In ’t Veen: ‘Kunnen als team presteren, Oranje Wit is te afhankelijk’

Hoofdklasse A-jeugd

Groen Geel veroverde voor het laatste ‘de dubbel’ in de junioren; in de jaargang 2015-2016 wonnen zij zowel de zaal- als de veldtitel. Fortuna/Delta Logistiek A1 kan dat kunstje nu twee jaar later herhalen. En als het aan Michelle in ’t Veen ligt, zijn de Delftenaren ook aan hun stand verplicht om de titel tegen Oranje Wit binnen te slepen.

Afgelopen waren de Fortunezen de betere over Dalto/Klaverblad Verzekeringen, voor de tweede keer dit jaar. In de Ziggo Dome was er een verlenging nodig, deze keer werd er met twee punten verschil gewonnen (15-17). “Wat de doorslag geeft? Ons spel was de hele wedstrijd beter dan het spel van Dalto. Het gaatje werd alleen telkens niet groter dan twee doelpunten. Fysiek zijn wij beter dan iedere tegenstander en in eindfases kunnen wij altijd een stapje harder dan de rest”, verklaart ze de krappe overwinning.

Net als Tom Snaphaan kan ook In ’t Veen er niet aan wennen om al die finales te spelen. “Ik vind het bijzonder dat wij als team er ieder jaar weer staan en het kunnen waarmaken om de finales te halen. Iedere finale ga je anders in en is een andere wedstrijd. Zoiets doe je natuurlijk met het team, maar onze coaches hebben hier de afgelopen jaren een enorm mooie bijdrage aan geleverd.” Waar Fortuna die kracht vandaan haalt, is lastig te duiden. Volgens de aanvalster wordt er veel geïnvesteerd in de A1, door de coaches en door de spelers. “Op de trainingen trainen wij heel hard en iedereen haalt altijd het maximale uit zichzelf. Iedereen heeft talent, maar je kan alleen je talent laten zien als je het maximale uit jezelf haalt tijdens bijvoorbeeld de trainingen en wedstrijden”, spreekt ze met overtuiging.

De jeugdinternational bulkt van het vertrouwen, blijkt ook uit haar verwachtingen van de komende finale. “Als wij hard voor elkaar werken en de afspraken nakomen dan zijn wij de beste A-juniorenploeg van Nederland.”

Het zal geen eenvoudige klus worden, die finale. Oranje Wit weet hoe het is om Fortuna te verslaan. “Ze hebben een team dat ook voor de prijzen kan spelen, maar Oranje Wit is wel een ploeg die te afhankelijk is van bepaalde spelers. De allereerste veldwedstrijd hebben wij van Oranje Wit verloren, maar als je kijkt naar de ontwikkelingen van allebei de teams vanaf het begin van het seizoen tot nu, dan hebben wij als team de meeste ontwikkelingen doorgebracht. Oranje Wit is wel beter geworden, maar niet beter dan wij. Wij kunnen echt als team presteren en zijn minder afhankelijk zijn van bepaalde individuen, zoals Oranje Wit.”

Voor Fortuna ligt het strijdplan dus al klaar. Oppe en Brouwer – die overigens in topvorm lijken te steken – uitschakelen, dan staat het team weer met de beker, stelt het zeventienjarige talent. “Ik ga Oranje Wit niet wijzer maken, maar wij hebben een plan en wij gaan ervoor zorgen dat we die goed uitvoeren. Met het team, de reserves en de coaches.”

Zaterdag speelt In ’t Veen hoe dan ook haar laatste wedstrijd voor Fortuna A1, volgend jaar speelt ze in Amsterdam bij Blauw-Wit. En dat beseft ze maar al te goed. “Maar mijn volle focus ligt nog bij Fortuna, omdat ik er alles aan ga doen om de dubbel te pakken. Het afscheid heb ik samen met Angelo (van der Hout, red.) en Tom (Snaphaan, red.) al gehad. Maar het mooiste afscheid zal zijn dat wij zaterdag met de beker in onze handen staan.”

Datum: 13 juni 2018 - 21:30 uur