Avanti op alle fronten klaar voor de Korfbal League

Korfbal League

Promoveren naar de Korfbal League geeft niet alleen een prachtig feest, maar ook enorm veel werk. Zéker als de promotie toch wel redelijk onverwacht komt, zoals afgelopen jaar bij Avanti. Hoe zien de voorbereidingen er in de zomer uit voor de nieuwbakken Korfbal League-club?

Ja, Avanti speelde natuurlijk al lang in de Hoofdklasse. Zeker op het veld. En ja, ook daarin deden ze best eens bovenin mee. "Maar promotie hadden we niet meteen direct verwacht. Zeker niet omdat we het voor de winterstop niet zo geweldig deden", vertelt voorzitter Johan Diepens. "Maar als je de kans krijgt, moet je hem natuurlijk pakken. Dat we het geflikt hebben, gaf natuurlijk een geweldig feest. Je merkt ook meteen dat er vanuit andere hoeken opeens meer aandacht is. Niet alleen de media, maar ook voor de politiek en sponsoren is Avanti een stuk interessanter."

Houtje touwtje
Het eerste wat preses Diepens na de promotie deed, was een Korfbal League-manager aanstellen. Samen met een werkgroep werden de belangrijkste dingen in kaart gebracht. "De praktische zaken vooral. Tijdens de play-offs hadden we wel een livestream. Maar logischerwijs gewoon houtje touwtje met een telefoon en wifi-spot. Nu moeten we een livestream bijhouden, met de scoreborden gekoppeld aan het scherm. Er moet wifi in de hal komen. De gemeente heeft daar ook een rol in. Daarnaast willen we eerder in het seizoen in de hal trainen. We moeten mensen van de KNKV kunnen ontvangen tijdens wedstrijden. Er moet een tarievenbeleid komen. Allemaal niet-speltechnische dingen die geregeld moeten worden en waar je niet meteen als eerste aan denkt."

Want het beleid van Avanti was nog niet gericht op de Korfbal League. "We zijn een hele grote vereniging met zo'n zeshonderd leden. Dan hoor je niet thuis in de derde klasse. Dat weten we ook wel. We hadden het beleid uitgestippeld om een stabiele Hoofdklasser te zijn en op termijn misschien een keer een uitstapje te maken. Dat is wat eerder gekomen dan we hadden verwacht. Maar ook dat heeft voordelen. We hebben, niet alleen maar wel mede door de promotie, een groeiend ledenaantal. We krijgen meer aanzien. Misschien kunnen we meer jeugd, die door concurrerende clubs uit de buurt veel wordt gevraagd, behouden. Beleidsmatig is het dus helemaal niet erg dat promotie eerder is gekomen."

Wel wil Diepens er voor waken dat Avanti alleen alle peilen richt op het eerste team. "Ook financieel niet. We denken aan de lange termijn. Iedereen moet op zijn of haar niveau kunnen spelen binnen de vereniging. Natuurlijk is het prachtig dat het eerste is gepromoveerd en dat zal veel spanning met zich meebrengen. Maar we kunnen niet opeens vijf keer trainen in een hal. We gaan niet overmatig spelers halen. Spelers zijn welkom als ze (oud-)Avantiaan zijn of dat willen worden. Geen spelers die één jaar komen en daarna weggaan. Nee, we willen geen eendagsvlieg zijn. Een gezonde huishouding hebben is dan belangrijk. En als we het niet redden, dan doen we dat als vereniging. We willen profiteren van de Korfbal League, geen dingen kapot maken. We moeten zorgen dat we bouwen aan een sterkere toekomst van Avanti.”

Sportief
Naast de bondseisen en het verenigingsbeleid wil de voorzitter met zijn vereniging vooral gaan genieten. "Dat we niet alles gaan winnen, is wel duidelijk. Maar we willen zeker in thuiswedstrijden mooie duels gaan uitvechten. Er zullen zo'n vier á vijf teams zijn met wie we ons echt kunnen meten. Tegen hen zullen we de punten moeten gaan verzamelen. Dat we verrassend zijn gepromoveerd, zegt niet dat we niet voor handhaving gaan. Nee: handhaving is ons doel als vereniging met zeshonderd leden. Onze ambitie." Met een knipoog: "Dan kunnen we laten zien dat Thomas inderdaad een jaar te vroeg vertrokken is."

Want ondanks het vertrek van Thomas Reijgersberg (Fortuna) denkt Diepens dat naast het beleidsmatige deel, Avanti ook sportief klaar is voor de Korfbal League. "David Post, Arie Vingerling en Koen Ruigrok sluiten weer aan bij de selectie. De dames zijn gebleven. Met die ervaring kunnen de trainers een selectie samenstellen. Ze hebben wat te kiezen. In de breedte zit het dus wel goed. Ook dat is belangrijk. Dus hopelijk hebben we op onze manier aan alle randvoorwaarden voldaan. Op naar de Korfbal League."

Datum: 3 augustus 2017 - 16:00 uur