Skip to the main content

Niebeek verrast oud-international Schoonderwoert (102)

TeamNL Korfbal

‘Dit vind ik grandioos zeg.’ Met een grote glimlach pakt Henk Schoonderwoert het cadeau uit dat bondscoach Jan Niebeek hem zojuist overhandigd heeft. Vlak erna gaat de 102-jarige oud-international trots op de foto met het shirt van TeamNL Korfbal, met daarop zijn achternaam en alle handtekeningen van het nationale team.

Schoonderwoert kwam in de jaren veertig en vijftig uit voor het Nederlands – toen nog – twaalftal. Geboren en getogen in Amsterdam woont hij al meer dan dertig jaar in Langedijk, de laatste jaren in een woonzorglocatie. Daar vertelde hij begeleidster Tineke Conijn onlangs vol trots over zijn korfbaljaren bij (het voormalige) Archipel en het Nederlands team. Reden voor Conijn om contact te zoeken met het KNKV en vervolgens voor Niebeek om Schoonderwoert een bezoek te brengen.

Eerste interland na de oorlog
Schoonderwoerts persoonlijke korfbalhistorie is rijk en z’n geheugen nog scherp. Zo vertelt hij over de eerste interland, die Nederland na de Tweede Wereldoorlog weer speelde. België – Nederland werd in mei 1946 gespeeld in Antwerpen – ook zaterdag weer het decor van een onderling treffen – en eindigde in 2-6 voor Oranje.

“Tijdens de oorlog speelde het Nederlands team niet en daardoor heb ik m’n eerste interlands gemist”, zo gaat Schoonderwoert terug naar die bijzondere periode. “Gelukkig speelden we met Archipel wel door.”

Shirt en videoboodschap
Naast een shirt brengt Niebeek ook een videoboodschap mee van het Nederlands team, dat zaterdag – 75 jaar later – opnieuw in Antwerpen aantreedt tegen België. ‘We hoorden met z’n allen over jouw bijzondere leeftijd en hoe trots je nog altijd bent op de tijd dat je international was. Daar hebben we allemaal veel bewondering voor’, zo spreekt Richard Kunst hem namens de spelersgroep toe.

Na de hartelijke kennismaking spreken Niebeek en Schoonderwoert een klein uur over korfbal, waarbij de nodige oude actiefoto’s op tafel komen. Ook gaat het over Amsterdam, de jaren waarin Schoonderwoert op hoog niveau danste met zijn vrouw Corrie (hem enkele jaren geleden ontvallen) en over zijn carrière als (sport)journalist en dansleraar.

Trots en enthousiast
“Ik vond het grandioos”, zo herhaalt Schoonderwoert bij het afscheid, om Niebeek vervolgens succes te wensen richting zaterdag en het komende EK in oktober.

Niebeek, als hij de auto instapt: “Dit toont maar weer eens aan hoe mooi het is als je vitaal oud mag worden. Het was fantastisch om te merken hoe trots en enthousiast hij terugkijkt op zijn actieve korfbaljaren. Dat gun je iedereen.”

In het Langedijker Nieuwsblad verscheen jongstleden maart een interview met Schoonderwoert, ter ere van de 102-jarige verjaardag van de oudste inwoner van Langedijk Dit interview lees je hier.

Oranje links, Schoonderwoert vierde van links

 

Gerelateerde artikelen

Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk