Skip to the main content

Niebeek verrast oud-international Schoonderwoert (102)

TeamNL Korfbal

‘Dit vind ik grandioos zeg.’ Met een grote glimlach pakt Henk Schoonderwoert het cadeau uit dat bondscoach Jan Niebeek hem zojuist overhandigd heeft. Vlak erna gaat de 102-jarige oud-international trots op de foto met het shirt van TeamNL Korfbal, met daarop zijn achternaam en alle handtekeningen van het nationale team.

Schoonderwoert kwam in de jaren veertig en vijftig uit voor het Nederlands – toen nog – twaalftal. Geboren en getogen in Amsterdam woont hij al meer dan dertig jaar in Langedijk, de laatste jaren in een woonzorglocatie. Daar vertelde hij begeleidster Tineke Conijn onlangs vol trots over zijn korfbaljaren bij (het voormalige) Archipel en het Nederlands team. Reden voor Conijn om contact te zoeken met het KNKV en vervolgens voor Niebeek om Schoonderwoert een bezoek te brengen.

Eerste interland na de oorlog
Schoonderwoerts persoonlijke korfbalhistorie is rijk en z’n geheugen nog scherp. Zo vertelt hij over de eerste interland, die Nederland na de Tweede Wereldoorlog weer speelde. België – Nederland werd in mei 1946 gespeeld in Antwerpen – ook zaterdag weer het decor van een onderling treffen – en eindigde in 2-6 voor Oranje.

“Tijdens de oorlog speelde het Nederlands team niet en daardoor heb ik m’n eerste interlands gemist”, zo gaat Schoonderwoert terug naar die bijzondere periode. “Gelukkig speelden we met Archipel wel door.”

Shirt en videoboodschap
Naast een shirt brengt Niebeek ook een videoboodschap mee van het Nederlands team, dat zaterdag – 75 jaar later – opnieuw in Antwerpen aantreedt tegen België. ‘We hoorden met z’n allen over jouw bijzondere leeftijd en hoe trots je nog altijd bent op de tijd dat je international was. Daar hebben we allemaal veel bewondering voor’, zo spreekt Richard Kunst hem namens de spelersgroep toe.

Na de hartelijke kennismaking spreken Niebeek en Schoonderwoert een klein uur over korfbal, waarbij de nodige oude actiefoto’s op tafel komen. Ook gaat het over Amsterdam, de jaren waarin Schoonderwoert op hoog niveau danste met zijn vrouw Corrie (hem enkele jaren geleden ontvallen) en over zijn carrière als (sport)journalist en dansleraar.

Trots en enthousiast
“Ik vond het grandioos”, zo herhaalt Schoonderwoert bij het afscheid, om Niebeek vervolgens succes te wensen richting zaterdag en het komende EK in oktober.

Niebeek, als hij de auto instapt: “Dit toont maar weer eens aan hoe mooi het is als je vitaal oud mag worden. Het was fantastisch om te merken hoe trots en enthousiast hij terugkijkt op zijn actieve korfbaljaren. Dat gun je iedereen.”

In het Langedijker Nieuwsblad verscheen jongstleden maart een interview met Schoonderwoert, ter ere van de 102-jarige verjaardag van de oudste inwoner van Langedijk Dit interview lees je hier.

Oranje links, Schoonderwoert vierde van links

 

Gerelateerde artikelen

In gesprek met topcoaches: KNKV komt met podcastserie ‘Time-out’
Podcast Topkorfbal
In gesprek met topcoaches: KNKV komt met podcastserie ‘Time-out’
Het KNKV brengt een nieuwe podcast uit: Time-out. In deze podcast spreken we met topkorfbalcoaches búiten de wedstrijden. Hoe zijn ze gekomen op de plek waar ze nu zijn? Wat is hun visie op korfbal? Welke uitdagingen hebben zij gehad in hun carrière en wie vinden zij nou een goede coach? Leer van de beste […]
Lees meer
WK U21 voor Talent TeamNL Korfbal start 6 juli
Internationaal U21, U19, U17
WK U21 voor Talent TeamNL Korfbal start 6 juli
Aanstaande zaterdag, 6 juli, begint voor Talent TeamNL Korfbal het WK U21 in Turkije. De ploeg van bondscoach Kees Vlietstra bereidt zich deze week – samen met TeamNL Korfbal – voor op het toernooi in het Turkse Kemer. Vanaf zaterdag barst de strijd om de wereldtitel dan echt los. De verrichtingen van Talent TeamNL Korfbal […]
Lees meer
U17 KWC 2024 - dag 2
U21, U19, U17
U17 KWC 2024 - dag 2
Nederland U17 werd zondag in Eindhoven wereldkampioen, na een 26-15 overwinning op titelverdediger Chinese Taipei. Voor bondscoach Barry Schep de ultieme afsluiter van zijn carrière als bondscoach, en revanche na de verloren finale van 2023. Nederland U17 – Chinese Taipei (finale) Een ramvolle sporthal de Vijfkamp was het decor van de finale van het WK […]
Lees meer

Topartikelen

Topkorfbal
NKD 2024
Dameskorfbal
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
TeamNL Korfbal
Wijzigingen selectie TeamNL Korfbal