‘Buitenlandse talenten in Nederland snelste route tot succes’

Internationale projecten

Vanaf vrijdag kunnen we weer gaan genieten van de beste korfbalcompetitie ter wereld, de Korfbal League. Nederlands beste spelers en talenten vechten heerlijke duels uit. Maar daar blijft het wel zo’n beetje bij, want alleen Brent Struyf en Jose Alvarez geven een buitenlands tintje aan de Korfbal League. Is dat niet te weinig? Geeft dit niet een slecht beeld van het internationale korfbal? Korfbal. sprak hierover met Kees Rodenburg.

Eigenlijk is de directeur best content met de internationale ontwikkeling. “Het gaat de goed kant op”, spreekt Rodenburg tevreden. “In meer dan zestig landen wordt er echt gekorfbald, waarvan een tiental landen echt niveau hebben. Daaronder zit een groep van zo’n tien landen die een aanvaardbaar niveau hebben. Dat is een groot verschil met dertig jaar geleden, toen er nog maar twintig landen korfbalden. In die zin gaat het prima. En zo’n toernooi in Stadskanaal is een prachtig initiatief voor de onderkant van de internationale korfbalwereld.”

“De opkomst van de Aziatische landen is natuurlijk voorbeeldig, waarbij Chinees Taipei in juni nog wist te winnen van Jong Oranje en de huidige nummer twee is van de wereldranglijst”, aldus Rodenburg. “Maar, we hebben nog een lange weg te gaan, want bepalend voor bijvoorbeeld Olympische status is voor al de ‘competitive balance’. Voor een echte doorbraak van korfbal zal de internationale top veel breder moeten worden.”

En hoe kan dat anders dan met de beste buitenlandse spelers in de beste competitie van de wereld. “Ik denk dat het zou helpen als de clubs uit de Korfbal League en uit de Hoofdklassen standaard ruimte inbouwen voor buitenlandse talenten. Het is namelijk de snelste route tot succes, wat betreft de internationale weerstand”, overtuigt de KNKV-directeur.

Dit geluid is niet nieuw. Wim Scholtmeijer zei al eerder dat de Korfbal League-clubs ‘liggen te slapen’, bij Chinees Taipei lopen er zat dames rond die niet zouden misstaan in Nederland. Het idee van Rodenburg ligt in het verlengde. Hij opperde dit idee al zo’n vijf jaar geleden. “Toen was er geen draagvlak voor. Het is niet aan mij om iets te vertellen over de selecties van de clubs. Inmiddels is het internationale korfbal wel zo ontwikkeld dat die buitenlandse spelers echt wel wat kunnen. Het zijn topkorfballers in spe die iets toe kunnen voegen aan de selecties van onze topclubs.”

Daarvoor valt natuurlijk wel iets te zeggen. Ricky Wu en Ya Wen Lin speelden een hoofdrol bij hun clubs, tegenwoordig laten Brent Struyf en Jose Alvarez mooie dingen zien bij DVO/Accountor. “En vergeet Sven Müller niet. Studerend in Groningen en al jaren hartstikke belangrijk voor Nic.”, voegt hij toe.

Waarom er dan toch zo weinig buitenlandse korfballers in Nederland spelen, zou te maken kunnen hebben met het financiële plaatje. “Het is lastig om Aziaten voor langer dan drie maanden naar Europa te halen. Maar dit is verder geen geldkwestie. Spelers komen hier naar toe, omdat ze van de sport houden. Ze zijn dus gemotiveerd en nemen ook middelen met zich mee. Als club zou je dan kunnen helpen bij huisvesting, of het vinden van een leuke baan voor de speler.” De andere reden is het beleid van de club. “Die zien vaak liever eigen talenten doorbreken dan buitenlandse toppers in de selectie te plaatsen.”

De bond zou daar ook bij kunnen helpen. “Bijvoorbeeld door met een subsidie per buitenlandse speler een club te stimuleren. Maar dan moet dat toegankelijk zijn voor alle 26 topverenigingen. Daarnaast kunnen we helpen door te kijken naar de mogelijkheden van uitwisselingsprojecten.” Rodenburg benadrukt echter dat dit slechts een idee is, van de uitwerking is nog zeker geen sprake.

“Ik denk dat het zou helpen. Voor de Nederlandse clubs en het internationale korfbal.” Maar bij dat laatste loopt de ontwikkeling gestaag. “Onze sport is ontzettend kansrijk door het mixed gender aspect en het is kansrijk omdat het een ideale onderwijssport is. Ik hoop dat we in een versnelling komen. Met het EK 2018 in eigen land kunnen we de sport weer een boost geven”, sluit Rodenburg positief af.

Datum: 10 november 2017 - 18:00 uur