Boonstra: ‘Goed ontwikkeld om mooi WK neer te zetten’

Oranje U17

Het jaarlijkse KWC U17 komt er weer aan en in aanloop naar het toernooi, waar Oranje U17 de wereldtitel verdedigt, stellen we vier spelers uit de selectie van Barry Schep voor. In de eerste aflevering Jacco Boonstra. “Als wij ons niveau halen, ben ik ervan overtuigd dat we zondag de beker in onze handen hebben.”

Tussen de namen van grofweg Bonne Bus, Victor Entken en Marvin Piepers valt Jacco Boonstra - speler van ASVD uit Dronten - misschien nog niet zo op, maar het zeventienjarige talent heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt in Oranje U17 dit jaar. “Ik ben een speler die ervoor zorgt  dat andere spelers in stelling komen om af te ronden, ik ben goed in het aansturen van mijn vak. In het dynamische spelletje kom ik wel tot mijn recht.”

Klaar voor WK
Boonstra gaat mee in het niveau van Oranje U17. En dat niveau ligt hoog, overtuigt hij. Toen maandagavond de laatste voorbereidingen werden getroffen in Assen, zag de Drontenaar dat het goed zat. “De twee oefenwedstrijden tegen AVO (A1 en selectie, red.) gingen echt lekker.” Vooral aanvallend liep het goed bij de jeugdselectie. “Er zaten fases bij waarin we vijf aanvallen hadden en er dan vijf ballen in vlogen. En we hadden aanvallen waarin we vijf à zes keer konden schieten. Iedereen was erg scherp”, blikt hij terug. Schep heeft er niet alleen een aanvallende machine van zijn selectie gemaakt, maar ook verdedigend staat het goed. “Met rust slechts twee doelpunten tegen. Best netjes”, aldus Boonstra.

Precies op tijd is het team klaar voor het WK in Schijndel. Want het heeft de nodige moeite gekost om tot dit niveau te komen. "Het ging echt niet goed in de eerste oefenwedstrijd, tegen eersteklasser Noviomagum. Daar hebben we het echt moeilijk gehad. De laatste trainingen waren ook nog niet goed, met een gebrek aan scherpte en veel passfouten." Hoe het kan dat het nu wel lukt? "Ik denk dat het heeft te maken met wedstrijddruk, daar kunnen we goed mee omgaan. Als ik zie hoe we nu over AVO heen walsen, dan kan ik wel zeggen dat we ons zodanig goed ontwikkeld hebben dat we een mooi WK gaan neerzetten.”

‘Leuke dingen laten zien’
De Nederlandse toeschouwers zullen het niet erg vinden, maar wordt dit weer zo’n eenzijdig WK waarin Nederland domineert? “Ik denk het niet”, aldus Boonstra. “Maar aan de andere kant, we kunnen veel leuke dingen laten zien. Dat is ook mooi."

Een finale tegen België ligt natuurlijk in de lijn der verwachting, maar daar is de ASVD’er nog niet zo zeker van. “Ze moeten eerst nog met Engeland  afrekenen. Die vond ik op de Korfball Challenge erg goed. Ze zijn een stuk dynamischer dan België, dat vooral speelt met twee spitsen die veel doelpunten kunnen maken. Maar beiden zijn gevaarlijke tegenstanders voor in de finale.”

Cijfer: 8
Nederland gaat voor niets minder dan de wereldtitel naar Schijndel. Boonstra, die mikt op een basisplaats in de eventuele finale, krijgt een mooi podium om zichzelf in de schijnwerpers te zetten. “Ik hoop op een basisplaats in de finale, natuurlijk, maar ik wil - net als iedereen - vooral de titel pakken. Dat is het belangrijkste. Ik sta daar niet voor mezelf.” Het is overigens de vraag hoe lang hij nog blijft bij ASVD. Met die club promoveerde hij op het veld naar de overgangsklasse en mede daarom plakt hij er in ieder geval nog een jaartje aan vast, ondanks interesse van andere clubs, zoals AW.DTV, DOS’46 en TOP/Quoratio.

Boonstra heeft naar eigen zeggen veel geleerd in zijn eerste jaar bij Schep en assisntent Kim Senneker. “Ik vind het geweldig. Ik heb grote stappen kunnen zetten. Verdedigend ben ik gegroeid. Welk cijfer ik zou geven voor mijn ontwikkeling? Een 8.”

Uitgeleerd is hij nog niet, weet Boonstra zelf ook. “Ik heb wedstrijden waarin ik heel zuiver schiet, maar soms schiet ik ook niks raak. Daar moet ik constanter in worden. Maar ik wil nu eerst wereldkampioen worden met dit mooie team.”

Datum: 21 juni 2017 - 09:00 uur