Voorbeschouwing Korfbal League #8

Korfbal League

Met de Korfbal Challenge nog in de benen is het voor acht van de tien ploegen (TOP/SolarCompleet komt deze week in actie tijdens de Europa Cup in België, waardoor PKC/SWKGroep nog een weekje extra vrij is) nu weer zaak om zich te richten op de Cashback World Korfbal League. De belangrijkste maanden komen er aan, met natuurlijk als hoogtepunt de play-offs en de Korfbal Leaguefinale. Speelronde acht staat voor de deur, wat gaat er gebeuren?

KCC/SO natural – Fortuna/Delta Logistiek
Voor Fortuna was het kerstreces niet bepaald rustig. Met vier wedstrijden in even zoveel dagen tijdens de Korfbal Challenge was het vooral zaak om fit te blijven. Helaas is dat niet geheel gelukt, Roos van Groen liep een ernstige knieblessure op en zal de komende maanden niet meer in actie komen. Wel werd de finale van de Challenge gehaald maar de Delftenaren moesten hun meerdere erkennen in TOP/SolarCompleet. Nu is het dus zaak om punten te halen in Capelle aan den IJssel. KCC is rode lantaarndrager - samen met DeetosSnel en DVO - en heeft belang bij twee punten in de strijd tegen directe degradatie. In de laatste speelronde van 2018 was KCC dichtbij de winst tegen Blauw-Wit, wellicht zit er deze week een stunt in tegen de lijstaanvoerder uit Delft. Dan moet er nog wel even afgerekend worden met Nik van der Steen, bepaald geen onbekende voor KCC en topschutter in bloedvorm de laatste weken.

KZ/Thermo4U – DVO/Accountor
Voor DVO is januari een belangrijke maand, als het gaat om handhaving of degradatie, met naast KZ ook concurrenten DeetosSnel en KCC op het programma. In de uitwedstrijd in Koog aan de Zaan liggen er wellicht ook al mogelijkheden om punten te pakken, KZ was nog niet in een fantastische vorm en een heel aantal Koogers speelde op de Korfbal Challenge. KZ is echter op jacht naar de top vier en kan dit weekend over LDODK heen. Dan moet er wel eerst gewonnen worden van DVO en hoewel de historische cijfers behoorlijk in het voordeel van KZ zijn, is dat nog geen uitgemaakte zaak. Immers had ook niemand verwacht dat de Bennekommers zouden winnen van Blauw-Wit. Opvallend detail voorafgaand aan dit duel: DVO scoorde in zeven speelronden net zo veel goals als KZ. Het verschil zit hem in de tegengoals, 37 meer voor de ploeg van Richard van Vloten, wat direct het gat op de ranglijst verklaart.

DeetosSnel – DOS’46
De Nijeveners sloten 2018 af met winst op DVO na vijf keer op rij verloren te hebben. Broodnodige punten voor de ploeg van Pascal Zegwaard, die zo graag de aansluiting naar de top wil maken. Voor DOS'46 zal het nu belangrijk zijn om de stijgende lijn door te zetten en zo een gaatje te slaan met de onderste ploegen. Echter, DeetosSnel zit ook te springen om punten. Ondanks dat de Dordtenaren het de topploegen stuk voor stuk moeilijk konden maken, staan zij na zeven ronden met twee punten gedeeld onderaan. Het is voor Gert-Jan Kraaijeveld maar de vraag of Randy Oosting in actie kan komen, hij raakte voor de feestdagen geblesseerd en moest ook tijdens de Challenge afhaken met enkelklachten. Bij DOS’46 had Harjan Visscher lang last van een enkelblessure, hij zag zich genoodzaakt de Challenge geheel aan zich voorbij te laten gaan om weer fit te zijn in deze beslissende maanden. Of dat gewerkt heeft gaan we ongetwijfeld zaterdag zien.

LDODK/Rinsma Modeplein – Blauw-Wit
De doelstelling van de Friezen is even simpel als dat hij moeilijk is gebleken: de play-offs halen. Op dit moment echter bivakkeert de ploeg van Henk Jan Mulder op de vijfde plaats, waar tegenstander Blauw-Wit de vierde (en laatste play-offplek) in handen heeft. De achterstand bedraagt slechts twee punten, maar het gaatje is niet zomaar gedicht. LDODK is tot nu toe wisselvallig, uit de laatste drie wedstrijden werden slechts drie punten gehaald. Aan de andere kant hebben de Amsterdammers ook de topvorm nog niet te pakken. Van DVO werd verrassend verloren en ook tegen KCC kostte het de nodige moeite om de overwinning binnen te slepen (21-20). Het onderlinge historische resultaat van de twee ploegen is precies in balans, zes om zes. Het kon dus zondagmiddag – met als inzet de vierde plaats – wel eens heel spannend worden in de Kortezwaag, als Pascal en Marloes Frieswijk op bezoek komen bij broertje Julian.

Datum: 11 januari 2019 - 17:00 uur
Door: Redactie Korfbal.