Boode: “Wij willen korfbal promoten’’

TeamNL Korfbal

Oranje is terug van hun trainingsstage in Portugal, waar de ploeg de nodige puntjes op de i probeerden te zetten voor het EK in eigen land. Volgens Friso Boode is dat aardig gelukt. “We hebben elkaar nóg beter leren kennen. Zowel op persoonlijk en korfballend vlak.” Voor de speler van LDODK/Rinsma Fashion wordt het zijn laatste eindtoernooi. Wat verwacht hij van het EK in Dordrecht en hoe ervaart hij zijn ‘laatste keren’ bij Oranje?

“We hebben een goede stage achter de rug. We hebben elke dag getraind of een wedstrijd gespeeld, maar ook genoeg tijd gehad om te herstellen. Ik voel me fit en ik heb zin in het EK. De trainingsstage was een aangename manier om elkaar nog beter te leren kennen en iedereen in zijn kracht te gebruiken. Je bent er écht voor het korfbal en dat is als topsporter natuurlijk geweldig. Je bent met de beste korfballers ter wereld en dat motiveert enorm.”

“Naast het korfbal hebben we ook wat ondernomen. Doordat het natuurlijk lekker weer is in Portugal, kan je ook even naar buiten. Dat geeft een aangename afwisseling, in plaats van alleen maar op de hotelkamer hangen. Je week draait natuurlijk om het korfbal, maar is het erg fijn om ook andere dingen te doen. We leggen dan bijvoorbeeld een kaartje met de mannen en we hebben samen gekookt.”

“Ik heb samen met mijn vak twee quiches gemaakt. Eentje met prei en rundergehakt en één met spinazie. En het smaakte ook nog eens. We kregen drie minuten de tijd om met een bepaald budget in de supermarkt producten te kopent. Dat was erg leuk om te doen en matcht natuurlijk goed met een wedstrijd. Je maakt afspraken, er zit druk op en er is een bepaald resultaat.”

Maar Oranje ging maar voor één doel naar Portugal. “De dingen om het korfbal heen zijn leuk en noodzakelijk, maar het draait maar om één ding tijdens zo’n stage: beter worden. De wedstrijden tegen de Portugese selectie waren het piekoment en ik vind dat we het goed hebben gedaan. Je merkt dat Portugal bezig is met ontwikkelen en dat ze heel veel trainen, maar dat ze nog jaren achter lopen. Aan de andere kant verloren we wel een partijtje van tien minuten, met 7-3. Pas op het EK kan je echt zien waar zij staan. De partijvormen waren voor beide partijen in ieder geval nuttig.”

Prikkelbaar
Boode maakte dit seizoen de overstap van TOP/Quoratio naar LDODK. Vlekkeloos verliep dat niet. “Ik had het aan het begin best wel lastig. Ik wil het overal goed doen en dat is lastig als er veel op je afkomt. Ik wilde goed binnenkomen bij mijn nieuwe club terwijl ik ook een nieuw huis liet bouwen.”

“Alle dingen bij elkaar maakte me wat prikkelbaarder en ik sliep wat onrustiger. Het leidde me gewoon af van de focus op Oranje. Gelukkig hebben mijn familie, mijn vriendin en vrienden mij geweldig geholpen. Mijn vriendin heeft bijvoorbeeld de dingen rondom het huis opgepakt, zodat ik mij meer kon focussen op korfbal. Dan merk je dat goede mensen om je heen hebben belangrijk is. Dat is echt heel waardevol.”

“Gelukkig zit ik nu weer helemaal lekker in mijn vel. Het is fantastisch om nu zo dicht tegen een toernooi aan te zitten. Aan het begin van zo’n traject is het wel eens lastig omdat het toernooi nog ver weg is, maar nu heb je echt een doel met z’n allen. Het is geweldig om een traject met Oranje mee te maken omdat je de beste van de wereld bent, je beter wil blijven én jezelf nog wil verbeteren ook. Dat is lastig, maar ontzettend uitdagend.”

“Natuurlijk ga ik Oranje missen na dit toernooi, maar mijn maatschappelijk carrière is voor mij heel belangrijk. Ik ben heel dankbaar dat ik drie eindtoernooien mee mocht maken. Dat is niet voor veel mensen weggelegd. Na dit EK is het gewoon goed geweest. Maar uiteraard wil ik in eigen land nog een keer écht pieken. Doordat onze groep qua kwaliteit zo dichtbij elkaar zit, is de uitdaging van de bondscoach dit toernooi nog groter dan normaal. Iedereen in de selectie gunt het elkaar, maar uiteraard wil iedereen de finale spelen. Maar meer dan mijn best kan ik niet doen.”

“Ik ben niet veel met mijn ‘laatste keren’ bezig. Ik geniet van elk moment en ik denk dat alles pas van mij afvalt, als ik champagne drink op de titel.”

EK in eigen land
“Ik verwacht in de finale een uitverkochte hal met een fantastische sfeer. Voor de rest van het toernooi blijft het afwachten hoe de belangstelling is. Bij vorige toernooien maakte ik me daar nog wel eens druk over. Maar nu heb ik zoiets van: we zien wel. Wel zou ik het heel mooi vinden als de mensen waar we clinics aan hebben gegeven, komen kijken. Dat zou een bekroning zijn, aangezien wij enorm druk bezig zijn geweest om mensen enthousiast te maken voor de sport en het Nederlands team.”

“Mijn persoonlijke doel is om me te blijven ontwikkelen tussen de beste korfballers ter wereld. Als je bij het team mag zitten en je bent daar al tevreden mee, dan moet je wat mij betreft weer naar huis. Winnen alleen is niet het enige doel. Het zou best wel eens kunnen voorkomen dat we ontevreden zijn, ondanks een winstpartij. Natuurlijk is winnen doel één, maar wij willen korfbal promoten. Dat de mensen op tribune tegen elkaar zeggen: ‘Wow, het blijft maar doorgaan. Wat zijn dit veelzijdige atleten!’”, sluit hij af.

Datum: 13 oktober 2016 - 15:00 uur
Fotograaf: Ruud Binnekamp