Bewogen jaar voor KZ: 'Het begon rumoerig'

Korfbal League1

Voor KZ/Hiltex is een bewogen jaar bijna ten einde. In Koog aan de Zaan was daar het plotselinge vertrek van coach Chris Kaper, maar ook de niet meer verwachte play-offs. Dit seizoen moet Maarten van Woerkom, samen met zijn collega Remco Ontijt, het vertrek van onder meer Marjolijn Kroon en André Kuipers opvangen.

Terugkijkend op 2016 noemt Van Woerkom het opstappen van Kaper een teleurstelling. "We hadden van alle kanten veel energie gestoken om de samenwerking goed te laten verlopen. Vooral individueel met Chris. Met zijn vertrek begonnen we het jaar rumoerig."

Wim Bakker stapte in als interim-trainer en vormde samen met Van Woerkom het trainersduo dat KZ onverwacht naar de Ziggo Dome leidde. "Volgens mij is er nooit een ploeg in de Korfbal League geweest die met achttien punten de play-offs haalde. Ons spel was ook niet sprankelend", blikt Van Woerkom terug.

Lange tijd lag KZ niet op koers voor het toetje van het League-seizoen. "We zaten niet lekker in de competitie, maar haalden het wel. Dat was knap. In de play-offs verloren we terecht van PKC/SWKGroep. De wedstrijd zelf in de Ziggo Dome tegen Blauw-Wit (19-23 verlies, red.) was een teleurstelling."

Kwaliteit ingeboet
Het is de vraag of KZ dat kunststukje kan herhalen. Met het vertrek van Kroon (LDODK/Rinsma Fashion) André Kuipers (trainer van DSC) en Joan Vos (DSC) heeft KZ kwaliteit ingeboet. Voor de top komt KZ op dit moment tekort. "Ik vind onszelf op dit moment niet goed en stabiel genoeg."

Fijne bijkomstigheid is dat KZ in het nieuwe jaar weer over Rick Voorneveld kan beschikken. Hij heeft de meeste Korfbal League-westrijden van dit seizoen gemist door een infectie aan zijn buikstreek. Van Woerkom verwacht hem bij de hervatting van de Korfbal League weer terug. "Rick heeft zeventien dagen aan de antibiotica gezeten en daardoor een jasje uitgedaan. Hij heeft conditioneel een enorme terugslag gehad."

Met de feestdagen kan KZ - uitgezonderd spelers die meedoen aan de Korfbal Challenge - eventjes de beentjes strekken. Voor de Koogers wachten in het nieuwe jaar meteen belangrijke wedstrijden. In een maand tijd treft de huidige nummer vijf van de ranglijst Fortuna/Delta Logistiek, AW.DTV, DVO/Accountor en DOS'46. "Stel dat we die winnen, dan kunnen we naar boven kijken. Maar eerst winnen van deze ploegen, die op het moment allemaal onder ons staan."

Datum: 24 december 2016 uur