Beslissende Zuidweg: ‘Ik vind dat ik in de basis thuishoor’

Korfbal League1

KZ/Hiltex presteerde buitengewoon goed tegen Blauw-Wit woensdagavond. Na een sportieve dip, klommen de Kogers uit het dal en versloegen ze hun streekgenoot met 31-30. Met een opvallende rol voor Naomi Zuidweg; eindelijk startte ze weer in de basis en was ze meteen beslissend.

Of ze zichzelf ook zo beslissend vond? “Nou, dat ik die goal maak (30-29, red.) is heel fijn. Maar je doet het uiteindelijk met heel het team.” En dat voelt ‘echt lekker’, verzekert Zuidweg. “Ik stond op met een heerlijk gevoel. Het was een leuke wedstrijd om te spelen, maar ook om te zien denk ik. En gelukkig viel het allemaal voor ons de goede kant op.” De overwinning was nodig, maar ook verrassend na het verlies tegen TOP/Quoratio en LDODK/Rinsma Fashion en het gelijkspel tegen DSC.

Na een bizarre eerste helft en een bloedstollende tweede helft, is het de ploeg gelukt om de slotfase goed uit te spelen. Daar is een reden voor, denkt de 23-jarige korfbalster. “De opdracht was om onze focus te houden en ons niet te laten afleiden door randzaken. Er waren goede afspraken gemaakt.” Hoewel Tim Bakker en Rick Voorneveld uitgespeeld hadden moeten worden, was het Zuidweg die de belangrijke 30-29 voor haar rekening nam: “Tja, het was eigenlijk een gekke bal. Ik kwam onder de korf en ik dacht, ik gooi hem gewoon omhoog. Misschien forceer ik dan wel een strafworp. Toen hij erin ging, wist ik wel dat dit een belangrijke was.”

‘Voor mij kwam het nieuws enorm onverwacht’
Eindelijk kon de oud-speelster van OVVO/De Kroon zich weer eens laten gelden. Ze heeft lang op die kans gewacht, heel het seizoen stond ze buiten de basis. “Ik hoorde ook pas in de middag dat ik zou spelen. Maar toen ik erin stond, had ik wel het gevoel dat ik het ook goed moést doen. Ik zat wel lekker in de wedstrijd. In deze wedstrijd heb ik laten zien dat ik in de basis thuishoor.”

Maar ze zit niet bij de eerste acht van Maarten van Woerkom, terwijl ze vorig jaar nog een solide seizoen speelde in het eerste van KZ en Jong Oranje. “Onbegrijpelijk”, vindt ze. Het is een lastige situatie, maar ze kan er open over praten. “Voor mij kwam het nieuws enorm onverwacht. Ik was met stomheid geslagen. Na de wedstrijd tegen Blauw-Wit heb ik veel leuke en positieve reacties gekregen. Ik hoop ontzettend dat hij door wat ik laat zien, niet meer om mij heen kan, maar ik zal ook zelf deze lijn moeten doortrekken.”

Geen dipje
“Ik heb mij moeten herpakken in het tweede, de trainer en spelers hebben mij hierbij enorm geholpen. Natuurlijk was ik gefrustreerd dat ik moest terugvechten”, want een dipje had ze persoonlijk niet, zegt ze zelf. “Ik ben nog steeds dezelfde speelster als vorig jaar, met veel ambitie. Ik ben wel aan mijn Master begonnen, en dat was in het begin wel pittig. Maar ik denk niet dat dit mijn spel nadelig heeft beïnvloed.”

“Nadat ik te horen kreeg dat ik niet bij de basis hoorde, heb ik er wel even mee gezeten. Het kostte moeite gemotiveerd te blijven. Veel reizen en spelen voor het tweede team, dat was niet wat ik wilde. Niks ten nadele van het team, maar ik ging naar KZ voor het eerste.” Toch heeft ze haar plezier teruggevonden, een belangrijke factor voor haar. “Ik ben een speelster van het plezier. Van die ontspanning ga ik beter spelen.

Of we Zuidweg snel weer terugzien, is de vraag. Natuurlijk hoopt ze zelf van wel. “De kerstvakantie zit er nu even tussen, dat is eigenlijk jammer voor mij. Alleen zie ik niet zomaar iets gebeuren, maar ik zal er alles aan doen om het niet bij een eenmalig optreden te laten blijven.”

Datum: 16 december 2016 uur