'Beachkorfbal is anders en zeker erg leuk. Ook om te fluiten!'

Beachkorfbal

Over drie maanden vindt op 22 februari voor de vijfde keer het NK Beachkorfbal Indoor plaats. René van Leeuwen is al 34 jaar scheidsrechter en sinds hij vijf jaar geleden hoorde van het indoor toernooi komt hij elk jaar met veel plezier fluiten in The Beach Aalsmeer. Ook de komende editie is Van Leeuwen er bij.

“Beachkorfbal kende ik al vanuit het jaarlijks toernooi bij Fluks (Noordwijk). Toen ik hoorde van het Beachkorfbal toernooi indoor, heb ik mij snel opgegeven en sinds die tijd kom ik elk jaar met veel plezier fluiten, zowel indoor als outdoor. Ook de komende editie zal ik aanwezig zijn. De hallen zijn prima geschikt, de sfeer is erg gezellig en het spel ontwikkelde zich snel naar een attractief potje korfbal. Ook is het leuk om door de jaren heen dezelfde mensen tegen te komen, zowel scheidsrechters als spelers als KNKV-medewerkers”, zegt de ervaren arbiter.

Korfbaldier
Van Leeuwen is een echt korfbaldier. Na een schoolkorfbaltoernooi in Den Haag is hij gaan korfballen bij HKV (nu HKV/Ons Eibernest). Daar heeft hij ook kennis gemaakt met het coachen en trainen van kinderen. Als laatste stap heeft hij de scheidsrechter cursus gevolgd. Inmiddels fluit de in Den Haag geboren arbiter al 34 jaar. Sinds de introductie van de jurytafel is hij ook juryvoorzitter, sinds afgelopen jaar in de Korfbal League.

Het leuke van beachkorfbal
Is er beachkorfbal? Dan is Van Leeuwen er bij. “Ik vind beachkorfbal een leuke variant op het ‘gewone’ korfbal: het heeft zijn eigen spelritme doordat er minder oponthoud is door het fluiten en doordat spelers het hele veld gebruiken. Het leukste om te fluiten vind ik junioren en senioren. Het spel gaat daar wat sneller en de spelers zie je gedurende de dag een speltype ontwikkelen om effectief te zijn. De wedstrijden zijn kort en de spelregels zijn eenvoudig. Bijvoorbeeld inspelen zonder te wachten op het fluitje en direct verder na een doelpunt, maakt het spel snel en als team moet je tactisch goed nadenken hoe je hier voordeel uit haalt. Heerlijk om deze wedstrijden goed te begeleiden als scheidsrechter en mee te kunnen werken aan het ontwikkelen van attractief spel.”

Wat vooral zo leuk is aan het NK Beachkorfbal Indoor? “Je bent op het strand aan het sporten terwijl het buiten koud is of zelfs regent. En je merkt daar alleen wat van doordat je het op het dak hoort. Daarbij is de sfeer vrolijk en vriendelijk. Kortom: beachkorfbal is anders en zeker erg leuk.”

Doet jouw team ook mee?
Wil jij ook met je team meedoen aan deze jubileumeditie van het NK Beachkorfbal Indoor? Je kunt je team inschrijven via dit formulier. Het populaire indoortoernooi vindt plaats op zaterdag 22 februari in The Beach Aalsmeer. Het klinkt misschien nog ver weg, maar wacht niet te lang met inschrijven. De run op de deelnameplaatsen gaat ieder jaar sneller, dus de poules zijn snel gevuld. En vol = vol.

Het NK is voor de E- tot en met de A-jeugd en senioren. Er wordt 4-tegen-4 gespeeld (twee mannen, twee vrouwen). We adviseren met minimaal 6 personen je team te formeren. Deelname kost € 25,- per team.

Doe je mee als scheidrechter?
Ben je enthousiast geworden door het verhaal van scheidrechter René van Leeuwen en wil je als scheidsrechter meedoen bij het NK Beachkorfbal Indoor? Meld je aan via beachkorfbal@knkv.nl.

Datum: 14 november 2019 - 15:30 uur