Skip to the main content

Nederlandse ploegen te sterk voor Belgische top in halve finales Korfball Champions League

Internationaal Topkorfbal

De nummers één en twee van de Nederlandse zaalcompetitie wonnen op vrijdagavond van hun Belgische opponent, al ging dat niet vanzelf. Fortuna wist pas laat in de eerste helft weg te lopen van Borgerhout en ook PKC had het absoluut niet makkelijk tegen de Belgische kampioen Floriant.

De wedstrijden van de IKF Korfball Champions League worden uitgezonden via Olympics.com. De halve finales van vrijdag kijk je hier terug.

Borgerhout/Groen-Wit – Fortuna/Delta Logistiek
De thuisploeg startte de wedstrijd niet in de sterkste opstelling, met verschillende spelers uit het tweede in de basis en onder andere topschutter Nik van der Steen en routinier Mick Snel aan de kant. Toch zouden de Delftenaren op papier geen problemen moeten hebben met de Belgische ploeg. In de praktijk bleek het echter niet zo eenvoudig te zijn. In het eerste kwart maakte Borgerhout het Fortuna behoorlijk lastig door verdedigend gezien de rebound goed te verzorgen. Daardoor was Fortuna de bal vaak na één kans al kwijt. Ook aan de kant van Borgerhout ging het aanvallen niet van een leien dakje, wat resulteerde in een weinig doelpuntrijk eerste kwart. Even leek het er op dat er na de eerste 10 minuten een stand van 2-2 op het scorebord zou staan, maar op de valreep scoorde Fleur Hoek nog de 2-3. Daardoor ging Fortuna toch met een voorsprong het tweede kwart in. In dit tweede kwart hadden de Delftenaren het in eerste instantie opnieuw lastig, maar hiervan profiteren deed Borgerhout niet. Daardoor was er bij Fortuna geen man overboord en richting het einde van de tweede helft kwam de regerend landskampioen van Nederland eindelijk los. Doelpunten van Hoek, Joren van Nieuwenhuijzen, Fabiënne van Erk en Lieneke Pries brachten de ruststand op 2-8.

In de rust wisselde Fortuna maar liefst vier spelers. Fleur Hoek en Renée van Ginkel werden vervangen door Michelle van Geffen en Jessica Lokhorst. Nik van der Steen en Mick Snel kwamen in het veld voor Kay van Vliet en Joren van Nieuwenhuijzen. Aan de kant van Borgerhout verving Elke Gijsen Britt Saey. Ondanks de vele wissels aan de kant van Fortuna, was het Borgerhout dat met het vizier op scherp uit de kleedkamers kwam. Kian Amorgaste en Roy van Laeken wisten met twee afstandsschoten het door Fortuna geslagen gat weer te verkleinen naar vier doelpunten. Dat was echter maar van korte duur, want Nik van der Steen deed al snel waar hij in de Kenonz Korfbal League ook om bekend staat: scoren. Daarna bleek dat de wissels aan de Fortuna-zijde wel degelijk wat brachten. De ploeg was in het derde kwart een stuk overtuigender qua spel, al bleef Borgerhout ook mee scoren. Daardoor liep Fortuna niet verder uit en bij een stand van 8-14 gingen de teams het vierde en laatste kwart in. Pas toen liet Fortuna zich echt gelden. Via doelpunten van Lokhorst, Snel en Van der Steen werd de voorsprong binnen enkele minuten uitgebreid naar 8-19. Jaro Peeters deed nog wat terug voor Borgerhout door de 9-19 te scoren, maar het niveauverschil was inmiddels overduidelijk. Peeters, Van Geffen en Snel bepaalden de eindstand uiteindelijk op 9-22 in het voordeel van Fortuna, dat zich hiermee plaatst voor de finale van de IKF Korfball Champions League. (Uitslag: 9-22)

PKC/Vertom – Floriant Merelbeke
Om 20.00 uur ging de wedstrijd tussen PKC en Floriant van start. Hoewel ook PKC niet begon met de sterkste acht, liet de kampioen van België meteen merken dat het niet naar Delft was gekomen om te verliezen. Door twee doelpunten van Lars Courtens kwam de ploeg op een 0-2 voorsprong. Romy de Rijke en Laurens Leeuwenhoek hadden hier al snel een antwoord op en daarna ging het gelijk tegen elkaar op. Het eerste kwart eindigde verrassend in een stand van 4-4. In het tweede kwart maakte Floriant nogmaals duidelijk dat PKC het niet cadeau kreeg vandaag. De Belgen pakten opnieuw een voorsprong, maar daarna werd PKC wakker en scoorde de ploeg vier keer achter elkaar. De wedstrijd was echter nog niet gespeeld. Hoewel Floriant het organisatorisch niet op orde had in deze fase van de wedstrijd en een te laag scoringspercentage behaalde, bleef de schade voor rust verder wel beperkt, doordat ook PKC verzuimde in de afronding. Saar Seys en uitblinker Leeuwenhoek bepaalden de ruststand op 9-6.

PKC bracht in de rust Richard Kunst en Jelmer Jonker voor Arjen van Houwelingen en Laurens Leeuwenhoek. Zita Schröder en Nienke Hintzbergen vervingen Sanne van der Werff en Shantell Peea. Toen dat niet direct tot verbetering leidde, werd na een kleine vijf minuten spelen ook Olav van Wijngaarden nog in het veld gebracht op de plek van Menno Remans, maar ook dat had niet het gewenste effect. Floriant wist door doelpunten van Seys, Courtens en Impens terug te komen tot 10-9. Even was het weer erg spannend, maar nog voor het derde kwart voorbij was, was het verschil alweer opgelopen tot drie doelpunten verschil in het voordeel van PKC dankzij goals van Olav van Wijngaarden en Thom van der Rhee. Bij een stand van 12-9 kon PKC echter nog niet echt comfortabel de slotfase van de wedstrijd in en was de wedstrijd voor Floriant nog niet verloren. Maar in het laatste kwart maakten de dames van PKC snel korte metten met de spanning. Nienke Hintzbergen, Jenske Simons en Romy de Rijke brachten de stand in twee minuten tijd naar 15-9 en gooiden daarmee de wedstrijd in het slot. Floriant bleef echter vechten voor wat het waard was en ook PKC leunde niet achterover, wat resulteerde in een vermakelijk laatste kwart, met prachtige acties en veel doelpunten. Bij een eindstand van 21-13 won PKC uiteindelijk nog ruim en mag het zich op gaan maken voor de finalewedstrijd tegen Fortuna. (Uitslag: 21-13)

Op zaterdag 11 februari worden de finales gespeeld in Delft.