Skip to the main content

Nederland U19 wint World Cup in Tsjechië

Internationaal U21, U19, U17

De slotdag van de IKF U21 Korfball World Cup in Tsjechië leverde Nederland U19 opnieuw winst op. Duitsland U21 werd met 29-12 verslagen, waarmee de zege in het eindklassement veilig werd gesteld. Duitsland werd tweede, Portugal eindigde als derde.

Eerder op de dag troffen Portugal U21 en Tsjechië U21 elkaar. Daarin kon Tsjechië in de eerste helft nog redelijk bij blijven (5-9 rust) maar in de tweede helft bleek Portugal een maatje te groot en was het brons na een 9-19 zege een feit.

Daarna was het de beurt aan Nederland U19 en Duitsland U21. Al in de eerste helft werd er een gat geslagen door Nederland, onder meer door vier goals van Jorne van der Zee en drie doelpunten van Danique van der Garde (13-5 rust). In de tweede helft kwam de ploeg van Leon Simons nooit in gevaar, de voorsprong werd in het derde kwart uitgebouwd naar 22-7 waarna er volop gewisseld werd. Het laatste fluitsignaal klonk bij 29-12. Topscorers waren Mees Oppe en Jorne van der Zee (beiden vijf doelpunten), bij Duitsland U21 maakte Jan Robert Heming er vijf.

Danique van der Garde over het duel met Duitsland: “Ik denk dat wij van de Duitsers meer weerstand kregen dan in de andere wedstrijden. We hadden het de hele wedstrijd onder controle en iedereen was aan het genieten van deze laatste wedstrijd. De Duitsers hadden zeker geen slechte ploeg en bleven doorgaan tot het einde, maar wij konden terugvallen op onze korfbalkwaliteiten en dan zie je dat we toch een stapje verder zijn.”

Over hoe ze het toernooi heeft ervaren zei Van der Garde: “Ik heb deze week veel nieuwe contacten gelegd en nieuwe vrienden gemaakt, ik heb echt genoten. Bovendien heb ik veel geleerd, ook over mezelf. Dit was voor mij een nieuwe ervaring en iets dat ik niet meer snel ga vergeten.”

Jorne van der Zee: “We waren gefocust en scherp. In het begin ging het nog gelijk op, maar daarna wisten wij een gat te slaan door scherp te schieten en goede aanvallen neer te zetten. Dat gat werd alleen maar groter maar Duitsland deed wel goed mee. De Duitsers maakten een goede indruk, ze gaven alles wat ze hadden en ze wilden er echt voor gaan.”

“Ik heb veel geleerd in deze week, we waren bij wedstrijden heel gefocust en scherp en wilden elkaar daarin ook echt steunen. Buiten het veld hebben we elkaar beter leren kennen, een prima combinatie.”

Portugal en Hongarije op zaterdag
Zaterdag won Nederland U19 al van achtereenvolgens Portugal U21 en Hongarije U21. Tegen Portugal werd het 19-6, tegen Hongarije 27-3.

Roel Visser over het duel tegen Portugal U21: “We begonnen goed, namen gelijk een goede voorsprong en dit bracht ons al snel naar de overwinning. Portugal had een paar leuke spelers, ook een paar bekenden van mij en ik vond het dus erg leuk om tegen Portugal te spelen.”

Mick van Nieuwenhuijzen over het treffen tegen Hongarije U21: “Vanaf het begin waren we verdedigend heel scherp, waardoor we telkens snel konden aanvallen. Ook in de aanval kwamen we de afspraken goed na. Hierdoor scoorden we snel en wonnen we ruim. De ploeg die het meest indruk op me maakte was Portugal, dat sterke en snelle spelers heeft,  goede afspraken maakt en nooit opgeeft. Een verbeterpuntje richting Duitsland U21 is dat we de concentratie moeten bewaren.”

Twee zeges op vrijdag
Op vrijdag had Nederland U19 ook al twee zeges geboekt. De ploeg van bondscoach Leon Simons was eerst met 15-7 te sterk voor Tsjechië U21 B – de last-minute vervanger van Slowakije – en vervolgens moest Tsjechië U21 A eraan geloven (37-5).

Lisanne Fleer over het eerste duel: “We begonnen het toernooi niet zo heel goed, omdat we in deze eerste wedstrijd iets te graag wilden. In de tweede helft hebben we het goed opgepakt en dan merk je dat de individuele korfbalkwaliteiten naar boven komen. Ik heb geen supergoed gevoel overgehouden aan de start, maar we hebben gewonnen en dat is het belangrijkste.”

Mees Oppe over de daaropvolgende ruime zege op het ‘echte’ Tsjechië U21: “Het ging goed. Verdedigend zat het goed in elkaar, we hebben niet heel veel kansen weggegeven. Aanvallend hebben we er 37 gemaakt en er zaten leuke aanvallen bij. In de komende drie wedstrijden moet het ook goed komen.”

Meer over de World Cup lees je hier, online de wedstrijden (terug)kijken doe je hier. Nederland U19 volg je op Instagram via @jongoranjekorfbal.

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Ereklasse Round-Up #3: LDODK wint ruim in Delft, TOP (A) pakt eerste punten
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse Round-Up #3: LDODK wint ruim in Delft, TOP (A) pakt eerste punten
In de Ereklasse A won LDODK zaterdag verrassend ruim van Fortuna, terwijl DOS'46 een hele kluif had aan DSC. In de Ereklasse B pakte TOP (A) de eerste punten van het seizoen en had DVO weinig moeite met KCC.
Lees meer
Nederlandse Loterij verbindt zich voor tien jaar als hoofdsponsor aan TeamNL
Internationaal TeamNL Korfbal
Nederlandse Loterij verbindt zich voor tien jaar als hoofdsponsor aan TeamNL
Nederlandse Loterij is de komende tien jaar hoofdsponsor van TeamNL. In hetArnhemse GelreDome hebben 28 sportbonden namens TeamNL de overeenkomst bekrachtigd. NOC*NSF kiest voor het eerst voor een hoofdsponsor voor TeamNL omdat dit structureel extra ondersteuning betekent voor de sport in ons land.
Lees meer
IKF Europe Korfball Champions League van start
Internationaal Topkorfbal
IKF Europe Korfball Champions League van start
Op de internationale kalender hebben de Europa Cup en de Europa Shield plaats gemaakt voor de IKF Korfball Champions League. Dit toernooi, dat gedurende het jaar verschillende ronden kent, is net als de zijn voorgangers een internationaal toernooi voor clubteams.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Ran Faber en Bo Oppe toegevoegd aan TeamNL Korfbal
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse Round-Up #3: LDODK wint ruim in Delft, TOP (A) pakt eerste punten