worden voor Ard Korporaal en Damien Folkerts. “Er zijn zo zeven dames die in het eerste kunnen. Zelf vind ik het niet heel erg, zo komt er nog wat extra druk op en moet je iedere training en weedstrijd je best blijven doen. Ik denk dat iedereen nu nog gemotiveerder is en harder gaat trainen, wat dus ook beter is voor het team en de prestatie. Om een plekje in het eerst te bemachtigen, weet ik dat nog beter moet worden”, blijft ze zelfkritisch.

Doorbraak in nieuw seizoen?
Hoe dan ook, het negentienjarige talent weet hoe het is om in de Korfbal League te spelen, haar debuut heeft ze er al lang opzitten. “Maar doorgebroken ben ik nog niet echt. Ik heb me afgelopen seizoen laten zien, maar zeker nog niet alles. Ik hoop dat het er dit seizoen uit gaat komen. Dus ik moet nog echt doorbreken, denk ik.” Of ze de kans krijgt? Alsem gaat daar wel vanuit, op het veld blijven de coaches rouleren. “En als Jessica (Lokhorst, red.) en Fleur met Oranje mee mogen, zal ik meer speeltijd hebben”, verwacht ze.

“Als het seizoen weer écht begint, zal ik wel wat spanning voelen. Maar nu heb ik er heel erg veel zin in”, klinkt het positief. Er ligt wat druk op het komende seizoen, maar ze hoopt er alles uit te halen. “Ik hoop dat ik een echte topper word, maar de weg daarnaartoe is lang. De stappen die ik daarvoor nog zou moeten zetten zijn dat ik aanvallend gevaarlijker ga worden en meer scorend vermogen breng. Verdedigend in de één-tegen-één moet ik meer aansluiten. Als ik die punten verbeter, hoop ik ver te komen.”

Datum: 24 augustus 2018 - 14:00 uur
Door: Redactie Korfbal.