Beachkorbal wederom ‘een groot succes’

Beachkorbal wederom ‘een groot succes’

Beachkorfbal EK Beachkorfbal NK Beachkorfbal

Augustus stond in het teken van beachkorfbal. Het jaarlijkse NK op 12 augustus deed haar naam als lifestyle-sportevenement weer eer aan, maar een week later was het de beurt aan het eerste Open EK Beachkorfbal. Kees Rodenburg, directeur van het KNKV, keek en genoot: “Ik zag sport zoals sport bedoeld is.”

Scheveningen is met de pier, het Kurhaus en het Beach Stadion natuurlijk een fantastisch decor voor de twee beachkorfbalevents. De ‘nieuwe’ tak van de sport korfbal maakt een mooie opmars. Het NK is misschien al wel bekend bij het publiek, maar het toernooi was ondanks een klein deelnemersveld - gecompenseerd door het breedtesportevent tijdens het EK - weer geslaagd volgens Rodenburg. “Er heerst altijd een fijne sfeer. Dit toernooi staat natuurlijk ook voor verbinding en die lifestyle-gedachte.”

Het lijkt allemaal gezellig, en dat is de sport ook. Toch lijkt het sociale aspect nu meer de overhand te krijgen, maar Rodenburg weerspreekt dat: “Ik denk niet dat het sociale aspect te veel heerst. Sporters die vaker komen, maken er ook echt wel meer werk van. Er werd fanatiek gespeeld. Het kan niet anders gaan zoals het nu loopt. Voor velen is dit een deel van de seizoensvoorbereiding, het is aantrekkelijk voor korfballers om dit erbij te doen. Als beachkorfbal op den duur echter ook ‘eigen sporters’ gaat krijgen, dan kan het een heel mooie ontwikkeling gaan maken. Hier zit echt muziek in.”

Ander toernooi, andere mindset
De voortekenen op internationaal succes van de sport waren positief, dus de logische, volgende stap werd dan ook gemaakt: een Open EK. En waar er op het NK bescheiden fanatiek werd gespeeld, was er op het Open EK juist een heel andere mindset te zien. “Het is een officieel toernooi van de IKF en daardoor krijgt de titel dus een hogere waarde. Andere landen speelden echt met het mes tussen de tanden, daar waren de Nederlanders door verrast.” Zo werd het Nederlandse beachteam met spelers van Blauw-Wit, resoluut uitgeschakeld door de Tsjechen.

Erg verrassend was dat niet eens, want bij beachkorfbal komen er heel andere facetten aan bod. “Het gaat nu meer om kracht. Je zag dat teams het moeilijk hadden tegen robuust spelende ploegen. Dat andere landen misschien beter presteerden dan Nederland, zegt niet per se wat over de ontwikkeling. Wel over de instelling. Nederland startte meer vanuit de lifestyle-gedachte, de andere landen kwamen voor een echte strijd. Nederland paste zich snel aan en dat leverde keiharde wedstrijden op.”

Evaluatie
Rodenburg is tevreden over het toernooi, maar bij de evaluatie zal er genoeg besproken worden. “De belangrijkste conclusie is dat het niveauverschil dicht bij elkaar ligt, dat is goed. Dat maakt het beachkorfbal spannender. Wel moeten we ons afvragen of  de manier waarop het spel gespeeld werd, de goede eindvorm is. De spelregels en arbitrage zullen we goed onder de loep moeten nemen, want daar zat niet iedereen op één lijn”, plaatst de directeur zijn kanttekening.

Maar hij kan er niet omheen, net als de eerdere toernooien bleek het beachkorfbal ook deze maand weer ‘een groot succes’. “Ik zag echte strijd tussen de ploegen, ik zag sportieve rivaliteit, maar ik zag ook blije gezichten. Dit was sport zoals sport bedoeld is.”

Datum: 29 augustus 2017 - 11:00 uur
Door: Redactie Korfbal.