Skip to the main content

Niebeek verrast oud-international Schoonderwoert (102)

TeamNL Korfbal

‘Dit vind ik grandioos zeg.’ Met een grote glimlach pakt Henk Schoonderwoert het cadeau uit dat bondscoach Jan Niebeek hem zojuist overhandigd heeft. Vlak erna gaat de 102-jarige oud-international trots op de foto met het shirt van TeamNL Korfbal, met daarop zijn achternaam en alle handtekeningen van het nationale team.

Schoonderwoert kwam in de jaren veertig en vijftig uit voor het Nederlands – toen nog – twaalftal. Geboren en getogen in Amsterdam woont hij al meer dan dertig jaar in Langedijk, de laatste jaren in een woonzorglocatie. Daar vertelde hij begeleidster Tineke Conijn onlangs vol trots over zijn korfbaljaren bij (het voormalige) Archipel en het Nederlands team. Reden voor Conijn om contact te zoeken met het KNKV en vervolgens voor Niebeek om Schoonderwoert een bezoek te brengen.

Eerste interland na de oorlog
Schoonderwoerts persoonlijke korfbalhistorie is rijk en z’n geheugen nog scherp. Zo vertelt hij over de eerste interland, die Nederland na de Tweede Wereldoorlog weer speelde. België – Nederland werd in mei 1946 gespeeld in Antwerpen – ook zaterdag weer het decor van een onderling treffen – en eindigde in 2-6 voor Oranje.

“Tijdens de oorlog speelde het Nederlands team niet en daardoor heb ik m’n eerste interlands gemist”, zo gaat Schoonderwoert terug naar die bijzondere periode. “Gelukkig speelden we met Archipel wel door.”

Shirt en videoboodschap
Naast een shirt brengt Niebeek ook een videoboodschap mee van het Nederlands team, dat zaterdag – 75 jaar later – opnieuw in Antwerpen aantreedt tegen België. ‘We hoorden met z’n allen over jouw bijzondere leeftijd en hoe trots je nog altijd bent op de tijd dat je international was. Daar hebben we allemaal veel bewondering voor’, zo spreekt Richard Kunst hem namens de spelersgroep toe.

Na de hartelijke kennismaking spreken Niebeek en Schoonderwoert een klein uur over korfbal, waarbij de nodige oude actiefoto’s op tafel komen. Ook gaat het over Amsterdam, de jaren waarin Schoonderwoert op hoog niveau danste met zijn vrouw Corrie (hem enkele jaren geleden ontvallen) en over zijn carrière als (sport)journalist en dansleraar.

Trots en enthousiast
“Ik vond het grandioos”, zo herhaalt Schoonderwoert bij het afscheid, om Niebeek vervolgens succes te wensen richting zaterdag en het komende EK in oktober.

Niebeek, als hij de auto instapt: “Dit toont maar weer eens aan hoe mooi het is als je vitaal oud mag worden. Het was fantastisch om te merken hoe trots en enthousiast hij terugkijkt op zijn actieve korfbaljaren. Dat gun je iedereen.”

In het Langedijker Nieuwsblad verscheen jongstleden maart een interview met Schoonderwoert, ter ere van de 102-jarige verjaardag van de oudste inwoner van Langedijk Dit interview lees je hier.

Oranje links, Schoonderwoert vierde van links

 

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League