Alle Visser: ‘Het geeft een kick om een wedstrijd te leiden’

Arbitrage

De Week van de Scheidsrechter is ten einde, maar dat betekent niet direct dat de leidsmannen weer de huid vol gescholden mogen krijgen, dat ze geen respect meer verdienen. Zeker niet. Overigens zijn wij ook nog niet klaar met de scheidsrechters. In samenwerking met Simpel heeft Korfbal.nl namelijk nog leuke acties voor de leidsmannen van jouw club. Maar we zetten niet alleen scheidsrechters in het zonnetje, we kijken ook hoe het vak beleefd wordt door een bekende naam, die nog weekend-in weekend-uit plezier beleeft aan het leiden van wedstrijden: Alle Visser.

Pas na zijn carrière als korfballer raakte Alle Visser (56) verzeild in het scheidsrechtersvak. Vanaf dat moment is alles in een stroomversnelling geraakt. In de top beleefde de inwoner van Wijnjewoude zijn hoogtepunten en ook nu in de Overgangsklasse stapt Visser met veel plezier in de auto richting de wedstrijden.

“Het geeft mij een kick om een wedstrijd te leiden en te zien dat spelers en ikzelf daar plezier aan beleven”, zegt Visser. Hij begon pas op zijn 31e met fluiten. “Deze hobby van mij heeft mij veel plezier opgeleverd. Van het een is het ander gekomen.”

Wat heet. Visser leidde twee keer de Ahoy- en veldfinale. “Ik ben ook op vele plekken in de hele wereld geweest. Ik heb op WK’s in China en Tsjechië gestaan en in Taiwan bij het WK onder 23. Dat zijn de kersen op de taart. Internationaal heb ik minstens zoveel waardering gekregen als in Nederland. Ik kan wel zeggen dat ik als scheidsrechter succesvoller ben geweest dan als speler.”

Respect
Visser noemt zichzelf technisch niet de allerbeste scheidsrechter. “Ik probeer zoveel mogelijk door te laten gaan en kon en kan gelukkig veel compenseren met mijn communicatie met de spelers en coaches. Dit neemt veel geouwehoer weg. Ik fluit met respect, wat ervoor zorgt dat ik dit ook terugkrijg. Ook in de Overgangsklasse komt dat heel goed van pas. Al denk ik dat het in de Korfbal League wel wat anders is geworden.”

Hij vervolgt: “Fluiten heeft alles te maken met duidelijkheid, beslistheid, consequentheid en respect. Het is niet alleen het spelregelboekje volgen. Bij een wedstrijd fluiten is je persoonlijkheid ook belangrijk. Ik ben het er niet mee eens dat een scheidsrechter tijdens een wedstrijd anoniem moet zijn. Hij moet herkenbaar zijn. Spelers en coaches moeten weten waar ze op kunnen vertrouwen.”

Relaties
In 2012 nam Visser afscheid van het topkorfbal. “Wat ik daar aan mis is het contact met andere mensen. In die periode heb ik veel relaties opgebouwd. Die zijn voor mij minstens zo belangrijk als het fluiten zelf.”

In de Overgangsklasse bevalt het hem verder uitstekend. “Ik kom wel eens spelers tegen die dachten dat ik gestopt was. Maar stoppen in de top betekent niet stoppen met fluiten. Gewoon omdat ik er nog steeds veel plezier aan beleef. Ik ben direct, zonder assistent, een treetje lager doorgegaan. Hoe het nu allemaal gaat vind ik hartstikke leuk. Ik bekijk het van jaar tot jaar, maar ik ben nu nog niet van plan om te stoppen.”

Beloon jouw supervrijwilliger; of scoor tenues voor jouw scheidsrechters
Simpel koestert de vrijwilligers en daarom zetten we maandelijks een vrijwilligersgroep in het zonnetje! Deze week de staat de scheidsrechter centraal. Welke scheidsrechter vind jij de grootste held? En waarom? Nomineer en motiveer onder dit Facebook-bericht!

En de tenues van de clubscheidsrechters dan? Daar vind je hier alle info over.

Datum: 11 oktober 2016 - 16:30 uur