Boode wil stoppen bij Oranje met nieuwe standaard

Boode wil stoppen bij Oranje met nieuwe standaard

TeamNL Korfbal

Twee internationals stoppen na het EK in eigen land bij Oranje. Tim Bakker deed woensdagavond zijn verhaal, nu vertelt Friso Boode waarom hij gaat stoppen bij het Nederlands team. Het is een weloverwogen keuze, “Want de tank is zeker nog niet leeg”, meent de 27-jarige korfballer. Korfbal.nl sprak met hem.

Na de transfer van TOP/Quoratio naar LDODK/Rinsma Fashion, heeft Boode nu weer een keuze moeten maken. “Het is een samenloop van omstandigheden. Dat ik zou vertrekken bij TOP was in eerste instantie niet gepland. Het was al wel langer bekend dat ik zou stoppen bij Oranje”, laat de international weten.

“Na het WK in België was het plan eigenlijk al om te stoppen. In overleg met de bondscoach en mijn werkgever (daarmee had Boode de zogeheten terugkeerregeling) was er de overeenstemming dat ik tot aan het EK kon blijven. Ik had ook het gevoel dat ik nog niet klaar was na het WK.”

Maar met het oog op een maatschappelijke carrière kan de aanwinst van LDODK simpelweg niet door bij Oranje. “Als ik nu door zou gaan als international, dan zou ik mijn baan kwijt raken. Want ik ben op vrij late leeftijd bij Oranje gekomen, ik was 25. Op dat moment had ik al een vaste baan . Ik ben docent Lichamelijke Opvoeding, en de ontwikkelingen daarin in het noorden zijn niet gunstig. Door krimp en minder kinderen geven scholen nauwelijks vaste aanstellingen. Ik ben iemand die gebaat is bij vastigheid. En bij mijn baan heb ik een goede aanbieding liggen”, redeneert de oud-speler van Nic./Alfa-college. “Natuurlijk vind ik international zijn en het hele proces in de topsport heel leuk. Ik blijf ook topsporter, bij LDODK blijf ik op het hoogste niveau korfballen. Ik krijg daar energie van. Maar ik krijg ook veel energie van mijn werk, dat vind ik ook leuk.”

Boode zal zich dus op gaan maken voor een laatste toernooi met het Nederlands team. Hij heeft echter al een EK en WK-titel op zak. Hoe kijkt hij terug op zijn driejarige avontuur in het shirt van Oranje? “Mijn interlandcarrière is misschien niet zo imposant als die van Tim Bakker, die 11,5 jaar bij Oranje zat. Maar ik heb wel een EK en een WK mee mogen maken. Het proces daar naar toe vind ik fantastisch. Eigenlijk is het nog niet echt tijd om terug te kijken, want we zitten nu volop in de voorbereiding naar het komende EK.”

Bakker wil dat Europese Kampioenschap afsluiten met strijd en een titel. Boode wil dat ook, maar kijkt er iets anders tegenaan. “Ik wil graag een steentje bijdragen om het imago van korfbal goed weg te zetten. Aan onze positie zijn we verplicht te winnen, maar er zijn nog wel veel levels hoger dan alleen resultaat halen. Wij moeten namelijk voor de korfballende jeugd een standaard neerzetten. Het is onze opdracht om te innoveren, en in Dordrecht is het tijd om dat te laten zien. We willen een finale spelen waar iedereen van opkijkt. Waarbij iedereen ziet hoe innovatief en dynamisch korfbal kan zijn. Dat is een grote missie. Ik weet ook niet of we met één finale de standaard kunnen veranderen, maar we werken er hard voor.

Datum: 4 augustus 2016 uur
Door: Redactie Korfbal.nl