Beachkorfbal: het ideale korfbalalternatief in de zomervakantie

Beachkorfbal: het ideale korfbalalternatief in de zomervakantie

Beachkorfbal EK Beachkorfbal

Afgelopen weekend werd het allereerste Open EK Beachkorfbal georganiseerd. Met Nederland als winnaar kun je als Hollander al snel tevreden zijn met het evenement, maar toch zijn er nog veel meer redenen waarom het toernooi en de sport een groot succes is. 

In een decor dat we vooral kennen van het beachvolleybaltoernooi dat in eigen land onder grote belangstelling werd bezocht in 2016, het beachstadion op het Scheveningse strand, streden zestien ploegen om de eerste EK-beachkorfbaltitel. Met name zaterdags was niet meteen de meest drukbezochte dag, maar wie door wat lege stoeltjes heenkeek kon zeker genieten van kleine sfeerelementen. De terugkomende gele zonnebrillen, de Oranje klappers, de uitstekende zomerse opswingende muziek en op zondag tot driemaal toe de voorstelling van Braziliaanse samba danseressen. Met een prachtlocatie aan het strand, talloze bikini's en de weersomstandigheden die in elk geval niet tegenzaten was het afgelopen weekend beachsport in optima forma. 

Tactiek
Het korfbalspelletje werd gespeeld in een klein vak. Twee mannen en twee vrouwen van één team namen het op tegen de spelers van gelijke sekse van het andere land. Actieve acties waren nooit verdedigd; zware overtredingen leverden een free ball (schot vanaf de plek waar de overtreding gemaakt werd) op en na een fluitsignaal hoefden de spelers niet te wachten tot de scheidsrechter weer infloot, maar mochten meteen verder spelen. De wisselmogelijkheden waren onbeperkt. Het zorgde voor een razend tempo in de wedstrijden. Het spel vloeide heen en weer en kwam eigenlijk alleen even tot rust als de spelers temporiseerden vanwege vermoeidheid. Counterkorfbal in het zand is namelijk zwaar.

Wat al snel opviel is dat korfbalkwaliteiten alleen zeker niet genoeg zijn in het beachkorfbal. Doordat je mag duiken naar de bal, niet makkelijk vrijkomt en er fysiek veel meer is toegestaan, is het voor landen als Tsjechië of Portugal veel makkelijker om aansluiting te houden met andere landen. Zij speelden vol passie en met fysieke kracht en bleven daardoor veel gemakkelijker overeind tegen Nederlandse korfballers. Door een inperking van de ruimte is het als verdediger veel makkelijker om overeind te blijven. Als aanvallende partij is het juist lastiger om te domineren; het rebounden is een stuk lastiger, ook omdat de bal niet opstuit. Bovendien is de counter een gevaarlijk wapen dat in het normale korfbal niet bestaat. Allemaal spelveranderingen die een kwaliteitsverschil makkelijker kleiner maken.

Aanspreekbaarheid
Naast de tactische veranderingen in het spel die gunstig uitpakken in het voordeel van mindere landen, is het spelletje bovendien zeer aantrekkelijk voor landen met minder financiële mogelijkheden. Een veld of zaal huren is niet nodig, maar het strand biedt alle mogelijkheden. Daarnaast zand een ideale ondergrond voor landen zoals Brazilië of Mexico, waar het beachvolleybal al groot is. Dan is de stap naar het beachkorfbal een veel kleinere dan naar het gewone korfbal. Bovendien zou ze het veel eerder aanspreken omdat het buiten is en de regels veel simpeler. 

Een versimpeling van de regels maakt het voor de neutrale kijker een stuk eenvoudiger om te kijken. Verdedigd is een regel die vaak niet wordt begrepen even zo goed als de aanvalsfuncties verdedigen en aanvallen én het feit dat het na twee doelpunten wisselt. Door een versimpeling van het spel kun je simpelweg een groter publiek aanspreken. Niet alleen om het te doen, maar ook om het te kijken. 

Toekomst
Waarom zou het beachkorfbal, net zoals in het volleybal, niet naast het gewone korfbal verder ontwikkeld kunnen worden? Een snel, simpel spelletje dat in essentie weinig op het gewone spel lijkt en bovendien heel toegankelijk is voor niet-korfballers. Een uitstekende methode om korfbal bekendheid te geven in de wereld en voor de fanaten in Nederland, België en andere korfballanden om tussen de veldcompetities toch nog wat aan korfbal te doen. Bovendien is de zomer, bij gebrek aan doorlopende voetbal- en andere sportcompetities, een ideaal moment om media-aandacht te genereren. Dat het EK Beachvolleybal vorig jaar in z'n volledigheid bij de NOS werd uitgezonden, was echt niet alleen omdat die sport zo aantrekkelijk is.  

Spektakel biedt het zeker genoeg, zo leerden we tijdens het Open EK Beachkorfbal in Scheveningen. Zeker als de juiste sfeer en organisatie mogelijk blijft, kan de sport gaan groeien. Natuurlijk kunnen er ook genoeg dingen beter (denk aan de speelduur, presentatie, toernooisopzet), maar de start van het Europees beachkorfbal was uitstekend. Nederland mag dan wel de eerste editie hebben gewonnen, dat is zeker geen garantie dat de volgende EK's ook naar Nederland gaan. Want het is een dusdanige andere tak van  de korfbalsport dat Oranje zeker niet eenvoudig de winnaar wordt van andere toernooien. En ook dat is een goede zaak voor de concurrentie binnen onze prachtige sport. 

Datum: 24 augustus 2017 - 15:00 uur
Door: Redactie Korfbal.