AD: Suzanne Struik sieraad voor de sport

AD: Suzanne Struik sieraad voor de sport

EK Korfbal EKC2018 TeamNL Korfbal

Recordinternational Suzanne Struik (31) beëindigt binnenkort haar interlandcarrière. Het EK korfbal, dat van 13 tot en met 21 oktober in Nederland plaatsvindt, is het laatste evenement waar zij de eer van het Nederlands team zal verdedigen. "Ik ga stoppen met de mooiste baan van de wereld.’’

Door: Arco Bomgaars (AD De Dordtenaar/AD Rivierenland)

Suzanne Struik kreeg afgelopen maandag een klaterend applaus van haar collega’s van het Nederlands korfbalteam voor het begin van de training op Papendal. De aanleiding was feestelijk: na de Azië-trip afgelopen zomer is de geboren Gorcumse voormalig PKC/SWKGroep-ploeggenote Mady Tims voorbij als vrouwelijk recordinternational. De teller staat nu op 63 ‘caps’. "Ik had eigenlijk gedacht dat ik het niet meer zou halen, omdat ik het EK van 2016 in Dordrecht destijds door een schouderblessure heb gemist. Tijdens onze laatste trip naar China hebben we echter twee toernooien met negen officiële interlands gespeeld, waardoor ik Mady toch voorbij ben gegaan. Als je het vergelijkt met het aantal interlands van bijvoorbeeld hockeyers, is het maar een gering aantal. Maar wij spelen niet veel officiële interlands per jaar en voorheen telden internationale wedstrijden niet mee als er bijvoorbeeld geen scheidsrechter uit een ander land floot."

Eindpunt
Het EK, dat straks gesitueerd is in de provincie Friesland, is straks het eindpunt van een interlandloopbaan die ruim twaalf jaar duurde. Suzanne Struik debuteerde in 2006 onder bondscoach Jan-Sjouke van den Bos in het grote Oranje, tijdens het EK in Boedapest. "Ik kwam heel laat bij de selectie. Tijdens het interlandweekeinde had ik nog met onder 19 meegedaan. Na een thuiswedstrijd tegen DOS’46 vertelde Sjouk me dat ik geselecteerd was voor het EK. De aanloop naar dat evenement was toen veel korter. Toen draaiden we enkele trainingen en gingen we een toernooi spelen. Inmiddels draaien we al verschillende jaren een volwaardig topsportprogramma. Dat tekent ook de ontwikkeling van de korfbalsport."

Suzanne, ‘Suus’ voor intimi, Struik. Sportster die steeds terugkwam na meerdere zware blessures, allroundster met scoringsdrift en altijd loerend op de interceptie, sieraad voor de sport die mede door het gebruik van sociale media en haar benaderbaarheid tot een ambassadrice van het korfbal is uitgegroeid. Haar palmares als speelster van het Nederlands team is indrukwekkend: driemaal won zij zowel het WK, EK als de World Games met Team NL Korfbal zoals de nationale korfbalploeg tegenwoordig heet. "Toen ik al die medailles opzocht en naast elkaar legde, besefte ik hoe speciaal het is dat ik dit allemaal heb mogen meemaken als sporter. Het maakte me zelfs een beetje sentimenteel, want het is me toch allemaal gelukt. De eerste titel was ontzettend mooi. Ik voelde me op dat moment, op 18-jarige leeftijd, niet één van beste acht speelsters van Nederland. Het EK van 2010 in Nederland, met de finale in Ahoy’, springt er echter voor mij uit. Exact een jaar nadat ik op 31 oktober 2009 mijn kruisband had gescheurd, stond ik in de finale. Daar had ik hard voor gewerkt", blikt Struik terug. Zij werkte onder twee bondscoaches, Jan-Sjouke van den Bos en Wim Scholtmeijer. "Sjouk is ijzersterk in zijn coaching, Wim is vernieuwend in zijn denken. Twee verschillende persoonlijkheden, maar allebei erg belangrijk voor me geweest."

Bevoorrecht
Opmerkelijk: nooit verloor Struik een interland met het grote Oranje. "Het zegt mij hoe goed wij met Nederland zijn en met welke goede lichtingen ik heb gespeeld. Van een remmende voorsprong is geen sprake: wij worden als Nederland nog steeds beter, maar Taiwan nadert écht. Tijdens onze laatste Azië-trip besefte ik dat ik nooit meer tegen dat land zou spelen. Dat moment viel samen met het nummer Alive van Empire Of The Sun, met de songtekst ‘Loving every minute cause you make me feel so alive’. Ik realiseerde me op dat moment hoe bevoorrecht ik ben geweest om dit allemaal te mogen meemaken als sporter."

Toch nadert nu het afscheid van één deel van haar korfballoopbaan. "Ik had het al langer geleden in mijn hoofd. Na de World Games van vorig jaar wilde ik stoppen, maar dat was nog te snel voor mijn gevoel. Het EK in 2018 was het volgende stopmoment. Ik merk het aan mijn lichaam, ik herstel minder snel. Ik heb niet meer de beste knieën, ik heb last van mijn achillespezen en de schouder is ook niet meer wat ‘ie was. Ik ben goed getraind en ook wel fit, maar ik kan niet meer zoveel brengen als alle jonkies. Momenteel train ik aangepast. Nu hoor ik er nog echt bij en heb ik het moment van stoppen zelf in de hand. Daarnaast merk ik dat ik meer interesse krijg in andere dingen: ik zou wel een langere reis willen maken en wil ook op maatschappelijk gebied verder", vertelt Struik, die als psycholoog werkzaam is bij PSION waar zij na het EK fulltime gaat werken.

Genieten
Haar afscheid van Oranje betekent niet dat haar vaarwel bij PKC aanstaande is. "Maar dat,’’, zo zegt de inwoonster van Utrecht stellig, "bekijk ik inmiddels wel per jaar. Ik zou je nu nog niet kunnen zeggen of ik volgend seizoen doorga. Langer dan drie jaar gaat het niet worden. Het hangt er ook vanaf wat eraan komt bij PKC. Nee, ik zal niet op mijn besluit terugkeren om te stoppen als international en toch nog voor het WK in Zuid-Afrika gaan. Ik ga stoppen met de mooiste baan van de wereld en dat is helemaal oké, maar ik blijf wel genieten van de laatste momenten dat ik deze baan nog heb."

In navolging van Mady en Leon
De Papendrechtse korfbalclub PKC/SWKGroep is dominant aanwezig als het gaat om recordinternationals. Suzanne Struik is na de Azië-trip de kersverse recordhouder bij de vrouwen met 63 interlands, waarmee zij de opvolger is van Mady Tims die tot zestig internationale ontmoetingen kwam in haar succesvolle loopbaan. Bij de mannen staat ook een voormalig exponent van PKC bovenaan de lijst met meest gespeelde interlands: Papendrechter Leon Simons heeft 94 interlands achter zijn naam staan.

Datum: 30 augustus 2018 uur
Door: Redactie Korfbal.nl