Bijzondere burenstrijd beslist in het voordeel van KZ

Korfbal League1

Woensdagavond speelde zich in Zaanstad een bijzondere strijd af tussen twee clubs, die flink wat gemeen hebben, maar toch ook sterk verschillend zijn. Een burenstrijd ook in meerdere opzichten, want niet alleen stonden twee een eeuw oude clubs tegenover elkaar, ook de letterlijke buren Rosemarie Roozenbeek en Kim Cocu speelden rechtstreeks tegen elkaar, waarbij de eerste ook nog eens haar levenspartner als coach tegenover zich vond. Ons kent ons en het werd dus weer bloedspannend, waarbij deze keer de Zaanstreek (Koog-Zaandijk) won van Amsterdam (Blauw-Wit): 31-30.

Al vanaf het prille begin was duidelijk, dat dit een doelpuntrijke wedstrijd ging worden: binnen de minuut hadden Esther Cordus en de weer van een enkelblessure herstelde Momo Stavenuiter 1-1 laten aantekenen. Die trend werd voortgezet met snelle doelpunten, want na 4 minuten speeltijd was de stand al 4-6 en wie niet met korfbal vertrouwd is kan dan denken ‘Zo moeilijk is het kennelijk niet…’. Een vergissing natuurlijk!

De strijd ging onverminderd voort en de doelpuntenreeks groeide rap. Een ongelukkig moment beleefde Tim Bakker, die een vinger van zijn tegenstander Stavenuiter in zijn oog kreeg, maar aan opgeven werd niet gedacht. Het verhinderde Koog-Zaandijk toch ook niet om weer op voorsprong te komen en tot aan de rust bleef die ook in stand. De omstreeks 450 toeschouwers en vele honderden kijkers naar de livestream vielen van de ene verbazing in de andere, noteerden veel, heel veel goals en zagen bijvoorbeeld de voor de geblesseerde Anna Kriek spelende Naomi Zuidweg uitstekend presteren en 19-17 maken. Dat was vlak voor rust, maar het beeld van de wedstrijd werd nog extra onderstreept, doordat er toch nog weer twee goals aan toegevoegd werd: rust 20-18 met scoringspercentages van 36% voor KZ en 32% voor Blauw-Wit.

Na de rust was van verslapping geen sprake en van minder spanning al helemaal niet, maar er werd wel iets minder zuiver geschoten. Marc Broere zorgde met twee goals voor de gelijkmaker, maar na die 20-20 nam de thuisploeg weer het initiatief. Het scheidsrechterskoppel Marcel Luttik en Joeri Kok hield de zaak strak in handen, maar kreeg af en toe wat kritiek. Dat had vermoedelijk meer met de spanning en niet met hun kwaliteit te maken en in elk geval zijn ze ervaren genoeg om zich niet van de wijs te laten brengen. Dat gold ook voor beide ploegen en dus bleef de spanning constant aanwezig.

Gat gedicht

Koog-Zaandijk nam weer een kleine voorsprong via 24-21 en 25-22, maar bij 26-26 was dat gat weer gedicht en brak een fase aan, waarin Blauw-Wit weer eens op voorsprong kwam. Weer ging het om en om tot 29-29 en vervolgens kwam KZ via goals van Naomi Zuidweg en Tim Bakker op 31-29 met nog 70 seconden te gaan. Een strafworp van Momo Stavenuiter zorgde weer voor aansluiting, maar de seconden tikten weg. In de allerlaatste seconde kreeg Blauw-Wit nog een vrije worp toegewezen, maar die werd niet benut en dat maakte de Zaanse winst definitief.

Coach Barry Schep van de Amsterdamse club - die zaterdag haar eeuwfeest gaat vieren - zei: "Ik heb een van twee kanten uitstekende eerste helft gezien, een compliment voor beide teams. In de laatste fase hebben wij net wat teveel laten liggen. Ik heb KZ dit seizoen nog niet zo goed zien spelen en helaas hadden ze ons uitgezocht om dat niveau te demonstreren." KZ-coach Maarten van Woerkom was vanzelfsprekend heel blij met de geboekte vooruitgang op het gebied van concentratie en vastheid in vergelijking met de laatste twee wedstrijden."‘De focus bleef heel goed."

Voor het niveau van de wedstrijd was ook wel tekenend, dat alle basisspelers scoorden met Tim Bakker en Momo Stavenuiter als meest succesvolle schutters met elk zeven goals. Beide clubs gaan even op rust, het vervolg komt in het nieuwe jaar!

Wedstrijdverslagen van duels in de Korfbal League worden geschreven door verslaggevers van de clubs. Korfbal. biedt slechts een podium voor deze artikelen.

Datum: 15 december 2016 uur