Skip to the main content

Kroon wil na afscheid ‘de echte vrijheid’ ervaren

Korfbal League Topkorfbal

Marjolijn Kroon maakte vorige maand bekend dat ze na dit seizoen een punt zet achter haar carrière. In afwachting van de afwikkeling van dit seizoen blikt de oud-international met Korfbal.nl alvast terug op haar loopbaan.

“Ik besloot na dit seizoen mijn korfballoopbaan te beëindigen, omdat ik merkte dat ik niet meer alles kon geven. Dan moet ik eerlijk zijn naar mijzelf, naar mijn teamgenoten en LDODK. Daarnaast wil ik meer tijd hebben voor mijn naasten. Ik ben nieuwsgierig naar wat ‘het leven na korfbal’ mij te bieden heeft.”

Kroon, onlangs 29 geworden, besluit in ieder geval een korfballoos jaar in te plannen. “Ik wil de echte vrijheid ervaren. Daar heb ik zin in. Ik wil regelmatig de racefiets pakken en veel aandacht geven aan mijn partner en beestjes, met familie zijn en met vriendinnen afspreken. Dit valt en staat natuurlijk met het verloop van het coronavirus. Spelen in een lager team, trainer of analist worden, is niet voor mij weggelegd.”

Via OVVO naar Fortuna en KZ

Kroon kan natuurlijk terugkijken op een mooie carrière. Ze begon bij OVVO en kwam op haar achttiende bij Fortuna. “Mijn eerste wedstrijden in de Korfbal League met Fortuna zijn mij heel erg bijgebleven. Ik was nog zo’n jong meisje tussen alle grote namen.” In 2011 vertrok ze naar KZ, waar ze in haar eerste jaar de landstitel veroverde. “Dat was natuurlijk ook een bijzonder seizoen.”

Bij KZ beleefde ze ook een echt dieptepunt. “We haalden toen de play-offs niet op onderling resultaat ten opzichte van Dalto. Dat deed wel even zeer”, zo blikt ze terug op het seizoen 2013/2014. Dat seizoen kreeg Kroon wel de persoonlijke waardering; ze werd uitgeroepen tot Korfbalster van het jaar. In 2016 koos Kroon, die met TeamNL Korfbal drie WK’s, drie EK’s en twee World Games won, voor een avontuur in Friesland. Daar haalde ze dit seizoen voor de derde keer in vier jaar de play-offs.

Klein afscheid

Over dit seizoen: “Mochten we het niet kunnen afmaken, dan is dat zo. Het is belangrijker dat we dit met z’n allen goed doorstaan. Maken we de competitie toch op een later moment af, dan worden dat speciale wedstrijden.” Kroon houdt, in afwachting van het KNKV-besluit, met alle scenario’s rekening en mocht het seizoen niet worden afgemaakt, dan zit ze niet te wachten op een afscheidswedstrijd. “De mensen die mij goed kennen, weten dat ik niet zo houd van dat soort lieve initiatieven. Ik sluit mijn carrière graag af met de huidige selectie. Daar heb ik dit seizoen namelijk veel tijd mee doorgebracht”, zo besluit ze.

Foto: Erwin Bartman, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk