Van Roekel: 'Zakelijk spel brengt DVO verder'

Korfbal League

In tegenstelling tot vorig jaar kan DVO/Accountor nu al voordat het reguliere seizoen ten einde is opgelucht ademhalen. Het doel – handhaving - is na speelronde zestien al bereikt. Gedurende het hele seizoen liet de ploeg van aanvoerder Koen van Roekel zien het de grote jongens van de competitie moeilijk te kunnen maken, maar punten werden tegen hen niet gepakt. Afgelopen zaterdag moest DOS’46 er dan wel aan geloven. In Bennekom gingen de Nijeveners met 29-23 over de knie en speelde DVO zich veilig.

“We waren beter”, stelt Van Roekel. “Maar ik denk dat het feit dat DOS’46 nergens meer voor speelde ook een belangrijke factor was. Je merkt dat de drive en mentaliteit die hen normaal zo kenmerkt dit weekend minder aanwezig was. Wij begonnen net als in voorgaande wedstrijden de tweede helft niet scherp, maar zij profiteerden er onvoldoende van en in tegenstelling tot eerder dit seizoen konden wij de schade nu wel herstellen en zelfs nog verder uitlopen.”

DVO wordt het nieuwe DOS’46
“DOS’46 is te groot voor het servet, maar te klein voor het tafellaken”, vond verslaggever Frank Stout. “Ik denk dat wij volgend jaar DOS’46 worden wat dat betreft. Aan het begin zullen we het lastig hebben tegen veel ploegen, maar uiteindelijk hebben we dan genoeg kwaliteit om afstand te nemen van de onderste teams. In vergelijking met dit jaar moeten we daarvoor nog stabieler worden. Minder vaak in periodes in een wedstrijd door het ijs zakken. In de tweede helft moeten we in plaats van tekort schieten regelmatig wat extra punten gaan sprokkelen. Kort gezegd moeten we gewoon zakelijker en met een langere adem gaan spelen.”

Veel coaches en spelers roepen aan het begin van het seizoen dat play-offs haalbaar zijn, als puzzelstukjes op hun plaats vallen. Van Roekel is er daar niet één van. De 20-jarige aanvoerder van de Bennekommers claimt realistisch te zijn: “We staan nu gewoon achtste. Ik vind het dan raar om te roepen dat we volgend jaar met dezelfde groep de play-offs kunnen gaan halen. Op lange termijn is dat wel ons doel natuurlijk, maar bij ons gaat dat gewoon meer tijd kosten dan bij andere ploegen. Voor volgend jaar vind ik plek zes een mooie stip aan de horizon. De potentie en werklust daarvoor is bij DVO aanwezig. We hebben een prachtig topsportklimaat waarin alles zó voor ons geregeld wordt dat we in het veld kunnen excelleren. Het is aan ons om de volgende stap te zetten.”

Scherpschutter
Als statische doelpunten worden meegerekend is Van Roekel met afstand de scherpste schutter van de Cashback World Korfbal League, met een percentage van meer dan 40%. Echter grofweg de helft van zijn goals komt vanaf de strafworpstip, dus heel veelzeggend is deze statistiek niet. Behalve als je ziet dat hij ook al zijn geslachtsgenoten aanvoert in dynamisch percentage. De jongeling vindt het zelf niet zo bijzonder. “Ik neem eigenlijk alleen de makkelijke kansen. Gertjan (Meerkerk, red.) speelt veel doorloopballen op mij af en hij neemt ook de moeilijke kansen in het voorveld onder druk voor zijn rekening. Leg dat naast het feit dat ik zelf prima kan schieten en dan kom je al gauw op een percentage als dit (27,3%) uit. Het aantal goals maakt me trouwens ook weinig uit. Naast Gertjan spelen is voor mij ook niet ideaal, omdat ik minder aan aanvallen toe kom. Het teambelang staat echter voorop, dus ik oefen mijn aanvalskwaliteiten nu op trainen en bij Talent TeamNL Korfbal. Ik ben het afgelopen jaar nog aardig gegroeid, maar zodra ik merk dat deze positie mijn eigen ontwikkeling in de weg gaat staan moet ik het gesprek over mijn rol in het veld misschien wel aan gaan. Ik wil uiteindelijk ook in het grote Oranje spelen en als dat in het geding lijkt te komen moet ik misschien keuzes gaan maken.”

Meerkerk
“Laat ik nog wel even duidelijk maken dat we Gertjan dit jaar hard nodig hebben gehad. Hij is niet alleen belangrijk voor ons vanwege zijn goals, maar ook vanwege zijn wil, strijd en motivatie. Hij straalt dat uit naar anderen, niet altijd op de goeie manier, maar aan werklust zal het bij hem nooit liggen.” Onder het soms opmerkelijke gedrag van zijn vakgenoot blijft Van Roekel nuchter: “Zijn fanatisme leidt er soms toe dat hij uit zijn dak gaat richting mij en andere teamgenoten. Zelf kan ik het makkelijk filteren, voor anderen is het soms vervelender. Ook al heeft hij gelijk, hij moet werken aan de manier waarop hij het brengt. Het komt ook door zijn achtergrond. Bij DVO is het allemaal wat softer. De Westerse cultuur – waar hij vandaan komt – is wat harder en directer. Arroganter misschien wel. Gertjan is een extravert persoon die er lekker op knalt. Wij moeten wennen aan hem en hij aan ons, maar voor mij is het belangrijker dat hij ons dit jaar geholpen heeft om het doel – handhaven – te realiseren. Daarbij is hij buiten het veld gewoon een hele fijne gast.”

Datum: 15 maart 2019 - 10:00 uur