Bergsma (Mid-Fryslân): 'Weinig clubs komen graag naar Reduzum'

Hoofdklasse

In de zaal degradeerde Mid-Fryslân/Jansma Burdaard uit de Hoofdklasse, maar op het veld is het een heel ander verhaal. De promovendus draait mee in de top van Hoofdklasse A, en startte de tweede veldhelft vanaf de tweede plek. Korfbal.nl sprak met Wessel Bergsma, de aanvoerder van de rood-zwarte Friezen.

Over de tweede helft van het veld heeft Bergsma wat gemengde gevoelens. “We mogen natuurlijk tevreden zijn over de eerste helft. In de tweede helft wilden we een mooi vervolg aan het veldseizoen geven en het de topploegen moeilijk maken. Dat begon goed tegen SCO, maar tegen Wageningen ging het mis. Nu kunnen we vier weken voor het einde eigenlijk geen kant meer op, en daar train je natuurlijk niet voor.”

Zaal en veld
Het verschil in resultaat tussen zaal en veld is als dag en nacht bij Mid-Fryslân. Hoewel de ploeg ook in de zaal indruk wekte, was de voorlaatste plaats het resultaat. Dat staat in sterk contrast met het veld, waar het team ploegen als Groen Geel en KCC/SO natural wist te verslaan. Bergsma legt uit: “We hebben vrij veel reboundkracht, en daarmee kun je lange aanvallen spelen. Ik denk dat dat op het veld heel goed werkt voor ons, maar in de zaal moet je om de 25 seconden de korf raken.”

“Daarnaast krijgen we op het veld heel weinig doelpunten tegen, al scoren we zelf ook niet bijzonder veel. De eerste helft van het veld ging goed, waardoor we met een hele vracht vertrouwen de zaal in gingen, maar dat hebben we toen niet waar kunnen maken. Daar misten we misschien toch nog een stukje kwaliteit voor. Het spel in de zaal is een stukje sneller en je krijgt wat meer druk in de aanval. Daar moet je mee om kunnen gaan, en wij konden dat niet.”

Doelen
Het belangrijkste doel voor Mid-Fryslân werd al vroeg behaald. Wessel Bergsma vertelt: “We zijn de tweede helft van het veld ingegaan met de bedoeling om zo snel mogelijk naar die 12 punten toe te gaan, naar handhaving. We hadden niet zozeer de intentie echt voor de prijzen mee te spelen, maar we willen wel zien hoe ver we kunnen komen. Er ligt nu wat minder druk op, dus we kunnen nu gewoon de nare nasmaak van de zaal wegspelen.”

De eerstvolgende wedstrijd speelt Mid-Fryslân tegen hekkensluiter OVVO/De Kroon. “Die hebben ons in het najaar nog een puntje afgesnoept”, denkt Bergsma terug. “Ik vond ons toen de betere ploeg. Martijn Roos deed ons toen de das om, maar die is ondertussen gestopt. Zelf hebben we goed gespeeld tegen AVO (halve finale Jan Mulder beker, red.), bij Wageningen was het iets minder, maar de wedstrijd tegen SCO was goed. De koppen staan dezelfde kant op, en als we er bovenop klappen verwacht ik dat we de punten meenemen.”

De wedstrijd daarop komt Groen Geel op bezoek. De ploeg uit Wormer won in de zaal de Hoofdklassefinale en promoveerde naar de Korfbal League, maar verloor eerder op het veld nog van Mid-Fryslân. De captain van die ploeg denkt dat te kunnen herhalen. “Groen Geel staat al jaren bekend als een talentvolle ploeg. We hebben er in de Overgangsklasse ook tegen gespeeld. Die potjes waren lastig voor hun, maar leuk voor ons. We moeten proberen hun spel te ontregelen, en dat is best mogelijk met onze lengte en kwaliteit.”

Transfers
Door de overwinning op AVO speelt Wessel Bergsma de bekerfinale tegen LDODK/Rinsma Modeplein, toevallig ook zijn club volgend seizoen. “Ik ben een jongen van de club, en ik heb hier heel mooie en minder mooie dingen beleefd. Zeven jaar terug ben ik in de selectie gekomen, een paar keer gedegradeerd, en nu weer gepromoveerd. Daardoor voelde de degradatie in de zaal best hard. Ik wilde zelf altijd al kijken waar mijn plafond lag, dus toen ben ik in gesprek geraakt met DOS’46 en LDODK, en nu ben ik bij LDODK terecht gekomen.”

Het is niet de enige verandering binnen de Friese selectie. “Klaske Toering stopt, maar de selectie wordt aangevuld door een talentvolle dame (Tessa Remery, red.) van De Waterpoort uit Sneek. Daarnaast wordt Marije Visser volgend jaar een vaste kracht, en komen er drie heren en drie dames over vanuit een talentvolle juniorenploeg. Het wordt een mooie mix waarmee ik denk dat ze de middenmoot van de Hoofdklasse aankunnen, en ik hoop dat ze meteen weer kunnen promoveren uit de Overgangsklasse.”

Datum: 16 mei 2019 - 20:00 uur