Skip to the main content

Maltha: ‘Dankbaar voor alles wat ik mee heb mogen maken’

Korfbal League Topkorfbal

Mirjam Maltha, een icoon in de korfbalsport, neemt na dit seizoen afscheid. De 37-jarige speelster die uitkwam voor Harga (nu SKV Nexus), KV Vlaardingen, DeetosSnel en Fortuna/Delta Logistiek, blikt in afwachting van de afwikkeling van dit seizoen alvast terug op haar loopbaan. “Het is goed zo.”

Met het stoppen van Maltha komt er een einde aan een imposant tijdperk. Tot op heden is ze de enige vrouw die alle veertien Korfbal Leagueseizoenen heeft gespeeld. Ook heeft ze verschillende titels op haar naam mogen schrijven: ze werd twee keer Nederlands Kampioen in de zaal (2004 en 2019) en won maar liefst drie keer de Europa Cup (2004, 2005 en 2020). Daarnaast debuteerde ze in 2005 voor TeamNL Korfbal waarvoor ze 53 officiële interlands speelde. In deze periode werd ze twee keer Europees Kampioen en pakte ze ook twee keer de Wereldtitel.

‘Het is goed zo’

Ondanks dat Maltha nog steeds van waarde zou kunnen zijn in het veld, voelt ze dat dit het moment is om te stoppen. “Ik merk dat het steeds moeilijker wordt om mijn opleiding te combineren met het korfballen.” Maltha studeert aan de politieacademie waardoor ze zowel naar school moet als aan het werk is, én te maken heeft met onregelmatigheidsdiensten.

“Vorig jaar had ik al mijn twijfels, maar omdat Marcel Segaar toen ook aangaf dat hij stopte, heb ik er bewust voor gekozen om nog een jaar door te gaan.” Ze wilde nog één keer de zaalfinale winnen en dat is vorig jaar gelukt. Nu voelt ze dat het goed is en dat het tijd is voor een tijdperk zonder Mirjam Maltha.

Trots en dankbaar

Als Maltha terugblikt op haar eigen carrière is ze vooral trots en dankbaar voor alles wat ze mee heeft mogen maken en dat ze zo lang op het hoogste niveau heeft mogen korfballen. Ze vindt het dan ook moeilijk om onderscheid te maken tussen alle mooie titels die ze gewonnen heeft. “Ik heb niet alleen mooie herinneringen aan alle titels, maar ook aan alle trainingsweekenden en trainingskampen.” Ze is er trots op dat ze play-offs en zaalfinales mee heeft mogen maken en dat ze in TeamNL Korfbal heeft mogen spelen. “Dat zijn dingen die iedereen wil. TeamNL Korfbal brengt je op zoveel mooie plekken in de wereld waar je anders nooit zou komen. Ook de eindtoernooien en het proces er naar toe zijn geweldig.”

Wat Maltha nog wel als een mijlpaal ziet, is het winnen van de titel Korfbalster van het Jaar in 2013. “Dat was voor mij een hoogtepunt waar ik erg trots op ben. Zeker gezien het feit dat ik geen spits ben die veel scoort.” Dit was een mooie blijk van waardering voor haar.

Dieptepunten

Als er gevraagd wordt naar de dieptepunten in haar carrière denkt Maltha vooral terug aan zware blessures die teamgenoten opliepen: “Zulke dingen blijven je altijd bij.” Maar ook het spelen tegen degradatie is Maltha niet vergeten. “Het was een bizarre ervaring. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt.” Ze geeft aan dat de wedstrijden in een compleet andere dimensie worden gespeeld en dat de wedstrijden een hele andere lading met zich mee brengen. “Uiteindelijk ben ik super blij dat we het toen gered hebben.”

Toekomst

Vooralsnog gaat Maltha eerst haar opleiding afmaken. Als alles zou gaan zoals het zou moeten gaan, verwacht ze volgend jaar mei klaar te zijn. Ze kan dan ook niet wachten om aan het werk te gaan. Wel beseft ze zich dat ze door het stoppen met korfbal, veel tijd over zal hebben voor andere dingen. Wat ze met die tijd gaat doen, weet ze nog niet. Maar ze gaat zeker niet weg bij Fortuna.

“Fortuna is mijn tweede thuis. Toen ik daar binnen kwam voelde dat zo warm en zo goed. Ik ben daar helemaal geïntegreerd. Ik heb training gegeven, gecoacht, wedstrijden gefloten, bardiensten gedraaid, et cetera.” Maltha heeft dan ook nooit de neiging gehad om over te stappen naar een andere club. Op de vraag of we haar nog ooit terug gaan zien bij Fortuna is ze dan ook heel duidelijk: “Ongetwijfeld. Aankomend jaar nog niet, want dat zou te druk zijn, maar daarna gaan we kijken wat ik voor de club kan betekenen.”

Pas geleden was Mirjam Maltha op NPO Radio 1 te gast in Langs de Lijn En Omstreken. Het interview kun je hier terugluisteren.

Foto: René van Dam, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk