Zwart geniet na van monsterzege op Avanti

Zwart geniet na van monsterzege op Avanti

Korfbal League

Records zijn er om te breken, maar de 44-20 overwinning van LDODK/Rinsma Fashion tegen Avanti zal niemand makkelijk uit de boeken schieten. Het is niet alleen de grootste thuisoverwinning ooit, bovendien scoorde geen enkele andere Korfbal League-club zo vaak als de Friezen in één wedstrijd. Korfbal. blikte terug met André Zwart.

Hoe vaak zal ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht’ van John de Bever door de speakers in de Kortezwaag zijn geknald? André Zwart kent in ieder geval geen maandagochtenddip. “Haha, nee. Zo’n grote overwinning helpt dan natuurlijk wel mee. Het was een heel fijne wedstrijd.”

Meteen vanaf de start gaf LDODK plankgas. Nooit haalden zij hun voet van het gaspedaal. “Binnen twee minuten sta je 4-0 voor. We waren aardig zuiver met z’n allen. Dan stoom je door naar 10-1 en 16-2, toen was de wedstrijd ook meteen beslist”, aldus de nuchtere Zwart. Het publiek kon zich gaan opmaken voor een monsterscore. “Avanti bood ons wat ruimte en als je ze dan allemaal afschiet, dan loopt de teller hoog op.”

Desondanks was de ploeg uit Gorredijk wel gewaarschuwd. Immers, tegen DVO/Accountor scoorden ze er 23 in de eerste helft, maar wisten niet door te drukken in de tweede helft. Dit weekend lukte dat wel. “We zijn scherp de duels aan blijven gaan en we bleven goed doorscoren. In de pauze hebben we het ook niet over een mogelijk record gehad. We waren gefocust op ons spel, we moesten scherp blijven. Pas bij 35 doelpunten ga je aan dat record denken. En op dat moment heb je maar één doel en dat is zoveel mogelijk doelpunten maken en hopen dat je daarmee het nieuwe record pakt.”

De aanvoerders
Zwart had een groot aandeel in deze oorwassing van Avanti. Met tien doelpunten werd hij gedeeld topscorer van de wedstrijd. Maar de één tegen één specialist komt van ver na een vervelende liesblessure. “Hij was niet gescheurd, wel verrekt. Daar heb ik echt last van gehad, het hield me even aan de kant. Maar nu merk ik dat ik fitter word. Alles gaat weer wat makkelijker en ik kan ook op trainingen de strijd weer vol aangaan.”

De echte terugkeer van de aanvoerder is mooi nieuws voor de nummer twee uit de competitie. De vervangend aanvoerder, Friso Boode, was overigens minstens zo belangrijk afgelopen zaterdag met tien doelpunten. Boode zorgde bovendien voor de 42-20, de evenaring van het oude record.  Zwart vestigde uiteindelijk het nieuwe record: 44-20. “Wij waren wel belangrijk, maar heel het mannenkwartet was zuiver. Tim (Flokstra, red.) schoot super goed, Erwin haalde een knap percentage van boven de 50%. Dan maakt het niet zo veel uit wie welk doelpunt maakt, of hoeveel. Je wil een zo hoog mogelijke score halen, de rest is bijzaak. Hoewel de dames nu wat minder vaak scoorden, kan dat volgende week zomaar weer andersom zijn.”

‘Overwinning telt’
De Friese formatie heeft zich goed hersteld na de teleurstellende nederlaag tegen KZ/Hiltex, toen ze er slechts zeventien maakten. “Dat verschil is heel groot. Maar dat heeft ook te maken met de kwaliteit en manier van verdedigen”, meent de 29-jarige korfballer. Hij kan ook niet ontkennen dat dit misschien wel hun beste wedstrijd ooit was. “Qua scoringsdrift zeker. Maar vorig seizoen hebben we ook sterk gespeeld bij TOP. En toen we nog tegen degradatie speelden, wonnen we thuis van PKC. Het hangt dus een beetje af van de tegenstander, maar het ging heel lekker.”

Zo’n overwinning schept hoge verwachtingen voor de volgende wedstrijd, maar Zwart weet ook dat zijn ploeg er geen 45 in gaat leggen tegen TOP/SolarCompleet. “Komende zaterdag telt er maar één ding, namelijk de overwinning. Hoe we de koppen op scherp houden? Iedereen weet dat het tegen TOP een heel andere wedstrijd gaat worden. En ik hoop dat we hebben geleerd van de uitwedstrijden tegen DVO en KZ. Dan valt er wel wat te halen volgende week. Het wordt een mooie test tegen een zeer goede tegenstander”, besluit Zwart.

Datum: 4 december 2017 - 16:00 uur
Door: Redactie Korfbal.nl