‘China in halve finale WK is een goed teken’

TeamNL Korfbal

China. Dat is vanavond om 19.00 uur de tegenstander van TeamNL Korfbal in de halve finale van het WK in Zuid-Afrika. Voor het eerst reiken de Aziaten zo ver, nadat ze bij hun twee eerdere deelnames elfde en zevende werden.

China begon het toernooi met een eenvoudige 42-8 zege op Macau, waarna een thriller tegen Suriname volgde. Na een 20-20 eindstand was het Dongjie Zhang, die namens China de golden goal maakte. Van Hongarije werd gewonnen met 29-24.

In de achtste finale was Slowakije geen partij (31-9) en in de kwartfinale moest Portugal, winnaar van EK-brons, er in een mooie wedstrijd aan geloven (25-21).

‘Goed teken’
“Dat China in de halve finale staat is een goed teken voor het internationale korfbal”, zo kijkt bondscoach Wim Scholtmeijer in onderstaande video naar de prestatie van de Chinezen. “China hoort inmiddels achter Nederland, Chinees Taipei en België.” Scholtmeijer acht China echter nog niet goed genoeg om Nederland te verslaan. “Voor China zal de laatste wedstrijd van het toernooi de belangrijkste zijn, maar ik hoop wel dat Ben Crum ook tegen ons zijn sterkste acht spelers het veld instuurt.”

Samenwerking KNKV en China
KNKV-directeur Kees Rodenburg heeft de opmars van de huidige nummer vier van de wereld van dichtbij meegemaakt. “Eigenlijk investeren we als KNKV al vanaf 2005 in de relatie met China. Dit heeft in de afgelopen jaren geleid tot de ondertekening van een Memorandum of Understanding en de samenwerking werd tijdens de afgelopen Korfbal Challenge geïntensiveerd.”

Net als vorig jaar deed TeamNL Korfbal deze zomer in Zhengzou mee aan de ZZU Cup en afgelopen zomer speelde ook Talent TeamNL Korfbal (U21) in Zhengzhou tegen China en Chinees Taipei. Tijdens de 2018-trip van TeamNL Korfbal door China en Taiwan kondigde professor Ma - samen met Ben Crum verantwoordelijk voor het Chinese team – al aan dat China er alles aan doet om Nederland ooit te verslaan. Op hun beurt zijn de Chinezen elk jaar van de partij op de Korfbal Challenge in Rotterdam. Rodenburg: “Ik ben blij dat we met onze teams bijdragen aan de opmars van China.”

Over het spel van China zegt Rodenburg: “In het duel tegen Portugal toonde China zich een prachtige aanvalsmachine, maar verdedigend was het nog te chaotisch. Tot 14-14 was het een fantastische wedstrijd, waarna de Crum-brigade het beslissende gat sloeg. Nederland - China, ik kijk ernaar uit."

Vooruitblik Fleur Hoek en Harjan Visscher
TeamNL Korfbal had richting de halve finale tegen China een lichte schotsessie. Fleur Hoek trapte voorafgaand aan de training een balletje en blikte vooruit op de halve finale. Na de training liet ook Harjan Visscher zijn licht schijnen over de eindfase van het WK.

Meer over het WK op korfbal.nl/wkc2019.

Datum: 8 augustus 2019 - 08:00 uur