Binnen IKF heerst tevredenheid over World Games

IKF

Inmiddels zitten de World Games er al een aantal dagen op. Voor de korfballers zit het toernooi er al een poosje op, en heeft de IKF de balans op kunnen maken. Tilbert La Haye, CEO van de overkoepelende korfbalfederatie, vertelt over het belang van de World Games voor de sport.

De IKF is allereerst erg tevreden over de World Games over het korfbalevent, zo vertelt La Haye. “Dat zit ‘m allereerst in een goed georganiseerd toernooi, waarvoor de Poolse korfbalbond en de organisatie van de World Games de complimenten verdienen. Daarnaast hebben we met de IWGA (International World Games Association, red.) afspraken kunnen maken over het produceren van een eigen livestream. Dat is inmiddels een gewoonte voor de mensen thuis.”

Een probleem voor de IKF was echter dat zij geen eigenaar van de beeldrechten waren, in tegenstelling tot de andere toernooien waarbij livestreams worden verzorgd. La Haye: “Die toernooien organiseren we zelf. Hier moesten we uitonderhandelen, en dat is gelukt dus uiteindelijk kon iedereen alles volgen. Daar zijn we als IKF dus ook erg tevreden over.”

Gemiste kans
“Verder was er veel publiciteit van de pers, en zijn we in de nodige landen op televisie geweest”, vervolgt La Haye. “Zo werd de wedstrijd om de derde plaats, België tegen Duitsland, live uitgezonden op de Duitse televisie. Daarnaast heeft het KNKV de rol van het NOC*NSF op zich genomen, ze hebben de aandacht voor de World Games in de Nederlandse pers flink gepusht en met name De Telegraaf heeft daar veel mee gedaan.” Wel was het zo dat de World Games niet op de Nederlandse televisie te zien was. “Een gemiste kans”, zo vindt La Haye. “Dat gaat verder dan alleen de aandacht voor het korfbal. De World Games is gewoon topsport, die atleten verdienen een wereldwijd podium. Daarnaast werden de World Games over de hele wereld uitgezonden, wat de status van dit evenement internationaal goed weergeeft.”

‘Contact met NOC’s versterkt de lobby’
Los van de aandacht van de pers was er ook flink wat aandacht voor het korfbal van belangrijke figuren binnen de sportwereld. “De Sports Director van het IOC is langs geweest, dat is de hoogste sportbaas onder IOC President Thomas Bach. Hij heeft het korfbal bezocht, dus voor de lobby richting de olympische droom is dat een belangrijk persoon”, aldus La Haye.

Daarnaast heeft Bach de World Games bestempeld als een belangrijk podium voor sporten om zich te presenteren. “Het grote voordeel van de World Games ten opzichte van een EK of WK voor korfbal is dat je veel meer in beeld bent bij de internationale sportwereld, o.a. ook bij de nationale olympische comités (NOC’s) en het IOC. Hoe sterker de positie van korfbal bij de verschillende NOC’s, hoe groter de kans om in de toekomst uiteindelijk de stap naar de Olympische Spelen te kunnen zetten. Die lobby is dus belangrijk. Daarnaast kunnen de nationale korfbal bonden een steuntje in de rug vanuit de NOC’s goed gebruiken. Vanuit het NOC*NSF heeft het Nederlandse korfbalteam bijvoorbeeld de A-status verkregen, wat veel (financiële) ondersteuning oplevert. In veel andere landen ontvangt de nationale korfbalbond veel minder of zelfs geen enkele middelen vanuit het NOC. Daar is nog een wereld te winnen. Ondersteuning hoeft overigens niet altijd in geld te zijn, dat kan ook zijn dat een NOC een nationale korfbalbond toegang geeft tot medische of trainingsfaciliteiten”, oppert La Haye ter afsluiting.

Datum: 2 augustus 2017 - 12:30 uur